Рецепти огірків у власному соку на зиму без стерилізації пальчики оближеш



Навіть при самому ретельному догляді, уникнути переростання огірків не завжди вдається. Досвідчені домогосподарки в такому разі не опускають руки, а заготовляють огірки у власному соку на зиму без стерилізації, успішно використовуючи при цьому некондиційні зеленці. Існують легкі і швидкі в приготуванні рецепти зимових заготовок.

Загальновідомо, як швидко і рясно огірок здатний віддавати сік, досить його просто посолити. Тим більше, якщо його нарізати або подрібнити за допомогою терки, овочерізки або м’ясорубки. Так деформовані і переросли огірки переробляють на соковиту, ароматну основу для різних рецептів.

Зеленці квасять на власному соку, виготовляють апетитні салати, холодні страви, напівфабрикати для супів, соління, маринади. За допомогою ароматних трав, пікантних, гострих добавок змінюють смак огіркової заготовки. Виходять відмінні закуски, просто пальчики оближеш.

Перелік інгредієнтів, приправ, багато в чому залежить від особистих переваг. Традиційно використовують зерна гірчиці, всілякі види перцю, кріп, селера, петрушку, базилік, смородиновий лист. Кожна добавка не тільки змінює аромат, нейтральний смак огіркової консервації, а й вносить частку корисних вітамінів в загальний склад блюда. Скориставшись базовим рецептом заготовки огірків у власному соку, можна некондиційний урожай перетворити в делікатесну закуску.

Здивуйте друзів і близьких незвичайними кулінарними знахідками.

традиційний рецепт

Для рецепта слід брати свіжозібране огірки. Зеленці сортують, залишаючи міцні, без ознак псування екземпляри. Дрібні плоди складають окремо для використання в цілому вигляді.

Рецепт огірків у власному соку дуже простий. Відбираємо приблизно 1,5-2 кг маленьких огірків і приблизно з кілограма переросли зеленцов, для приготування соку. Консервантом для засолювання стане звичайна кам’яна сіль. Спеції підбираємо за смаком.

огірки у власному соку в банку

Складові:

  • огірки – 2,5 кг;
  • сіль – 100 г;
  • часник – 6 зубчики;
  • перець духмяний, чорний – по 4-5 шт .;
  • гвоздики, лаврового листа, листя хрону, парасольок кропу – по 2 шт .;
  • гострий червоний перець за бажанням.

Покроковий рецепт приготування:

  • огірки 3-4 години витримуємо в холодній воді, моєму;
  • некондиційні плоди подрібнюємо. Це можна зробити, пропустивши їх через м’ясорубку, натерши на крупній тертці або просто розрізавши на кілька частин;
  • отриману огіркову масу пересипаємо сіллю, залишаємо до повного розчинення і віддачі соку на 30 хвилин;
  • в чисті скляні банки укладаємо пошарово спеції, огіркове пюре і невеликі огірки;
  • для захисту від цвілі під саме горло банки поміщаємо лист хрону;
  • доливаємо сік, що залишився, банку закриваємо пластиковою кришкою.
  • Через пару тижнів процес засолювання завершитися, огірки готові. Зберігають їх у холодному погребі або в холодильнику при температурі від 0 до 10 градусів не більше 2 місяців.

Приготовлені таким способом солоні огірки на зиму у власному соку, мають приємний свіжий смак, аромат, хрустку консистенцію, зберігають в своєму складі практично без зміни вітаміни і мікроелементи.

У разі відсутності хрону, використовують 1 \ 2 ч. Л. насіння гірчиці, які насипають зверху перед укупоркой банки.

Готуємо мариновані огірки у власному соку

Зеленці попередньо замочують на кілька годин і промиваються під проточною водою. За цей час потрібно підготувати тару для консервування. Зазвичай це скляні банки. Їх миють із содою, ставлять стерилізувати. Як консервант використовуємо столовий оцет, цукор, сіль.

Для рецепта потрібні:

  • огірків – 1 кг;
  • солі – 1 \ 2 ст. л .;
  • цукру – 1 ст. л .;
  • рослинного масла – 25 мл;
  • столового 9% оцту – 50 мл;
  • часнику – 5-6 зубчиків;
  • лаврового листа – 3 шт .;
  • червоний перець за смаком.

огірки у власному соку в банках

Огірки ріжемо уздовж на чотири частини, великі на 8 частин, складаємо в глибоку миску. До них додаємо всі інгредієнти і залишаємо на 2 години для утворення соку, в якому буде проходити маринування. Пару раз огіркову масу зі спеціями слід перемішати.



Коли рідини буде досить, різані огірки перекладаємо в невеликі банки, заливаємо соком. Консерви, в банках невеликих обсягів, стерилізуємо близько 5 хвилин і герметично закупорюють кришками. Банки ставимо догори дном і вкриваємо чимось теплим, для більш тривалого охолодження.

Зберігають консервовані огірки у власному соку в погребі чи холодної комори практично всю зиму. Рецепт можна урізноманітнити, додавши улюблені приправи, або трохи солодкого перцю, жовтого і червоного кольору.

Квашені огірки у власному соку з гірчицею

В даному рецепті до традиційних інгредієнтів додана гірчиця, яка має бактерицидні властивості і змінює смак заготовки. В результаті повинні вийти огірки квашені у власному соку з більш тривалим терміном зберігання і приємним новим смаком.

Інгредієнти, які будуть потрібні для огірків з гірчичною заливкою:

  • огірки – 4 кг;
  • сіль – 3 ст. л .;
  • гірчиця суха – 2 ст. л .;
  • часник, парасольки кропу, запашний перець горошком, невеликий шматочок кореня хрону, лист лавра, смородини – за смаком.

огірки у власному соку в банках на столі

Половина огірків, призначених для маринаду, третього не крупній тертці. Сіль і суха гірчиця розчиняються в огірковому соку. У ємність для квашення складаються пошарово спеції, терті огірки, цільні невеликі огірочки і так поки ємність не буде заповнена. Зверху ставиться гніт.

Ємність з огірками зберігається при кімнатній температурі до завершення процесу молочнокислого бродіння. Його тривалість залежить від температурного режиму, і тривати 10-15 діб. Надалі тара з засоленням переставляється на холод.

Температура зберігання заготовки огірків у власному соку на зиму не повинна перевищувати 1-3 градусів. Готовий продукт можна перекласти в менші за розміром банки і закрити звичайними пластиковими кришками. В цьому випадку заготовку зберігають в холодильнику.

Готуємо малосольні огірки у власному соку

Готуються малосольні огірки досить швидко і просто. Є два дуже близьких за технологією способу засолювання огірків у власному соку.

  1. У першому випадку цілі огірки складають в пакет з додаванням солі. Через деякий час виділяється сік стає розсолом. Цей спосіб можна назвати «ледачим», він не вимагає часу для приготування. На процес соління йде більше часу.
  2. У другому випадку переросли зеленці подрібнюють і змішують з сіллю, отримуючи розсіл для основної маси огірків. Процес засолювання відбувається швидше і якісніше.

Кожен вибирає відповідний для себе спосіб, як солити огірки у власному соку. Давайте більш детально зупинимося на останньому.

огірки у власному соку в 2 літровій банці



На банку об’ємом 3 літри потрібно:

  • огірків для засолювання – 10-12 штук;
  • пюре з переросли плодів – 1,5 л;
  • солі – 3 ст. л .;
  • за бажанням додаємо кріп, лист смородини, хрону, перець чилі, часник.

Огірки ретельно миємо. Великі – подрібнюємо в м’ясорубці або за допомогою терки. З’єднуємо їх з часником і сіллю. У дрібних огірків зрізаємо кінчики, для більш рівномірного засолу. Якщо соління готують з хроном, то його коріння кладуть на дно банки, а листя поверх всіх огірків.

Пошарово укладаємо спеції, огіркове пюре, цілі огірки. Ємність заповнюємо повністю соком. Через 5-8 годин засолені огірки можна їсти.

Ще швидше малосольні огірки можна приготувати, якщо заливку попередньо підігріти на слабкому вогні. В цьому випадку спробувати солоних огірків вдасться вже через 4-5 годин.

У домашніх заготовках використовують рецепти, які дозволяють з мінімальними втратами переробити урожай. Безумовно, традиційне консервування огірків більш звично і дозволяє зберігати продукт дуже довго.

огірки у власному соку в банку на столі

Але в зимових заготовках холодного квашення зберігається набагато більше вітамінів, мікроелементів. Такі продукти набагато корисніше. Якщо вони були заготовлені за всіма правилами, то будуть зберігатися всю зиму. А смакові особливості багато в чому залежать від того, як приготувати, якими спеціями скористатися, які рецепти огірків у власному соку на зиму були обрані.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*