Солодкі помідори готують за різними рецептами. Використання царської рецептури надає консервації ароматний, ніжний і одночасно, пікантний смак. Такий метод приготування напевно сподобається любителям солодких засолок.
Рецепти приготування розрізняються набором продуктів. Серед розмаїття незмінною популярністю користується зимова консервація за класичним способом з використанням цукру, з медом, а також легкої острінкой, за рахунок додавання перцю і часнику.
Традиційний спосіб приготування
Помідори на зиму по-царськи, відрізняються злегка солодкуватим ароматом. Вони відмінно зберігаються протягом всієї зими.
Складові:
- середні томати;
- кріп (використовується 2 середніх парасольки);
- гвоздика;
- 4 горошини перцю;
- 1 стручок гіркого перцю;
- 1 лист лаврушки;
- 1 болгарський перець;
- 1 ложка солі;
- 1.5 склянки цукру;
- 1 ложка оцту.
Перераховані спеції розраховані на банку обсягом 3 літри. Кількість овочів залежить від їх розміру.
- Підготовка тори. Трилітрові банки ретельно промивають і обдають окропом. Для надійності їх можна простерилізувати.
- Підготовка томатів. Плоди середніх розмірів промивають під теплою водою, зіпсовані слід видалити.
- Закладка спецій. На дно закладають спеції: гвоздику, лавровий лист, колечка гострого і шматочки болгарського перцю, кріп.
- Закладка томатів. Останніми щільно укладаються овочі.
- Стерилізація. Овочі до самого верху заливають закипілої водою і залишають остигати.
- Підготовка розсолу. Консервуємо в два етапи. Остигнула воду з овочів виливають в каструлю. У неї вводять сіль, цукор, оцет. Розсіл залишають на плиті закипіти.
- Закручування і зберігання. Готовий маринад заливають назад в банку і закручують кришку. Готову консервацію залишають охолонути перевернутої вниз кришкою в теплому місці. Після охолодження консервовані томати зберігають у прохолодному підвалі або льосі.
Рецепт з медом
В рецепти солодкого маринаду входить не тільки цукор, а й мед. Він робить страву більш корисним.
Складові:
- 5 кг томатів;
- 150 г солі;
- 450 г меду;
- часник (використовується 2 не великих головки);
- кріп;
- лист смородини;
- запашний перець;
- гвоздика;
- 7.5 л води;
- 150 г оцтової кислоти.
Спеції вказані з розрахунку на 7-8 л води. Смородиновий лист, спеції і прянощі використовуються за смаком.
- Підготовка банок. Літрову банку заздалегідь промивають і стерилізують.
- Підготовка інгредієнтів. Томати ретельно промивають. Часник очищають і розрізають кільцями.
- Закладка продуктів. Першими закладають спеції. Потім томати.
- Підготовка розсолу. У профільтрованої воді з’єднують мед, сіль, запашний перець і гвоздику. Готову суміш ставлять на вогонь і варять після закипання 3 хвилини.
- Стерилізація. Готовий маринад розподіляють по банках. Маринад повинен охолонути самостійно. Холодний розсіл акуратно виливають в емальований посуд і повторно кип’ятять. Стерилізацію проводять повторно
- Закручування і зберігання. Перед закручуванням кришок розсіл кип’ятять втретє. Після цього його розливають і закривають консервацію. Мариновані помідори залишають остигати в теплі.
Рецепт по-царськи з острінкой
Любителям яскравого кольору і гострого смаку напевно сподобається царський рецепт помідорів з використанням овочів різних кольорів.
Складові:
- півкілограма томатів;
- гострий зелений перець 1 \ 2 стручки;
- 1 зубчик часнику;
- 1 солодкий перець (переважно червона);
- духмяний горошок;
- 100 г цукрового піску;
- 50 г солі;
- 2 ложки оцту.
Спеції вказані для банки об’ємом 1 літр.
- Підготовка. Попередньо необхідно приготувати тару, промити овочі. Стручки нарізають кружечками або акуратними скибочками.
- Закладка спецій і томатів. Першими розкладають часник, духмяний горошок, стручковий перець. Болгарський перець закладають разом з томатами, чергуючи кольору. Таким чином, закладка виходить яскравою.
- Підготовка маринаду. У літр холодної води додають цукровий пісок і сіль. Маринад доводять до кипіння. У гарячому стані його розподіляють по банках. 2 столових ложки оцту додають безпосередньо в помідори царські.
- Закрутка. Банки слід загорнути відразу після додавання оцтової кислоти в маринад. Повторне кип’ятіння не потрібно. Готову консервацію залишають маринувати і остигати перевернутими вниз кришками при кімнатній температурі.
Існує велика різноманітність помідорів по-царськи на зиму: з медом, цибулею, хроном, цукром. Незважаючи на відмінності, консервацію об’єднує одне – відмінний смак, висока якість і легкість приготування.
Leave a Reply