У серпні яблуня нас завалила яблуками, не знала навіть куди їх дівати. Тиснула на сидр і вирішила огірки в яблучному соку на зиму приготувати. Соку натиснула багато, і на сидр вистачило, і на огірки. Почитала різні рецепти, вибрала, на мій погляд, найбільш вдалі. Пропоную вам їх випробувати.
Готуємо огірки без стерилізації в яблучному соку
Вранці зібрала в теплиці свіжі огірки, якраз Герман порадував гарними, рівними 12 см огірочками. Солоні огірки Герман завжди мають відмінний смак. Хоч зеленці тільки з грядки, я їх все одно поклала в таз і залила холодною водою. Як мінімум 2 години вони у мене в воді полежали.
Пройшла по саду, зірвала листя зі смородини, з вишні. На банку потрібно небагато – 2-3 смородиновий, 1-2 вишневих. Заглянула в город, знайшла пару парасольок кропу. Довелося дістати ще один таз. Зелень я завжди перед вживанням замочую в 2-3 водах. Бруд і пил на листках є, хоча її і не видно.
сік
Сік 1,5 л у мене вже був приготований напередодні, стояв в холодильнику. Тиснула з яблук на звичайному садовому соковижималці, потім через марлю процідила. У холодильнику постояв, залишки м’якоті сіли на дно, і сік став прозорим, як сльоза. На приготування соку пішло близько 4 кг яблучок. Цифра приблизна, адже обсяг залежить від соковитості плодів.
Тара
Люблю маринувати огірки в яблучному соку в банках з великим горлом. Зручно мити, зручно розкладати огірки і спеції. У банках з широким горлом будь мариновані овочі виглядають дуже апетитно. Щоб моя банку взимку не вибухнула моїми огірками, я її стерилізують.
Зараз, коли у кожного є на кухні мікрохвильова піч, возитися зі стерилізацією банок в духовці або на пару, сенсу немає. Наливаю 0,5 ст води в помиту з содою банку, ложу її в мікрохвильовку, включаю піч на 5 хвилин. Стерильна банку готова.
підготовка огірків
Огірки полоскати, мою губкою, мою старанно, рук не шкодую тому, що боюся бутулізма. Чисті, блискуче огірочки складаю на велике блюдо обтікати. Наливаю повний чайник води і включаю.
Дістаю з мікрохвильової печі банку, з тазу зелень – смородинові, вишневе листя і кропові парасольки. Струшую зелень і одну частину укладаю в банку, другу залишаю для верху.
У огірків зрізаю кінчики, огірки укладаю в банку. Віддаю перевагу ставити їх вертикально. Банку виглядає красиво і зеленцов при такому способі укладання входить більше.
Банку заповнена, чайник закипів. Заливаю в банку окріп і прикриваю її, прокипяченной до цього кришкою. Поки огірки прогріваються, займаюся маринадом.
Приготування маринаду з яблучного соку
Яблучний сік дістаю з холодильника, виливаю в каструлю, ставлю на плиту. У маринад додаю по 1 столовій ложці цукру і солі. Яблучка у мене дуже солодкі, тому цукру 1 ст. л. Для кислих плодів можна збільшити кількість цукру до 2 ст. л.
Закипілий маринад знімаю з плити, вливаю в нього 1 десертну ложку яблучного оцту. З банки з огірками виливаю воду, заливаю в неї киплячий маринад, закручую кришку. Заготівля для зими майже готова, залишилося поставити її під шубу. Під шубою огірки в яблучному соку стоятимуть до повного охолодження (1-2 дні). Зберігати заготовку буду в погребі.
Рецепт огірків в яблучному соку зі стерилізацією
Консервування зі стерилізацією не люблю, але цей рецепт вирішила випробувати, тому що яблучного соку видавила багато, його потрібно було терміново використовувати. Процес засолювання виявився не складним.
На нього пішло зеленцов трохи більше кілограма (1,2 кг), соку знадобилося рівно 1 літр. З приправ взяла по кілька штучок гвоздику і перець горошком. Зірвала два порічкових листа і один парасольку кроповий.
Підготовку огірочків і банок я вже описала вище. Маринад готується так само, як в попередньому рецепті, з одним винятком – не використовую оцет. У сік додала тільки 1 ст. л солі і скип’ятила.
У стерильну банку поклала зелень, приправи і огірки, залила все киплячим маринадом. Прикриту стерильною кришкою банку з огірками стерилізувала протягом 15 хвилин, закатала і поставила на 2 дня під шубу.
висновок
Рецепти з огірками в яблучному соку на зиму мої очікування виправдали повністю. Правильно засолені, апетитні, хрусткі, з ніжним в міру гострим смаком, вони дуже швидко закінчилися. Настійно раджу всім господиням, які мають в саду яблуню літнього сорту, спробувати запропоновані мною рецепти.
Leave a Reply