Для дачі

Борщова заправка на зиму з буряком – рецепти приготування, відео



борщова заправка на зимуСеред перших страв борщ – усьому голова, бо жоден суп не зрівняється з ним по насиченому смаку. Однак процедура приготування «царського страви» займає чимало часу, половину якого доводиться витратити на підготовку овочів. Борщова заправка на зиму з буряком не один раз виручить господинь. Вона дозволить зменшити час готування в два рази, а борщ збереже всі свої смакові якості.

Унікальність заправки полягає ще й у тому, що вона дуже схожа на салат. Хрустка буряк з солодкими помідорами з легкістю замінить вінегрет. Відкривши взимку баночку такої смакоти, її можна використовувати як гарнір до будь-якої каші або пюре.

Соковиті овочі під час гасіння пускають достатньо соку, тому воду в заправку не додають. Що стосується спецій, часник, перець та інші прянощі кладуть безпосередньо в борщ, якщо за рецептом їх немає в заправці.

Борщова заправка

борщова заправка і салатДля приготування 2 л борщової заправки на зиму з буряком і оцтом знадобиться:

  • за 0,5 кг лучка і морквини;
  • 0,4 кг перцю (солодкого) та томатів;
  • буряк – 1 кг

Підготувати овочі:

  1. Цибуля порізати кубиками (якщо велика цибулина, або півкільцями – дрібні і середні овочі).нарізати цибулю кубиками
  2. Моркву помити, овочерізкою зняти шкірку і натерти на тертці.очищену моркву натерти на тертці


  3. Перець розрізати на дві частини, видалити насіння і подрібнити тонкою соломкою.перець нарізати тонкою соломкою
  4. Буряк помити, зрізати шкірку і також натерти на тертці.буряк почистити і натерти
  5. Помідори розрізати навпіл і вирізати плодоніжку і жорстку серцевину (якщо вона є). Покришити кубиками.подрібнити помідори

Якщо є час і бажання, буряк можна тонко порізати соломкою. Однак коштувати врахувати, що в такому випадку час готування слід трохи збільшити (хвилин на 10).

Всі порізані овочі викласти в казан, в якому вони будуть готуватися, і прийшов час зайнятися маринадом. В окремій мисочці змішати 3 ст. л. солі і 1 ст. л. цукру. Додати оцет (40 мл) і масло (70 мл).зробити заправку

Вилити розчин у загальний казан до нарізаних овочів і добре перемішати. Поставити на плиту і нагрівати на середньому вогні, не доводячи до кипіння, 20 хвилин. За цей час овочі просочаться маринадом.гасити заправку

Через 20 хвилин, коли виділиться достатньо соку, довести соус до кипіння. Зменшити вогонь і томити ще стільки ж на повільному вогні під закритою кришкою.

Якщо по закінченні вказаного часу овочі (особливо буряк), ще будуть тверді, варити заправку до їх повної готовності.

Поки заготівля нудитися, простерилізувати баночки. Зручно використовувати ємкості з об’ємом в півлітра, проте при наявності великої родини підійдуть і літрові. Металеві кришки прокип’ятити 10 хвилин.

Готову борщову заправку на зиму з буряком розкласти по банках і закатати. Поставити на доріжку догори дном, а зверху накрити теплою ковдрою.заправка готова

Коли заготовка повністю охолоне, можна винести її на зберігання в льох.

Заправка для борщу без оцту і лука

смачний борщ із заправкоюХарактерну кислинку, яку додає борщу доданий в заправку оцет, люблять не всі. Цей рецепт заправки для борщу на зиму з буряка не містить кислоти. До того ж у неї виходить особливий смак, оскільки буряк і морква попередньо обсмажують в олії.

Необхідні інгредієнти:

  • помідори і буряк – по 1,5 кг;
  • морква і перець (солодкий) за 1 кг;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • сіль – 4 ст. л.;
  • масло — 250 г;
  • 3 лаврушки;
  • 3 гвоздички;
  • перець мелений за смаком.

Покрокове приготування бурякової заправки на зиму:



  1. Помідори пропустити через соковижималку.пропустити через соковижималку помідори
  2. Вилити сік у каструлю і 20 хвилин прокип’ятити, додавши спеції, сіль і цукор. Періодично знімати пінку.варити томатний сік
  3. Очищений солодкий перець подрібнити в блендері або перекрутити на м’ясорубці. Додати масу в томатний сік в кінці приготування і прокип’ятити кілька хвилин.подрібнити перець в блендері
  4. Поки томатний сік готуватися, моркву натерти на тертці і обсмажити в олії.злегка обсмажити моркву
  5. Буряк також натерти і обсмажити до м’якості.обсмажити буряк окремо
  6. Додати обсмажені овочі до готового томатного соку. Уварювати до тих пір, поки заправка не придбає бажану консистенцію.змішати всі інгредієнти і проварити
  7. Розлити по банках і закатати.

Борщові приправа з томатною пастою

Заправка-пюре без буряка

заправка пюре без бурякаКрім заготовок, в склад яких входить практично весь овочевий набір для борщу, часто роблять універсальні заправки без буряка. Рецепти борщової заправки на зиму без буряка мають кілька варіантів, що відрізняються як способом переробки овочів, так і їх асортиментом. Деякі передбачають термообробку, а в деяких рецептах овочі пересипаються сіллю і як би маринуються. Такі заправки можна додавати в різноманітні супи. А якщо потрібно приготувати борщ – використовують свіжу буряк.

Отже, щоб законсервувати 7 л заправки без буряка, знадобляться:

  • томати – 8 кг;
  • перець (червоного або зеленого кольору) – 2 кг;
  • 3-4 зубчики часнику для запаху;
  • лаврушка – 7 маленьких листочків;
  • перець горошком – по 14 шт. чорного і запашного.

Першим ділом слід простерилізувати банки, а кришки для закачування – прокип’ятити.

Далі готуємо заправку:

  1. Перець помити, розрізати на дві частини, видалити плодоніжку і вибрати насіння. Перекрутити в м’ясорубці.перемолоти перець
  2. З томатів зробити сік за допомогою соковижималки.віджати томатний сік
  3. Часник крупно порізати ножем, щоб вийшло 7 шматочків.крупно нарізати часник
  4. Вилити обидві суміші у велику каструлю ємністю близько 8 літрів. Коли закипить, зібрати пінку і проварити на середньому вогні близько 15 хвилин.варити заправку-пюре
  5. У кожну стерилізовану баночку покласти на дно два шматочки часнику, по 2 горошини кожного перцю і 1 лаврушку.покласти в банки часник і лавровий лист
  6. Розлити заправку по ємностях, закатати і укутати.

Заправка з засолених овочів

заправка з солоних овочівУ цьому варіанті приготування заправки для борщу на зиму без буряка овочі не проварюються, а пересипаються сіллю. Завдяки цьому вони залишаються свіжими і зберігають всі свої вітаміни.

Для заготівлі чотирьох баночок заправки ємністю півлітра буде потрібно 300 г зелені (петрушки та кропу), а також наступні інгредієнти у кількості 500 м:

  • перець;
  • морква;
  • помідори;
  • цибуля;
  • сіль.

Обробити овочі:

  1. Перець порізати соломкою.перець соломкою
  2. Морквину очистити від шкірки і натерти.моркву на тертці
  3. Цибуля дрібно порізати кубиками.цибулю кубиками
  4. Помідори обдати окропом, видалити шкірку і нарізати дрібними кубиками.томат дрібними кубиками
  5. Зелень порубати ножем.дрібно нарізати зелень
  6. Скласти всі інгредієнти у великій таз, пересипати сіллю і руками переворошить. Залишити заготовку на 15 хвилин, щоб овочі пустили сік.інгредієнти змішати з сіллю
  7. Викласти заправку в скляні ємності і закрити капроновими кришками.зберігати в холодильнику

Зберігати заправку з засолених овочів слід в холодильнику.

Ніхто не буде заперечувати, що приготовлена своїми руками борщова заправка на зиму з буряком або без неї, набагато корисніше овочів, які продаються взимку на ринку або в магазині. А якщо ще є можливість використовувати для загортання овочі зі свого городу, такий шедевр вже точно не купити в магазині. За допомогою однієї баночки апетитний, ароматний і корисний борщ буде готовий максимум за 40 хвилин. Економте свій час, але не економте на здоров’ї. Всім приємного апетиту!

Оригінальний рецепт борщової заправки з часником — відео

Читайте також: Пюре з ніжною гарбуза – кращі заготовки на зиму

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *