Хороший урожай кабачків – привід наробити різних заготовок, якими можна буде ласувати протягом всієї зими. Юрча з кабачків на зиму готується дуже просто і зберігається кілька місяців, тільки потрібно, щоб банки стояли в прохолодному місці.
простий рецепт
Для приготування можна використовувати мультиварку, щоб зберегти якомога більше вітамінів, але якщо кухонного приладу немає, підійде і звичайна каструля.
Закуска з кабачків в будь-якому випадку вийде апетитною і корисною. З приводу томатної пасти господині висловлюються по-різному: комусь вона подобається, комусь – ні.
Можна приготувати закуску в двох варіантах, щоб порівняти і зрозуміти, що більше до душі членам сім’ї.
Набір продуктів для приготування Юрчі:
- кабачки цукіні або білі – 3 кг;
- перець помаранчевий болгарський – 1 кг;
- помідори-сливки – 1 кг;
- оцет 6% – 100 мл;
- великі головки часнику – 170 – 220 г;
- цукор-пісок – 210 г;
- сіль – 90 – 95 г;
- масло пісне – 350 – 400 мл;
- петрушка свіжа – 3 пучка;
- гострий стручковий перець – за смаком.
Покрокове приготування овочів:
- Промити петрушку і помідори в прохолодній воді, просушити.
- У петрушки обрізати жорсткі стебла.
- Часник почистити і розібрати на зубчики.
- Помідори розрізати на невеликі часточки і перекрутити на м’ясорубці, використовуючи насадку з великими отворами.
- Петрушку і часник подрібнити в блендері або теж прокрутити через м’ясорубку.
- Як і інші рецепти кабачкової Юрчі, цей передбачає видалення шкірки з плодів, але якщо шкірка ніжна, можна залишити.
- З перестиглого кабачка видалити насінну камеру, у молодого можна залишити.
- Кабачок покришити на скибочки такого розміру, щоб їх було зручно їсти.
- Солодкий перець очистити від насіння і пошінковать.
Як робити юрчу:
- У посуд, де лежить помідорно-часникова маса, додати цукор, сіль, перець, оцет, за бажанням можна і інші спеції.
- Дати закипіти.
- Додати порізані кабачки і солодкий перець.
- Проварити протягом 1 години, акуратно помішуючи, щоб овочі не підгоріли. Якщо консистенція нормальна, буде досить перешкодити 3 – 4 рази за весь час, поки маса вариться. Варити необхідно під кришкою.
- Коли суміш буде готова, її потрібно в гарячому вигляді розкласти в простерилізовані банки.
- Закатати ємності металевими кришками. Можна використовувати твіст або звичайні.
- Перевернути дном догори і залишити до охолодження в такому положенні.
Готова закуска з кабачків повинна зберігатися в підвалі або в холодильнику. Такі ж консерви можна зробити і з баклажанів, взявши продукти в аналогічному співвідношенні.
У зимовий час банки можна зберігати на заскленому балконі.
Консерви по-корейськи
Юрча, приготована з баклажанів або кабачків за цим рецептом, відрізняється гострим смаком і насиченим ароматом.
Набір продуктів для Юрчі по-корейськи:
- кабачки білі – 1,5 кг;
- болгарський перець (помаранчевий або зелений) – 250 г;
- морква – 0,5 кг;
- часник – 2 невеликих головки;
- приправа для моркви по-корейськи – 2 ст. ложки.
Продукти для приготування маринаду:
- масло пісне – 150 мл;
- цукор-пісок – 0,5 гранчака;
- сіль кухонна – 1 ст. ложка;
- оцет 6% -ний – 100 мл.
Порядок приготування:
- Помити кабачки, зняти з них шкірку, з переросли дістати насіння.
- Натерти на тертці для закусок по-корейськи.
- На такий же тертці потерти промиту і очищену моркву.
- Перець, очищений від насіння, порізати на квадратики.
- Часник можна дрібно порубати вручну або придушити пресом.
- Скласти разом все овочі, всипати приправу, змішати, поставити на 5 годин у прохолодне місце.
- З масла, солі, цукру-піску і оцту зробити маринад. Під час приготування його не потрібно нагрівати.
- Додати маринад до овочевий масі.
- Рівномірно розподілити по банках, щоб закуска всюди була однаковою густоти.
- Накрити кришками, але не закочувати. Банки об’ємом 0,5 л стерилізувати 15 – 20 хвилин.
- Закупорити.
Після охолодження закуска з кабачків повинна зберігатися в погребі чи в холодильнику.
Баклажанна заготівля «Оригінальна»
Для цієї консервації з баклажан беруть рівні, молоді плоди, без дефектів.
Набір продуктів:
- баклажани – 5 кг;
- часник – 5 великих або 6 середніх головок;
- зелень будь-яка – пучок;
- оцет 9% -ний – 200 мл;
- пекучий чилі – 4 – 5 середніх стручків;
- пісне масло – скільки піде на обжарку;
- цукор-пісок – 100 г;
- сіль за смаком.
Як готувати:
- Пошінковать баклажани на шматочки товщиною 0,8 – 1 см.
- Висипати в каструлю, висипати трохи солі, струснути і дати постояти, щоб з баклажан виділився сік.
- Зелень, перець і часник розмолоти в блендері або провернути через м’ясорубку, влити оцет, всипати цукор. Перешкодити, щоб розчинився весь цукор.
- Кружечки баклажанів віджати, обсмажити з обох боків на олії.
- Після смаження кожен шматочок добре вмочити в часниково-перцеву суміш і покласти в банку.
- Щільно заповнити всі банки, покласти зверху кришки і простерилізувати протягом 15 – 20 хвилин.
- Закупорити, залишити на столі до охолодження, потім забрати в підвал або поставити в холодильник.
Заготівля з баклажанів, фаршированих з овочами
Баклажан на зиму можна зберегти тільки в вигляді консервації. У свіжому вигляді овоч швидко псується навіть в холодильнику.
Є сенс витратити час і спробувати різні рецепти, щоб протягом декількох місяців сім’я була забезпечена вітамінами.
Знадобляться такі продукти:
- баклажани довжиною не більше 10 см – 5 кг;
- велика морква – 2 шт .;
- часник – 2 – 3 головки;
- кінза – 1 пучок;
- молодий кріп – 1 пучок;
- петрушка – кілька гілочок;
- селера – 2 – 3 стебла;
- вода – 2 літри;
- 6% -ний оцет – 1 л;
- сіль кухонна – 100 г;
- цукор-пісок – 100 г;
- спеції – за смаком.
Як готувати:
- Зробити на баклажані поздовжній надріз, через нього витягнути серцевину з насінням.
- Бланшувати 3 хвилини в окропі.
- Дрібно покришити всі овочі, зелень.
- Додати спеції, сіль, перець.
- Перемішати.
- Відразу ж нафарширувати плоди і укласти їх в банки.
- Залити приготовленим заздалегідь маринадом.
- Закатати, остудити в перевернутому стані.
цільноплідного консервування
З баклажан, загорнених в банки в цілому вигляді, виходить хороша заготовка для вегетаріанського або м’ясного салату.
Набір продуктів:
- середні баклажани – кілька штук;
- вода – 5 л;
- сіль кухонна – 1 стакан;
- оцет 9% -ний – 9 ст. л .;
- петрушка – 1 пучок;
- перець ямайський – кілька горошин;
- лавровий лист – 10 шт.
Як готувати:
- У киплячій воді розчинити сіль, додати оцет.
- Баклажани покласти в розсіл, поварити 5 – 7 хвилин.
- На дно банок укласти спеції.
- Наповнити тару цілими плодами.
- Залити киплячою заливкою, закатати.
В підливі з помідорів
У класичному варіанті ця заготовка з баклажан робиться з томатним соком. Але можна взяти і томат-пасту або пюре і розвести фільтрованої або криничної водою.
Набір продуктів:
- баклажани молоді – 2 кг;
- цибуля-ріпка – 1 кг;
- морква – 300 г;
- зелений перець болгарський – 1 кг;
- помідорний сік або паста, розбавлена водою, – 1 л;
- петрушка, кріп – за смаком;
- часник – 1 головка;
- лаврушка – з розрахунку 2 шт. на 1 банку.
Процес обробки:
- Пошінковать баклажани на скибки розміром 1,4 – 1,9 см.
- Покласти в слабосоленую воду – нехай постоять 50 хвилин.
- Віджати, обсмажити, щоб овочі стали рум’яними.
- Перець порізати квадратиками, цибулю крупно пошінковать, моркву потерти на тертці. Змішати і припустити на маслі 10 хвилин.
- Додати прянощі, перець, тушкувати ще 5 хвилин.
- На дно скляної тари помістити зелень, лаврушку.
- Укласти шар баклажанів, залити 3 ложки томатної заправки, знову шар баклажанів
- Таким же чином пошарово наповнити все банки, ущільнюючи овочі виделкою або ложкою.
- Долити заправку, щоб банки були наповнені до самого верху.
- Простерилізувати протягом 15 хвилин.
Закатати, дочекатися, поки консервація охолоне, і забрати на зберігання в підвал.
Leave a Reply