Вирощування настільки екзотичного овоча-фрукта не завдасть багато клопоту. Спробуйте посадити на своїй ділянці чи дачі. Вірменський огірок – гібридна суміш огірка, дині та гарбуза. Теплолюбна рослина, батьківщина якого Африка та Азія. У цього дивного на смак і вигляд овоча є кілька назв (Вірменський огірок, Тарра, змієподібна диня). Відноситься до баштанних культур. Був завезений з Вірменії, звідси і утворилося це назва.
опис плода
Цей екзотичний гібрид, суміш дині і огірка, має оригінальний зовнішній вигляд. Сорт ранньостиглий, від сходів до дозрівання проходить 75 – 80 днів. Рослина високоросла, з довгими батогами, що досягають 4 метрів. Деякі особливості овоча в порівнянні з огірком:
- величезні розміри плодів – довжина до 50 см;
- солодкуватий смак, як у звичайних огірків;
- шкірка покрита м’яким пушком і не має гіркого присмаку;
- м’якоть м’яка, соковита, білого кольору.
Плоди мають яскраво-зелений колір зі світлими смужками. У цього сорту дуже висока врожайність. Збирати плоди слід молоденькими, в зрілості шкірка огрубіє і стане жорсткою. Листя великі, округлої форми, схожі на листя дині. Не потребує очищення, вживати можна прямо з шкіркою.
Плоди набагато більші звичайних огірків. Хрусткий, соковитий, зі смаком дині та огірка, освіжає і тонізуючу дію. Прославився багатим збором врожаю. З одного батоги можна зібрати 7 – 8 плодів.
Корисні властивості
Це досить дивне рослина, що відрізняється від звичайних огірків не тільки зовнішнім виглядом, але і смаком, містить ряд корисних речовин.
Вітаміни, що входять до складу, благотворно діють на організм людини:
- сприяють розумової працездатності;
- запобігають онкологію;
- знижують артеріальний тиск;
- допомагають відновленню після стресових ситуацій.
Динний плід не потрібно доводити до повного дозрівання – треба зривати молодим, які досягли розміру не більше 20 см. Вживати відразу, в свіжому вигляді, або зберігати в холодильнику. Змієподібна диня зарекомендувала себе з позитивного боку, високою врожайністю і довгим зберіганням в свіжому вигляді. Люди, які спробували цей овоч, залишають самі позитивні відгуки.
Технологія вирощування Вірменського огірка
Хоч цей овоч з’явився в Росії порівняно недавно, виростити його не складає особливих зусиль. Рослина досить невибаглива, не вимагає особливої уваги. Це екзотична рослина можна виростити як в теплиці, так і у відкритому грунті.
Посадка і догляд мало чим відрізняється від догляду за іншими овочевими культурами. Вирощується в теплицях, плівкових укриттях і у відкритому грунті. Оскільки рослина теплолюбна, найкраще місце для посадки – теплиця.
Підготовка насіння до сівби
Вирощування насіння звичайне. Щоб насіння швидко і дружно дали сходи, грунт повинен бути легка і родюча. До посіву насіння потрібно замочити в теплій воді на кілька годин і після цього відразу висаджувати в землю. Проводити дезінфекцію не слід – насіння Вірменського огірка не мають зовнішньої оболонки. Перші сходи повинні з’явитися протягом тижня.
Якщо вирішили садити розсадним способом, найоптимальнішим терміном буде середина – кінець квітня. Насіння садять на глибину 4 – 5 сантиметрів, щоб боковим паросткам було легше розростатися. Перший час після посіву насіння слід поливати в міру необхідності.
Висаджувати розсаду у відкритий грунт
При появі перших семи листочків огірки Змієподібна диня висаджують у відкритий грунт. У тепличне приміщення і під плівку розсаду висаджують в середині травня, у відкритий грунт – в залежності від кліматичних умов, але коли заморозків вже не очікується.
Вірменський огірок – сорт невибагливий. Вирощування і догляд за рослиною полягає в наступному:
- грунт треба регулярно рихлити;
- своєчасна прополка ділянки;
- поливати і підгодовувати в міру необхідності.
В якості підгодівлі найкраще підійдуть органічні добрива. У період зростання Вірменського огірка органіку слід чергувати з комплексом мінеральних добрив.
Коров’як бажано використовувати в рідкому вигляді. Для захисту овочів від хвороб і шкідників рекомендують поливати часниковим і цибульним настоєм.
Є кілька видів:
- Вірменський огірок Білий Богатир;
- Диня Срібляста.
Всі ці види однаково ростуть і в теплицях, і у відкритому грунті. Смакові якості майже однакові, різниця лише в кольорі і в зовнішньому вигляді плоду. У закритих приміщеннях слід стежити за вологістю повітря. Ця культура не виносить зайвої вологи.
Знімати плоди з батоги слід разом з плодоніжкою. Залишаючи плодоніжки на стеблі, якість зберігання набагато знижується. По ходу росту рослини необхідно приготувати міцні опори для підв’язування огірків.
Використання в кулінарії
Вірменський огірок широко використовується в кулінарії. Його маринують, солять, гасять. Чудово підходить для гриля, важливий інгредієнт в салатах, вживається у свіжому вигляді.
Досвідчені городники, вирощування овочів для яких звична справа, всім радять спробувати посадити на своїй ділянці Тарру.
Leave a Reply