Огірки з медом на зиму з кожним роком стають дедалі популярнішими. Використання продуктів бджільництва дозволяє надати заготівлях неповторні нотки. Залежно від інгредієнтів, консервовані огірки виходять не тільки солодкими, але і солоними, пряними або з острінкой.
малосольний рецепт
Найбільший інтерес викликають малосольні огірки з медом. Популярність рецепта пов’язана з короткими термінами його приготування. Хрусткі соковиті овочі готові вже через кілька годин. Для приготування малосолона огірків не потрібно скляна ємність. Досить звичайного пакета.
Складові:
- 1 кг дрібних огірків;
- 2 столових ложки дрібної солі;
- 2 столових ложки рідкого меду;
- 5 часточок часнику;
- зелень і запашний горошок за смаком.
Солити огірки з даного рецептом дуже просто. Спочатку необхідно ретельно промити овочі. У часнику видаляється лушпиння. Для кращого проникнення маринаду, у огірків зрізають кінчики. Всі інгредієнти змішують в одній ємності.
Важливо, щоб маринад повністю покривав поверхню овочів.
Після цього медові огірочки перекладають в простий пакет і туго зав’язують. Маринувати блюдо слід кілька годин. Найкраще залишити його на ніч. Вже на наступний день смачний хрусткі огірки будуть готові.
Корнішони в солодкому маринаді
Якщо необхідно приготувати мариновані огірки з медом для святкового столу, то найкраще підійдуть корнішони. Вони відрізняються невеликими однаковими розмірами і відмінно йдуть в якості закуски.
Складові:
- корнішони 600 г;
- часник;
- кріп;
- вода 1 л;
- сіль 1 столова ложка;
- липовий мед 100 г;
- столовий оцет 60 м
Інгредієнти вказані для 1 банки.
- Корнішони вибираємо розміром не більше 5 сантиметрів. Їх попередньо промиваємо, потім бланшируємо не більше 5 хвилин.
- Оброблені корнішони поміщаємо в банки. До них додаємо часник і зелень.
- У розсолі змішуємо сіль, мед і оцтову кислоту. Готову суміш доводимо до кипіння і витримуємо на вогні кілька хвилин.
- Готовий маринад розливаємо по ємностей. Огірки виходять в слабосоленої розсолі.
Такий рецепт відрізняється приємним смаком. Корнішони відмінно виглядають в якості самостійної закуски на святковому столі. З солоними огірками добре поєднуються м’ясні страви, гарніри з відвареної картоплі.
Рецепт солодкого маринаду з гірчицею
Солоні огірки з медом виходять оригінально, якщо в маринад додати зерна французької гірчиці. Продукти бджільництва надають овочам солодкість, а гірчичні зерна м’який пряний аромат з легкої гостротою.
Складові:
- огірки 1.5 кг;
- рідкий мед 100 г;
- сіль 70 г;
- лаврушка 5 аркушів;
- зерна гірчиці 1.5 столових ложки;
- оцет 9% 50 мл.
Перед тим, як почати готувати огірки з медом і гірчицею, необхідно вимочити овочі. Консервація в такому випадку зберігається краще. Банки не здуваються. Підвищити якість зберігання дозволяє і ретельна стерилізація ємностей. Банки обробляють содою і стерилізують над парою.
- На дно банок викладаємо гірчичні зерна і лаврушку.
- Потім щільно закладаємо вимочені овочі.
- Наступним етапом готуємо розсіл. В 1 літр води засипаємо сіль і доводимо рідину до кипіння.
- Готовий маринад розливаємо по банках. Плоди повинні бути повністю в розсолі. Останніми в банку вводимо мед і оцтову кислоту. Повторно кип’ятити маринад не потрібно. Мед не переносить високі температури. Оцтова кислота виступає в якості відмінного консерванту.
Огірки в гірчичному маринаді з додаванням меду набувають солодкий квітковий аромат і невелику гостроту. Така засолювання зберігається протягом всієї зими.
Огірки в медовому розсолі з помідорами
Однокомпонентні засолювання завжди виходять дуже вдало, але іноді вигідніше закрити відразу два або більше виду овочів. Дуже виграшно виглядають огірки з помідорами. Овочі в меду виходять дуже соковитими.
Для асорті використовуються тільки молоді щільні овочі. Томати рекомендується вибирати маленькі. Найкраще підходить сорт чері.
- огірки невеликих розмірів;
- помідори черрі;
- часник 3 зубчики;
- чорний перець 5 горошин;
- мед 0.5 столових ложки;
- сіль 0.5 столових ложки;
- цукор 3 чайних ложки;
- оцет 1 чайна ложка;
- кріп 3 парасольки.
Інгредієнти вказані для приготування маринаду на банку обсягом 1 літр.
- Банки заздалегідь стерилізуємо. На дно кожної викладаємо часник і кріп.
- Овочі споліскуємо. У огірочків видаляємо кінчики. У томатів в області плодоніжки робимо невеликі проколи. Їх закладаємо в банку першими. Після них кладемо помідори.
- В об’ємній каструлі доводимо до кипіння літр води. Овочі заливаємо окропом і залишаємо на 15 хвилин стерилізувати. Через чверть години повторимо процедуру зі свіжим окропом.
- Другу порцію окропу через 15 хвилин виливаємо в каструлю для приготування розсолу. Воду доводимо до кипіння і всипаємо в неї сіль з цукром. Маринад повторно кип’ятимо. Після цього вводимо мед і розмішуємо рідина до однорідного стану.
- Готовим розсолом заливаємо банки. Перед закриттям кришок в томати та огірки в медовому маринаді додаємо оцтову кислоту.
- Закриваємо кришки і залишаємо консервацію остигати в шубі з теплих ковдр.
Консервація з томатів і огірків з медом на зиму виходить дуже смачною і оригінальною. Для різноманітності в неї можна додавати інші овочі: патисони, кабачки, цибулю, кукурудзу. Для отримання пікантного смаку в огірки мариновані з медом додають невелику скибочку пекучого перцю чилі.
Leave a Reply