Абако – морква із середнім терміном достигання, найкращий клімат для її вирощування – помірний. Головне достоїнство сорту, на думку овочівників, які вирощують її не один сезон, – прекрасний товарний вигляд коренеплодів. Є й інші позитивні якості, про які потрібно знати тому, хто ще не зробив вибір, яку морква краще посадити в городі.
Історія виведення
Цей сорт був виведений нідерландськими селекціонерами. Вчені схрещували різні сорти моркви, в результаті було отримано принципово новий гібрид Абако з унікальними якостями коренеплодів.
Фахівцям вдалося вивести ранньостиглий сорт, який не втрачає масу і корисні речовини в процесі росту і зберігання. У 2009 році гібрид Абако був районований для центральних регіонів Росії.
Опис і основні характеристики
Морква Абако F1 відноситься до середньостиглих сортів – з моменту появи перших сходів до збору врожаю проходить 3,5 місяці.
Опис слід почати з вегетативної маси. Листя досить довга, об’ємна, розлога. Забарвлення – темно-смарагдова. Самі коренеплоди мають конусоподібну форму, колір – помаранчевий, темний. Довжина коренеплоду – близько 18 – 19 см. Маса одного плоду – 150 – 240 г, смакові якості – приємні, зміст сухих речовин становить 11 – 12%, а кількість цукру – близько 8%. Каротину в 100 г продукту – 18 – 18,5 кг.
Абако володіє непоганою стійкістю до похолодань, не замерзає в грунті при морозі до -3 ° С. Насіння моркви Абако відрізняються прекрасною схожістю – до 94% від усіх насіння проростає. Такий показник є досить високим для цих коренеплодів.
Для повноти характеристики відзначимо, що коренеплоди універсальні: їх використовують в свіжому вигляді в консервуванні в поєднанні з іншими овочами, при солінні і квашенні капусти, додають при приготуванні основних страв і салатів. Останнім часом багато овочів і фрукти заморожують у морозильних камерах: у моркви Абако при такому вигляді зберігання не псуються коренеплоди і не втрачають своїх смакових якостей.
Так як у цього сорту найбільш інтенсивно пофарбовані коренеплоди, їх часто використовують у переробній промисловості.
Гідності й недоліки
До основних плюсів цього гібрида слід віднести:
- раннє достигання;
- прекрасну схожість насіннєвого матеріалу;
- чудові товарні якості стиглих коренеплодів;
- смакові якості – відмінні;
- стійкість до заморозків (до -3 ° С);
- універсальність використання;
- висока стійкість до захворювань, зокрема до альтернаріозной плямистості листя.
Недоліків у сорту не помічено.
Нюанси вирощування гібрида
У відкритий грунт насіння можна висівати в останній декаді квітня або в першій декаді травня. Сорт морозостійкий, тому сходи не бояться весняних заморозків. Але якщо є можливість, краще проводити посів коренеплоду вже після весняних заморозків.
Кращі попередники для моркви – огірки, помідори, картопля, цибуля, будь-які різновиди капусти. Оптимальний грунт для вирощування моркви – пухкі супесчанікі і суглинки.
Потрібно регулярно і рясно поливати грядки (не рідше разу на 10 днів), сходи після появи прорідити, залишаючи найсильніші і міцні сіянці. Подальший догляд полягає в регулярному розпушуванні грунту і видаленні бур’яну. Як підгодівлі використовують мінеральні добрива і деревну золу. Урожай збирають у міру дозрівання коренеплодів.
Leave a Reply