Кавказький народ славиться своїми гострими приправами, соусом. Одна з таких – аджика зі слив на зиму, про яку й піде мова сьогодні. Готується вона зі слив, а в її основі складаються перець, часник і різні трави. Щоб зробити смак м’якше, в неї додають різноманітні овочі.
Аджика з слив – гостра приправа, яка була придумана на підставі грузинського соусу ткемалі, який готується з слив. В результаті вийшов новий спосіб приготування з витонченим смаком, який, як і гострота цієї страви регулюється овочами, спеціями і іншим. Розглянемо кілька варіацій з фото. До речі, варіантів приготування дуже багато, наприклад, аджика на зиму зі сливами і помідорами.
базовий рецепт
Серед безлічі інших рецептів аджики зі слив на зиму, даний береться в якості основи, з якої і виходять нові не менш смачні страви.
Необхідні інгредієнти:
- Чорносливу кілограм;
- Трохи часнику – 100 грам;
- Трохи гострого перцю – сто грам;
- Трохи кухонної солі (столова ложка);
- Пара столових ложок томатної пасти;
- Половина столової ложки цукрового піску;
- Столова ложка солі.
Рецепт на зиму аджики зі сливами:
- Вимити чорнослив, видалити кісточки.
- Вимити перець і прибрати насіння.
- Використовуючи собі в допомогу м’ясорубку слід подрібнити перець, чорнослив і зубчики часнику.
- Потім потрібно все це проварити протягом півгодини.
- Далі до них слід додати перець, томатну пасту, цукор, а також сіль.
- Нехай закипить, після чого потрібно проварити ще раз.
- Тепер, необхідно розкласти суміш по тарам і закупорити їх. Після, перевернути і вкрити, поки не охолонуть.
Це основний, класичний рецепт, як готується аджика сливова на зиму, і при бажанні його можна доповнити або змінити, створити нові види аджики.
Домашня аджика зі слив і яблук
Взимку ви будете раді даним рецептом, тому що він точно буде балувати вас неповторним ароматом і смаком. Він підійде для всіх страв в якості, наприклад, заправки. З аджики, приготовленої за представленим рецептом, виходять відмінні бутерброди. Ви з легкістю приготуєте цю приправу у себе вдома, і багато часу на це не потрібно.
необхідна:
- Цукор (пісок) – триста тридцять грамів.
- Сіль кухонна велика – півтори столові ложки.
- Два кілограми слив без кісточок.
- Кілограм помідорів.
- Гострий перець (зелений) – два стручки.
- Яблука будь-якого сорту – пів кіло.
- Пол кіло часнику.
- Пол кіло болгарського перцю.
- Пол кіло цибулі.
рецепт:
- Вимийте сливи і розріжте їх на дві частини. Потрібно видалити кісточки і поставити чорнослив на вогонь, щоб фрукти зварилися у власному соку. Далі потрібно перетерти їх, використовуючи сито.
- Тепер слід підготувати окріп і обдати їм помідори, після чого видалити з них шкірку. До речі, яблука теж необхідно очистити і прибрати серцевину.
- Далі візьміть ріпчаста цибуля. Слід позбавити його від лушпиння, а після, разом з перцями, яблуками і томатами, прогнати через прилад для подрібнення м’яса або скористатися блендером.
- Тепер потрібно взяти каструлю з емалевим покриттям і змішати в ній масу з овочів і слив, поставити цю справу на малий вогонь, нехай провариться протягом двох годин. Обов’язково перемішуйте.
- Коли два години пройде, можна сміливо кидати в аджику цукор, часник перекручений, а також сіль, на цьому не все. Нехай повариться ще 45 хвилин.
Коли страва буде остаточно готовий, потрібно розкидати його по вже заздалегідь простерилизованнимбанкам, після чого щільно закупорити кришками. Ви отримаєте неймовірно смачну аджику.
Аджика з яблуками
Це ще один смачний рецепт аджики, який обов’язково слід приготувати.
Необхідні інгредієнти:
- Пара кілограм слив.
- Чуть-чуть яблук – 0,5 кг.
- Буквально двісті грам часнику.
- Томати – кілограм.
- Пол кіло болгарського перцю.
- Дві столові ложки кухонної солі.
- Триста грам цукру (пісок).
- Сто грам гострого перцю.
- Пол кіло цибулі.
Як готується закуска:
- Як завжди, в першу чергу потрібно вимити сливи і видалити кісточки.
- Потім промити помідори і видалити шкірку.
- Вимити перці, яблука і вилучити з них насіння.
- Видалити лушпиння з часнику.
- Взяти прилад для подрібнення м’яса і пропустити через нього сливи, яблука, часник, овочі.
- Поставити це все на плиту, нехай провариться протягом години.
- Після чого киньте часник і проваріть ще близько півгодини. Якщо потрібна більш густа суміш, слід варити довше.
- Готову страву потрібно розкидати по банкам, закрити їх, поставити під ковдру, поки не охолонуть.
Аджику можна зберігати в квартирі. До речі, вона здатна повністю замінювати кетчуп, коли відбувається приготування піци, або ж використовуватися в гасінні м’яса, курки.
Аджика з сливи на зиму з айвою
Айва – фрукт, який додасть витонченості страви. Соус стане духмяний і набагато смачніше. До речі, якщо ви переживаєте з приводу терпкості айви – даремно. Ви не відчуєте її, коли гостра аджика буде готова.
Потрібні інгредієнти:
- Два кілограми слив.
- Кілограм айви.
- Одна буряк.
- Триста грам часнику.
- Трохи чилі – 5 стручків.
- Сіль кухонна, і звичайно, цукор.
Рецепт, як готується аджика з сливами і айвою:
Почати варто з промивання фруктів, часнику, а також перцю. Обов’язково вилучіть кісточки зі слив, а айву потрібно нашаткувати шматочками, серцевину ж з насінням, потрібно прибрати. Всі інгредієнти, крім часник, слід подрібнити, перемішавши разом. Часник наріжте окремо. Поставте блюдо на вогонь, нехай вариться хвилин сорок. Потім можна кинути спецій і часник, який ми подрібнили окремо. Далі починайте закочувати аджику на зиму. Буряк можна прибрати, бо вона потрібно виключно для кольору.
Аджика з ткемалі
Потрібні інгредієнти:
- Три кіло слив (іноді можна готувати з жовтих слив);
- За бажанням – кріп;
- Якщо хочете – кінза;
- Трохи петрушки;
- Кухонна сіль – 4 ст. л .;
- Шість ложок цукру (пісок);
- Трохи часнику (вистачить 100-200 грам);
- Олія – двісті грам;
- Пару ложок яблучного оцту;
- Трохи гострого перцю.
Спосіб приготування аджики з прянощами:
- Звичайно ж, сливи повинні бути чистими, добре вимийте їх. Потім видаліть кісточки і засипте чорнослив сіллю, нехай випустять сік.
- Далі поставте їх на плиту, але зробіть слабкий вогонь, і нехай варяться приблизно чверть години.
- Потім вийшло потрібно за допомогою блендера або м’ясорубки подрібнити.
- Потім, якщо хочете, порубати зелень, перець, часник і киньте їх туди ж. Далі нехай провариться ще близько півгодини. Якщо потрібно, щоб заготовка простояла до зими, варіть довше приблизно на годину.
- Коли страва буде готове, слід додати оцтової кислоти.
Тепер вийшло потрібно розкидати по банкам, які слід було б простерилізувати заздалегідь. Потім загорніть їх, переверніть і накрийте, наприклад, ковдрою, поки не охолонуть. Даний рецепт простий, так як адаптована під Російські умови. У ньому немає жодних недоступних продуктів, все можна з легкістю знайти у себе вдома і на ринку.
Це далеко не всі рецепти, існує ще безліч варіацій приготування, наприклад, аджика з помідорами або з жовтою сливи. Ми розглянули кращі рецепти, але не всі, проте тепер ви маєте уявлення, як приготувати аджику на зиму зі слив.
Leave a Reply