Рецепти консервування помідорів з яблуками на зиму пальчики оближеш



Консервовані помідори – прекрасна самодостатня закуска, проте вони можуть відмінно поєднуватися з масою інших інгредієнтів. Прекрасне блюдо – помідори з яблуками на зиму. Дані фрукти чудово поєднуються з томатами в складі домашніх заготовок, доповнюючи й підкреслюючи смак багатьох закусок. Не варто боятися додавати в баночки і різні спеції і прянощі: часник, болгарський перець, буряк, гвоздику і корицю.

Рекомендації по вибору яблук і томатів

Додавати яблука можна як до червоних томатів, так і до незрілим. Зелені плоди надають всій заготівлі цікавий пряний смак. Хтось цінує це більше, ніж солодкість стиглих томатів. Законсервуйте помідори з використанням різноманітної зелені, часточок молодого часнику, ароматних лаврове листя, всіх видів перцю і бутонів гвоздики. Розсіл, який використовується для заливки, може містити оцет, а може бути звареним і без нього.

Помідори, які будуть використані в консервації, повинні бути середнього розміру, щоб процес вилучення їх з банки не викликав труднощів. Потрібні цілі, міцні томати, без плям. Якщо маленьких помідорів немає, то можна взяти великі міцні екземпляри і розрізати на кілька частин.

Яблука, які належить використовувати в консервації, не повинні бути великими. Ідеальний варіант – дрібні яблучка кисло-солодких сортів. Поверхня не повинна мати слідів пошкоджень.

У строгому відборі фруктів необхідності немає, тому що їх можна нарізати часточками. Однак краще виглядають яблука, законсервовані цілком. Що стосується сорту, то перевагу слід віддавати сортам ароматним, міцним і злегка кислуватим.

Найкращий варіант – антонівські. З ними помідори, мариновані з яблуками на зиму, будуть мати чудовий смак і чарівний аромат.

Класичний рецепт приготування

Найпростіший і в той же час звичний рецепт помідорів з яблуками на зиму не пред’являє вимог до набору інгредієнтів. Невелика кількість солі в маринаді – причина збереження вишуканого яблучного присмаку у закуски. Простота приготування – запорука того, що законсервувати зможе навіть починаюча господиня.

Для засолювання помідорів з яблуками необхідні:

  • 1,5 кілограма томатів;
  • спеції (в залежності від уподобань);
  • 0,5 кілограма яблук;
  • 1,5 л води;
  • 2 ст. ложки цукрового піску і стільки ж солі;
  • 0,25 склянки оцту;
  • чорний перець.

Процес приготування наступний:

маринад для помідорів

  1. Яблука помити, дрібні – залишити цілими, великі перетворити в часточки.
  2. Висушити попередньо простерилізовані банки.
  3. Покласти скибочки фруктів на дно в якості першого шару.
  4. На яблука покласти томати, потім фрукти і овочі слід чергувати.
  5. Якщо прянощі використовуються, їх слід викладати в банку між шарами.
  6. Вміст банки заповнити окропом, залишити все це на час, протягом якого вода охолоне до температури 20 – 25 ° С.
  7. Остигнула воду слід злити в каструлю, додати туди сипучі інгредієнти і довести до кипіння, зваривши таким чином розсіл.
  8. Додати оцту (ложка) в заготовку.
  9. Закатати залиті киплячим маринадом заготовки.

Після закупорювання необхідно помістити консервацію під теплу ковдру для повільного охолодження.

Помідори з яблуками і прянощами

помідори для рецепта

На зиму консервовані помідори з яблуками зі спеціями і прянощами прикрасять будь-який святковий стіл. Для реалізації рецепта в розрахунку на одну трилітрову банку необхідно приготувати:



  • томати;
  • 3 – 5 яблук середнього розміру;
  • 3 – 4 зубчики часнику;
  • 1 ст. ложку кухонної солі;
  • 5 – 6 столових ложок цукрового піску;
  • 0,05 літра оцту (9%);
  • 3 горошини перцю чорного;
  • кілька свіжих гілочок петрушки і кропу;
  • два листи лаврушки;
  • 2 бутони гвоздики;
  • корицю мелену (за смаком, від 1 до 3 чайних ложок).

Консервуємо в певній послідовності. На дно банки необхідно укласти помідори, зверху – яблука. Половинний об’єм часнику кладеться на дно, решта – поверх фруктів. Петрушка і кріп виглядатимуть краще, якщо розмістити їх вертикально, поздовжньо щодо стінок банки. До плодам необхідно додати гвоздику, перець, лавровий лист. Всі спеції і прянощі не повинні знаходитися в одному місці банки, їх потрібно рівномірно розподілити всередині вмісту.

Наступний етап приготування – заливка вмісту ємкості окропом. Помідори і яблука повинні настоюватися протягом 10 хвилин. Після цього остигнула воду зливають в каструлю і доповнюють корицею, сіллю і цукром. Всі кристали повинні ретельно розчинитися. Не варто дивуватися, коли вода після розчинення кориці придбає коричневий відтінок.

Коли суміш на плиті закипить і протягом 5 хвилин провариться, додають оцет і знімають з ємність «вогню». Розливати маринад в банки необхідно якомога швидше, поки рідина не охолола. Після наповнення тари слід процес закупорювання без стерилізації та приховування консервації теплою ковдрою. В такому стані помідори з яблуками на зиму пробудуть до повного охолодження.

Консервування без оцту

Приготувати помідори з яблуками на зиму можна і без оцту. Так засолювання буде м’якше, делікатніше, смак буде більш природним.

помідори з яблуками



Єдиний нюанс, який слід враховувати перед приготуванням без цієї приправи, – необхідність стерилізації. Однак якщо оцет організмом переноситься важко або його смак здається занадто сильним, нав’язливим, можна вирішити цю проблему, просто виключивши речовина з рецепта.

Для консервування томатів з яблуками без оцту слід подбати про приготування таких інгредієнтів:

  • помідори – до наповнення трилітрової банки;
  • 2 невеликих яблука;
  • 1 – 2 стручки гострого перцю;
  • 2 – 3 кропового парасольки, трохи петрушки;
  • по 3 ст. л. кухонної крупної солі і цукрового піску.

Замаринувати овочі і фрукти на зиму без оцту можна в такій послідовності:

  1. Перець, кріп, яблучні дольки і помідори потрібно акуратно розмістити в банку.
  2. Залити заготовку до країв на 5 – 7 хвилин водою, доведеної до кипіння.
  3. Злити рідину в більшу ємність, додати цукор і сіль, кип’ятити 5 хвилин.
  4. Маринад злити в банки і закатати.
  5. Тару обов’язково слід стерилізувати чверть години через відсутність оцту в маринаді.

Після того як процедура стерилізації закінчена, консервація повинна бути закутана чимось теплим і залишають до повного охолодження. Після закінчення часу мариновані помідори з яблуками переносять в темне місце, призначене для тривалого зберігання.

Кухня – місце, де постійно проводяться експерименти. Традиційні рецепти можуть доповнюватися різними інгредієнтами, наприклад, гірчицею. До томатам, крім яблук, можна «підселити» кольорову капусту, огірки, патисони, морква і болгарський перець. Форми нарізки цих овочів можуть бути найрізноманітнішими, від звичних всім смужок і кружечків до незвичайних фігур. Реалізувати фантазії господиня може за допомогою спеціального інструменту. Вийдуть на зиму помідори з яблуками, рецепти з фото яких – пальчики оближеш.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*