Огірки з лимоном на зиму заготовляють найрізноманітнішими методами. Велику популярність отримали класичні рецепти з запашними травами. Огірочки з лимоном напевно сподобаються всім, хто любить невелику кислинку і пряний смак.
класичний спосіб
Рецепти консервованих огірків з лимоном відрізняються за складом пряних трав. У класичному методі присутній чорний горошок, часник, лавровий лист, гірчиця. Для консервації застосовується лимонна кислота. Замариновані на зиму огірки з лимоном без оцту зберігаються дуже довго. Наявність цукрового піску надає маринаду солодкуватий смак, а цілісні часточки прикрашають заготовки.
Складові:
- огірки;
- 1 часточка лимона;
- 3-4 зубці часнику;
- 3-4 листи лаврушки;
- 10 г зерен гірчиці;
- 3-4 шт. чорного і запашного перцю;
- 1 л води;
- 150 г цукру;
- 40 г солі;
- 1 ч.л. лимонки.
Перед тим, як закриваємо огірки, їх слід вимочити в холодній воді протягом 8 годин. Це необхідно, щоб зробити консервацію більш соковитою.
- Вимочені овочі промивають у воді. У огірків відрізають кінчики.
- Банки попередньо стерилізують. На дно ємностей викладають спеції. Потім щільно закладають овочі. Часточку поміщають в центрі на видному місці.
- В заготовку наливають окріп. Вода повинна покривати овочі повністю. Ємність залишають на чверть години. Остигнула воду в подальшому не використовують.
- Розсіл готують з розрахунку на 1 літр. До маринаду додають цукор, сіль і лимонку. Розчин повторно кип’ятять.
- Гарячий маринад розливають по солінь. Після того, як закрили кришки, консервацію залишають охолонути на столі.
Консервація зберігається в коморі або прохолодному темному підвалі. Важливо під час приготування знати міру в лимоні. Надлишок кислоти може надати заготівлі гірчинку або зробити її занадто кислою, що теж не бажано.
Огірочки по-празький
Огірочки, для яких використані празькі рецепти приготування, виходять дуже смачними і хрусткими. Консервування відрізняється швидкістю і простотою технології.
Складові:
- огірки;
- лимон 2-3 часточки;
- часникові зубчики 2-3 штуки;
- кріп парасольками 1-2 штуки;
- чорний перець 5 горошин;
- вода 1 літр;
- сіль 50 г;
- цукор 150 г;
- лимонка 1 ч. л.
Перш ніж замаринувати огірки, плоди невеликих розмірів промивають і замочують у холодній воді. Практично всі рецепти консервації включають в себе етап вимочування.
- Вимочені огірки споліскують під водою. У кожного плоду відрізають кінчики.
- Банки попередньо стерилізують. На дно ємності викладають кріп, часник і перець. Для аромату іноді додають смородиновий лист, хрін та інші спеції.
- Потім щільно закладають огірки, змішуючи з лимонними часточками.
- Засолювання заливають окропом і залишають на чверть години для стерилізації. Після охолодження воду зливають.
- Холодну воду доводять до кипіння. У неї вводять сіль, цукор і лимонку.
- Гарячим розсолом консервуємо вже простерилізовані овочі. Заготівлю закочують кришками. Остуджують консервацію в перевернутому вигляді при кімнатній температурі.
Мариновані огірочки виходять дуже смачними і хрусткими.
Запашний маринад з базиліком
Мариновані огірки з лимоном набувають незвичайний смак, якщо до розсолу додатися листя базиліка. Рецепти маринадів дозволяють в якості консерванту використовувати звичайний, яблучний або винний оцет.
Складові:
- огірки 0.5 кг;
- кріп 1 пучок;
- часник 8 часточок;
- зерна гірчиці 2 ч.л .;
- базилік 2 гілки;
- морква 1 шт .;
- вода 0.5 л;
- цукровий пісок 90 г;
- сіль 30 г;
- оцтова кислота 85 м
Продукти розраховані на 1 літрову банку або 2 по 0.5 літра.
- Для маринування вибирають невеликі щільні огірки. Всі інгредієнти промивають під водою і просушують.
- Зелень дрібно шаткують. Овочі нарізають кружальцями середньої товщини. Часник розрізають на шматочки.
- Зелень і овочеву суміш з’єднують в одній ємності і добре перемішують.
- У стерилізовані банки розкладають овочеву суміш.
- Холодну воду з сіллю і цукром доводять до кипіння. В окріп вводять оцтову кислоту і ще раз кип’ятять.
- Гарячий маринад розливають по банках. Ємності з маринадом поміщають в каструлю з гарячою водою. Заготовки стерилізують на плиті 20 хвилин.
- Останнім етапом залишається законсервувати заготівлі металевими кришками, остудити під шубою і прибрати на зберігання.
Leave a Reply