Квасоля смачна і корисна в будь-якому вигляді, тому з неї варто робити консерви на зиму. Загорнена в банки квасоля в томаті на зиму підходить для приготування дієтичних, вегетаріанських і звичайних страв. Її можна подавати на стіл як холодну закуску, додавати в супи, використовувати як гарнір до котлет, м’яса і птиці. В популярні рецепти входить біла і червона, стручкова і бобова квасоля. Вибираючи стручки, потрібно віддавати перевагу тим, які не довше 9 см, а зерна повинні бути блискучими і без цвілі.
За всіма наведеними рецептами заготовок на зиму квасоля в томаті можна законсервувати без стерилізації, але попередньо треба добре пропарити банки і кришки. Потрібно добре проварювати масу, а якщо вона виявиться занадто густий, варто додати трохи води.
Рецепт з овочами
Консерви з квасолевих зерен із солодким перцем – готове друга страва з відмінними смаковими якостями. Його їдять холодним або в підігрітому вигляді. Салат підходить тим, хто на дієті або постять, гарний як доповнення до м’ясного рагу.
На 4 літрові банки необхідно взяти:
- 600 г білого ріпчастої цибулі;
- по півкіло моркви і солодкого перцю;
- 450 мл олії;
- 2 кг червоних помідорів;
- 2 ст. л. цукрового піску;
- 50 г кухонної солі;
- 5 ч. Л. кислоти оцтової;
- 1 кг зерен квасолі;
- 2 великі головки часнику.
За цим рецептом заготовки на зиму можна робити з томатною пастою: смак виходить не гірше, ніж з помідорами.
Готувати слід в певному порядку. За день до того, як закрити боби в томаті з овочами, треба замочити квасолю на 10 – 11 годин. Безпосередньо перед приготуванням зливають воду і ставлять на вогонь, щоб боби зварилися.
Перець, морква, цибуля і часник очищають і миють. Морква труть на крупній тертці. Лук ріжуть акуратними кільцями, перець – смужками шириною не більше 5 мм. Часник подрібнюють в чеснокодавилке. Помідори опускають в окріп на кілька секунд, потім виймають і звільняють від шкірки.
За допомогою блендера подрібнюють, щоб вийшло пюре. Всі овочі, крім квасолі, викладають в каструлю, доводять до кипіння, зменшують вогонь і проварюють у власному соку 20 – 25 хвилин. Додають боби, приготувавши їх заздалегідь, подрібнений часник, масло, есенцію, сіль, цукор і тушкують ще 15 хвилин.
Розподіляють так, щоб в банках була і густа маса, і рідина, потім накривають кришками і закатують.
гостра закуска
За цим рецептом білу, червону або різнокольорову квасоля в томатному соусі на зиму закривають зі спеціями. Заготівлю вживають в холодному або підігрітому вигляді, як самостійну страву або гарнір.
Склад продуктів:
- зерна квасолі – 2 склянки;
- морква – 3 шт. великих;
- солодкий перець червоний – 3 шт .;
- цибуля ріпчаста середнього розміру – 4 шт .;
- томат-пюре – 6 великих ложок;
- заморожена кукурудза – 800 г;
- кінза і петрушка – по 1 пучку;
- оцет – 100 г;
- цукор – 0,5 гранчака;
- сіль – 3 ст. ложки з невеликою гіркою;
- перець червоний мелений – 1 ст. ложка;
- перець чорний мелений – 1 ч. ложка;
- олія. – 1 стакан.
Консервація бобів квасолі в томаті покроково:
- Квасоля заливають водою і залишають на ніч, на ранок змінюють воду, ставлять на вогонь і проварюють протягом 40 хвилин.
- Кукурудзу розморожують.
- Перець і моркву шаткують соломкою.
- Лук нарізають кільцями (замість свіжої підійде і печена цибулина).
- Зелень дрібно шаткують.
- У ємність блендера кладуть томат-пюре, цибулю, нарізані кинзу і петрушку, гострий перець, цибулю і часник, все подрібнюють до однорідної консистенції.
- Квасоля кладуть в сталеву каструлю, додають оцет, цукор, сіль, доводять до кипіння.
- Кладуть туди ж солодкий перець і томатну підливу, проварюють 5 хвилин (можна трохи довше) з моменту закипання.
- Додають кукурудзу, моркву, кип’ятять ще 5 хвилин.
Готову закуску розкладають в скляні банки разом з підливою. Попередньо тару потрібно пропарити в духовці. Банки накривають металевими кришками, стерилізують півгодини і закочують. Ось як відгукуються на форумах про це рецепті: «Консервируем квасоляну закуску з овочами на зиму в великих кількостях. Смак – як раніше в магазині, до весни все з’їдається ».
класичний спосіб
У цьому рецепті головне – дотримати пропорції, тоді консерви на зиму як раніше були в магазині вийдуть.
На 3 порції потрібно взяти:
- 0,6 л води;
- 0,5 ч. Л. меленого червоного перцю;
- 0,5 ст. л. крупної солі;
- 1 ст. л. цукру;
- 250 г томату;
- 800 г білої квасолі.
Процес приготування:
- Консервувати квасоля в томаті починають з того, що готують боби, заливають їх водою і залишають на всю ніч.
- Вранці зливають воду, наливають нову, проварюють до напівготовності.
- Щоб зробити заливку, до томату додають воду в співвідношенні 1 до 3.
- За смаком додають сіль, цукор і перець.
- Виливають все в каструлю з квасолею, дають закипіти і проварюють протягом 2 ч. Якщо боби стали м’якими, значить, зварилися.
Розкладіть масу в банки і закрийте кришками. Консервація, яка заготовлена за всіма правилами, зберігається кілька місяців. Аналогічно закриваємо квасоля на зиму в томатній пасті: смак виходить чудовий.
Лечо з томатом і тушкованими овочами
Є рецепти, в яких квасоля в томаті на зиму можна закривати без стерилізації. Це один з них. Помідори роблять блюдо не тільки смачним, але і багатим вітамінами.
Набір продуктів:
- помідори червоні – 3,5 кг;
- перець солодкий – 1,5 кг;
- квасоля в зернах – 0,5 кг;
- сіль – 60 г;
- цукор-пісок – 200 г;
- масло пісне – 200 г;
- оцет 9% -ний – 200 г.
приготування:
- Квасоля помити і замочити на ніч у воді.
- Вранці поміняти воду, відварити боби до готовності.
- На шкірці кожного помідора зробити надріз, опустити плоди в окріп на 1 хвилину, дістати, очистити і перетерти в пюре.
- Прокип’ятити пюре протягом 10 хвилин.
- Додати промитий і нашатковану перець, варити ще 15 хвилин.
- Додати масло, сіль, цукор і квасоля, кип’ятити 10 хвилин.
Заключний етап: наливаємо оцет, маринуємо на самому слабкому вогні 5 хвилин. Розкладаємо по банках і закупорюють. Консервовані боби квасолі в томаті зберігають в прохолодному місці.