Традиційна кавказька аджика – солона і дуже гостра приправа. Кулінарами і домогосподарками в класичний рецепт давно внесені поправки. Особливою популярністю користується сира аджика з помідорів. У ній зберігається весь комплекс корисних речовин, вітамінів. Прекрасно відчувається смак інгредієнтів.
Кілька простих порад
У будь-який рецепт сирої аджики в різних пропорціях входять сіль, гострий перець, часник. Додатково до них в якості консервантів іноді використовують оцтову кислоту, рослинне масло. Ці інгредієнти створюють середовище, в якій сповільнюється розвиток патогенної мікрофлори. При дотриманні технологічних вимог аджика з помідорів зберігається довго, а тому може успішно заготовляти про запас. Зберігають її в холодильнику або погребі.
Готується сира аджика на зиму з стиглих, якісних помідор. При відсутності теплової обробки така вимога виглядає цілком розумно. У деяких варіантах помідори бланшують, кілька хвилин витримуючи в гарячій воді. Після цього шкурку знімають, а м’якоть подрібнюють.
Гострий перець готують в залежності від обраного рецепта. Для аджики, близькою по гостроті до класичного варіанту, видаляють тільки плодоніжки, залишаючи внутрішні перегородки і насіння.
Ще більше гостроти можна отримати від підв’ялених перців. Чистять пекучий перець в гумових рукавичках, щоб оберегти руки від опіків.
До тарі, в якій буде зберігатися заготовка, пред’являють особливі вимоги. Перед тим, як приготувати сиру аджику, слід підготувати стерильні банки. Посуд, в якій будуть змішуватися інгредієнти, повинна бути емальованому або пластмасовою. Навіть перемішувати соус рекомендується не металевою ложкою, а дерев’яною лопаткою.
В іншому процес готування досить простий і займає не дуже багато часу.
Кращі рецепти томатної аджики
Рецепт № 1
Цей варіант класичної аджики не відрізняється гостротою, саме тому підійде для будь-якого випадку. Для рецепта потрібно 5 кг помідорів.
Для приготування приготуйте:
- помідорів – 5 кг;
- болгарського перцю – 2 кг;
- часнику – 300 г;
- кореня хрону – 250 г;
- гіркого перцю – 2 стручки;
- білого винного оцту – 300 г;
- цукру – 2 ст. л .;
- солі – 1 ст. л.
Помідори миють і ріжуть на 4 частини і відкидають на сито, щоб відцідити зайву рідину. Вимитий і очищений від насіння солодкий перець ріжуть на невеликі шматочки. Часник чистять і подрібнюють. Корінь хрону натирають на терці. Гострий перець очищають від насіння і дрібно шаткують.
Томати і перець зручно подрібнювати за допомогою овочерізки, м’ясорубки або блендера. До них додають хрін, гострий перець, часник і повторно подрібнюють всі інгредієнти. Додають в суміш сіль і цукор, залишають аджику відпочити на 30 хвилин. В кінці вливають оцет, ретельно перемішують і розфасовують по банках. Закривають капроновими або металевими кришками.
Зберігають в холодильнику або погребі. Температура не повинна перевищувати 6-8 градусів. Виходить смачна, ароматна, не дуже зла приправа, яка може використовуватися, як соус до основних страв, або самостійна закуска.
Рецепт № 2
Цей рецепт представляє досить гостру приправу, яка готується методом квашення. Сира аджика по-вірменськи з помідор і часнику на зиму без варіння готується досить швидко. Але забирається на зберігання тільки через 14-15 днів, після закінчення зброджування заготовки.
За ці два тижні слід регулярно перемішувати соус і знімати піну, що утворилася. Рецепт розрахований на досить велику вагу – 5 кг помідорів, тому ємність для зброджування повинна бути обсягом не менше 10 літрів.
Перелік інгредієнтів:
- помідори – 5 кг;
- гострого перцю – 0,5 кг;
- часнику – 1 кг;
- солі – ½ склянки.
В даному рецепті аджики з помідорів всі інгредієнти подрібнюють на звичайній, а краще – на електричній м’ясорубці.
Вимиті помідори ріжу на 2-4 частини, видаляють грубі ділянки біля плодоніжки. Для подрібнення використовують овощерезку або м’ясорубку. Часник чистимо, подрібнюємо в м’ясорубці, додаємо до томатного пюре. У гострого перцю видаляємо тільки плодоніжки, не чіпаючи насіннєву камеру.
Перець подрібнюємо в м’ясорубці і додаємо до помідорів. Все перемішуємо, солимо. Накриваємо тканиною і залишаємо на 15 днів зброджувати, щодня перемішуючи соус дерев’яною лопаткою. Після закінчення бродіння аджика перекладається в банки. Зберігають аджику з помідорів в холодильнику. Особливістю приправи, приготовленої таким чином, є присутність специфічного, кислого смаку, властивого заквашених продуктам.
Важливо! Під впливом солі і кислоти, в процесі молочнокислого бродіння, припиняється життєдіяльність більшості мікроорганізмів, присутність яких зазвичай призводить до псування овочевих заготовок.
Рецепт № 3
Цей рецепт має більш м’який смак, ніж попередній. Квашена аджика готується без теплової обробки, зберігає всі цінні властивості овочів. Зберігатися в холодильнику дуже довго. Рецепт розрахований на солідну заготівлю – 5 кг помідорів. Посуд для зброджування потрібна глибока. В даному варіанті буде потрібно подрібнити велику кількість овочів. Робити аджику з помідорів зручніше, використовуючи електричну м’ясорубку.
Необхідні інгредієнти:
- помідори – 5 кг;
- перець солодкий, червоний – 2,5 кг;
- перець гіркий – 300 г;
- часник – 0,5 кг;
- сіль – 2 ст. л.
Всі овочі чистять. Шкірку з томатів можна не знімати, але грубі ділянки вирізають. У перців видаляють насіння. Готові напівфабрикати подрібнюють у звичайній або електричної овочерізки, солять. Пюре залишають в каструлі для зброджування при кімнатній температурі. Періодично помішують і знімають піну. Через 3-4 дні, приготовлену аджику, перекладають в стерильні банки або бутлі. При зберіганні в холодильнику тару з соусом можна закрити звичайними капроновими кришками.
Заготівля використовується як соус до м’яса, риби. Нею заправляють супи, гарніри. Підходить для маринування м’ясних і рибних напівфабрикатів.
Рецепт № 4
Ще один варіант популярного соусу. Аджика сира, рецепт якої не вимагає теплової обробки і складається з традиційних інгредієнтів. До них в якості консерванту додають оцтову есенцію. Готується приправа досить швидко. Основний час витрачається на підготовку і чистку овочів.
На 5 л готової приправи потрібно:
- помідорів – 3,5 кг;
- солодкого перцю – 1,5 кг;
- гострого перцю – 100 г;
- часнику – 150 г;
- солі – 40 г;
- оцтової 70% кислоти – 1 ст. л.
Для цього рецепта помідори рекомендується очистити від шкірки. Для цього їх слід вимити, зробити на шкірці хрестоподібний надріз. На кілька хвилин помістити в окріп, після чого перекласти якомога швидше в холодну воду. Шкурка зніметься дуже легко. Великі томати ріжуть на четвертинки, попутно видаляючи ущільнення біля плодоніжки.
Солодкий перець чистять, видаляючи плодоніжки і насіння. Миють, дають обсохнути і нарізають довгастими смужками. Також надходять і з гострим перцем. Якщо хочеться отримати більш гостру приправу, то насіння можна не видаляти.
Часник очищають, всі складові разом з помідорами перемелюють в електричній м’ясорубці або за допомогою блендера. До отриманого пюре додають сіль, оцет, все перемішують і залишають приблизно на годину до повного розчинення солі.
За цей час стерилізують банки. Аджика з помідорів готова. Її фасують і прибирають в холодильник на зберігання. Отримувані таким чином заготовки зберігаються добре.
Смак продукту багато в чому залежить від якості томатів, адже всі інгредієнти залишаються сирими і повністю зберігають свої смакові особливості. Перед фасуванням можна зняти пробу і в разі необхідності внести зміни. Так часто надходять, якщо соус недосіл або навпаки, видасться надто гострим. В цьому випадку до даного обсягу можна без зусиль додати томатного пюре.
Відкоригувати смак сирого соусу досить просто. Але більш насиченим він стане лише через якийсь час.
Приготувати на зиму рецепт вітамінної приправи зовсім не складно. А її використання в домашній кулінарії наситить будь-які страви ароматами літа, додасть їм яскраві пікантні нотки. Особливо хороша аджика з гарячими стравами з м’яса і як добавка до гарнірів з картоплі, макаронних виробів. У ній маринують м’ясні та рибні напівфабрикати, додають в супи і овочеві рагу. Присутність в холодильники універсальної приправи значно спрощує процес приготування цілого ряду страв.
Leave a Reply