Простий рецепт приготування маринованих опеньків на зиму



Звичайна історія – назбирали опеньки в лісі або купили на базарі, а як маринувати опеньки – не знаєте, рецепта для переробки немає. Нічого страшного. У мене є ціла підбірка рецептів приготування маринованих опеньків. Хороший рецепт з картинками – 50% успіху в заготівлі грибів на зиму, друга половина успіху залежить від працьовитості господині і якісної підготовки сировини.

підготовка опеньків

Хоча збирали гриби на пеньках, сміття на них досить. Недовге замочування в тазу полегшить трудомісткий процес очищення капелюшків і ніжок від землі і всякої лісової бруду. Перезрілі екземпляри варто відкласти в окремий таз. Весь грибний пересорт я зазвичай заморожують і вам раджу. Відбираємо весь дріб’язок з пружними капелюшками і неушкодженими корінцями – це відмінна сировина для маринування.

Перш ніж маринувати гриби, потрібно їх відварити. Робити це будемо в два етапи:

  1. Перший етап – гриби після закипання варити 10 хвилин, воду злити разом зі сміттям, який відійшов при варінні.
  2. Другий етап – гриби після закипання варити 20 хвилин. Воду для варіння взяти чисту. Готовність визначають по грибам. Вони при уварюванні опускаються на дно.

Готові гриби опеньки відкинути на друшляк. Вся вода повинна стекти. Сировина підготовлено, пора дізнатися, як маринувати опеньки на зиму.

Рецепт швидкого приготування

Є легкий рецепт – мариновані опеньки швидкого приготування за 15 хвилин. Для готування буде потрібно 2 кг грибного сировини. Маринад будемо варити з літра води і спецій. У кипляче воду висипаємо по 2 ч. Л. солі і цукру, кидаємо кілька горошин запашного і чорного перцю.

приготування опеньків

Гриби спускаємо в киплячий помірно маринад і хвилин 5 варимо, а в самому кінці вливаємо оцтову есенцію. В 1 літр її потрібно трохи більше 2 чайних ложок, я зазвичай беру 2,5. Опеньки мариновані готові, залишається розлити їх по стерильним банкам. Для герметичності в банки влити рослинне масло, ємності закатати, остиглі зберігати тільки в холодильнику. замаринувати грибами можна ласувати вже через добу.

Маринуємо без стерилізації

Вам точно стане в нагоді рецепт опеньків маринованих на зиму в банках великого обсягу. Візьмемо 2 трилітрові банки, помиємо з содою, стерилізуємо на пару. Опрацюємо 5 кг опеньків: очистимо від сміття, помиємо. Попередньо відварювати їх будемо в солоній воді. Будемо дотримуватися концентрації: вода – 3 літри, сіль – 120 р Варити гриби в солоній воді близько 20 хвилин, після чого воду злити.

Готуємо маринад для опеньків. Беремо літра 1,5 води, виливаємо в досить велику каструлю. Сипем в киплячу воду 50 г солі, кидаємо лаврового листа штук 5, туди ж відправляємо 7 штук гвоздкі і запашного перцю 10 горошин. Додаємо 1,5 г кристалів лимонної кислоти і корицю на кінчику чайної ложки.

опеньки в соусі

Коли спеції трохи покипить, відправляємо в маринад підготовлену сировину, кип’ятимо його 20 хвилин. В останні хвилини додаємо оцтову есенцію, достатньо 30 мл. Каструлю з грибами знімаємо з плити і відставляємо в сторону. Заготівля повинна охолонути. Остигнули гриби розкладаємо по банках.

Готуємо без стерилізації, заливаємо холодним маринадом, закриваємо звичайними поліетиленовими кришками. Мариновані опеньки на зиму зберігаємо тільки в холодильнику.

Маринуємо заморожені гриби

Перевірений рецепт моїх маринованих опеньків із заморожених грибів знадобиться, якщо ви не любителі ходити по лісі в пошуках грибів. Розповім, як замаринувати заморожені опеньки.

Опускаємо в киплячу воду кг опеньків без попередньої розморозки. Варимо 10 хвилин.

гриби в мисці

В іншій каструлі готуємо маринад. На 1 л відфільтрованої води потрібно:

  • перцю чорного 15 горошин;
  • 3 листочка лаврушки;
  • запашного горошку штук 15;
  • гвоздики штуки 3 – 4, можна і 5;
  • солі – досить 2-х столових ложок;
  • цукру поменше, всього столову ложку;
  • оцет беремо 6% винний, його потрібно 200 мл;
  • часник – 3 зубки.

Гриби шумівкою перекласти з однієї каструлі в іншу, розсіл в другій каструлі повинен закипіти. Варити 10 хвилин, остуджувати гриби, не виймаючи з маринаду. Маринування опеньків майже закінчено.



Після того, як вони повністю охолонуть, розкласти їх по чистим банкам і закупорити. У коморі зимова закуска зберігатися не буде, тільки в холодильнику.

Класичний рецепт маринування опеньків

Рецепт маринованих опеньків від моєї бабусі. Вона завжди заготовлювала опеньки в домашніх умовах:

  • солила;
  • маринована;
  • морозила.

У класичний рецепт входять 2 кг опеньків і по 2 ст. л. оцту, солі і цукру для розсолу. Крім того, знадобляться звичайні пряні спеції для консервованих грибів, кожної взяти по 4 штучки – на літр води цього буде достатньо:

  • перець горошком чорний;
  • запашний перець;
  • зубчики часнику;
  • лаврушка;
  • гвоздика.

Далі готуємо, використовуючи покроковий рецепт:

  1. Сіль, спеції і цукор кидаємо в рідину. Оцет на цьому етапі не потрібен.
  2. Через 5 хвилин після того, як закипів розсіл, спускаємо грибне сировину.
  3. Жар робимо невеликий, варимо гриби 40 хвилин, вливаємо потрібну кількість оцту, доварювали (15 хвилин).
  4. Стерилізуємо банки.
  5. Шумівкою розкладаємо грибочки в тару.
  6. Кип’ятимо маринад і заповнюємо їм банки доверху.
  7. Банки закочує (закриваємо) герметично кришками, ставимо догори дном, вкриваємо пледом.

мариновані опеньки



Цей простий рецепт допомагає мені щороку впоратися з переробкою річного врожаю грибів.

Корейська закуска з маринованих грибів

Раджу спробувати на своїй кухні найсмачніший рецепт з опеньків з гострим перчиком. Крім одного кілограма грибів (підготовлених, відварених), знадобляться цибулю (2 головки), часник (2 зубки), гострий перчик (мелений червоний чилі за смаком).

Приготувати невеликий обсяг маринаду. Консервуючими інгредієнтами будуть: оцет (7 ложок столових), сіль (1 ч. Л.), Запашне масло (соняшникове або рослинне) – столова ложка. Обов’язково взяти 3 столові ложки кип’яченої, холодної води. Ще потрібен цукор, його зазвичай беру 1,5 ложки столові.

Лук беремо великі головки, очищаємо від лушпиння, споліскуємо, ріжемо тонкими півкільцями. Часник очищаємо, подрібнюємо будь-яким способом (ножем, спеціальним пресом, терочкой).

стерилізація банок

Банку стерилізуємо в мікрохвильовій печі. Укладаємо шарами опеньки і цибулю. Уминає шари ложкою, щоб лежали щільно. Змішуємо всі інгредієнти заправки і вливаємо в банку. Консервуємо 7 днів в холодильнику. Щоб грибочки все були в розсолі, кладемо поверх них чисту марлю і вантаж. Через тиждень баночка смачних грибочків готова.

Мариновані з цибулею і мускатним горіхом опеньки

Смак грибного, маринованого страви залежить від приправ і овочевих добавок, з якими ми маринуємо наші грибочки. Трохи збільшили пропорції лука в більшу сторону, і закуска набуває зовсім інший смак.

На 2 кг вимитих, відварених опеньків чистимо 500 г цибулі. Ріпчасту цибулю очищуємо, нарізаємо соломкою. Готуємо банки: вимиємо їх з содою, потім стерилізуємо в духовій шафі або в мікрохвильовій печі.

Красиво заповнимо підготовлену тару. Шар грибів будемо чергувати шаром цибулі. Для заправки підготуємо розсіл:

  1. Візьмемо 700 мл води. Вона повинна бути кип’яченою.
  2. Додамо оцту. Я беру столовий, вистачає 5 ст. л.
  3. Кладемо солі 1,5 ст. л. і цукру 2 ст. л.
  4. З пряних приправ тільки щіпка мускатного горіха (меленого).

Після того як в воді розчиняться сіль, цукор, розсіл заливаємо в банку з грибами. Заготівлю будемо стерилізувати протягом 40 хвилин. Щоб скляна банка не тріснула, в процесі стерилізації кладемо на дно каструлі з холодною водою згорнуте кухонний рушник. Банку ставимо на рушник, каструлю з банкою – на плиту. Через 40 хвилин кипіння банку з маринованими опеньками дістаємо, закриваємо, охолоджуємо. Взимку їмо качественно-смачні грибочки з цибулею.

У вас є опеньки? Скористайтеся моїми рецептами. Запевняю вас, не пошкодуєте.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*