Квашений часник – це неймовірно смачна страва. Його користь обумовлена антисептичними властивостями продукту і високим вмістом вітамінів групи А, В, С, D, Е. Завдяки натуральному процесу бродіння в страві зберігається більше корисних речовин. Дотримання технології приготування дозволяє отримати в домашніх умовах дуже смачну закуску.
Рецепт цілих головок
Рецепти закваски відносяться до категорії дуже легких для приготування, і не вимагають великої кількості інгредієнтів. Перевага закваски цілими чесночіни полягає в натуральності продукту і його естетичну красу.
Складові:
- 1 кілограм цілого часнику;
- 600 мілілітрів води;
- 30 мілілітрів оцтової кислоти 6%;
- 30 грам солі.
Для приготування квашеного часнику використовуються свіжозібрані головки.
- Головки не розділяючи очищають від лушпиння. Готовий продукт заливають холодною водою і залишають вимочувати на 6-8 годин.
- Попередньо готують банки. Вимочені головки щільно укладають в ємність.
- Для приготування розсолу в 600 мл води додають сіль і оцет. Маринад доводять до кипіння.
- Банки заливають остиглим маринадом і накривають чистим аркушем або марлею. Засолювання прибирають в холодне місце на 10-14 днів. Періодично її перевіряють і додають маринад.
Готові банки з головками квашеного часнику закривають поліетиленовими кришками. Часник на зиму прибирають в холодильник або підвал.
Рецепт з запашними травами
Квашений часник – це не тільки корисне, але і смачне блюдо. Рецепти з додавання прянощів додають заквасці особливий запашний аромат.
Складові:
- 1 кілограм молодого часнику;
- 2 столових ложки солі;
- 1 літр води;
- 1 стручок гострого перцю;
- 2-3 листків хрону;
- 8-10 горошин запашного перцю;
- 6-8 лаврових листків;
- кріп, смородиновий, вишневий лист за смаком.
Зазначені продукти йдуть на 8-10 порцій. Для приготування використовують свіжі продукти.
- Готуємо маринад. У літр води додаємо 2 ложки солі і доводимо розсіл до кипіння. Розсіл готуємо без оцту.
- Готуємо продукти. Головки промиваємо під проточною водою. Лушпиння повністю видаляємо. Зубчики поділяємо між собою.
- У заздалегідь підготовлені банки рівномірно розкладаємо часникові зубчики. У кожну банку додаємо шматочок гострого перцю, запашний горошок, лаврушку, смородиновий і вишневий лист. Спеції розподіляємо по банкам рівномірно.
- Банки заливаємо холодним маринадом і прибираємо в прохолодне місце. Квасити часник слід 3 тижні. Протягом всього періоду повіряти розсіл і доливаємо його в разі потреби.
Якщо часник необхідно законсервувати, через 3 тижні старий розсіл зливають. Банки заливають новим розсолом, приготовленим по колишньому рецептом. Консервацію закочують металевими кришками і прибирають на зберігання. Слід зазначити, що в заквашеному вигляді блюдо зберігається без закрутки протягом декількох місяців.
Секрети успішної і смачною закваски
Все кулінари знають – страва виходить по-вірменськи вдалим, тільки якщо дотримуватися деяких правил.
- Вибір головок. Для закваски підходять тільки великі міцні чесночіни.
- Спосіб закваски. Якщо урожай тільки зібраний, лушпиння не встигла висохнути, заквасити головки слід цілком. При використанні старих головок лушпиння видаляється до нижнього шару. Часточки розділяються між собою.
- Острінка в заквасці. Любителям закваски як на ринку рекомендується додавати в маринад гострий перець.
- Процес засолювання. Квашення супроводжується процесом бродіння. Розсіл частково виливається з банки, тому він вимагає періодичної перевірки. Якщо рідини не вистачає, в банку потрібно долити свіжого розсолу. Рецепти закваски не допускають додавання чистої води. Вона псує кінцевий смак страви.
- Кислий смак. Більш кислий смак і специфічний запах виходить, якщо в розсіл додати столову ложку 6% оцтової кислоти.
Більш м’який смак у страви виходить, якщо заквасити зубчики з буряком. Буряковий сік надає їм рожевий відтінок. Залежно від смакових уподобань, часник квасять допомогою огіркового розсолу, бурякового соку, житнього борошна. Борошно сприяє більш швидкому зростанню молочно-кислих бактерій, які забезпечують процес бродіння. В такому рецепті зростання гнильних бактерій практично неможливий. Вони придушуються молочно-кислими грибками.
Отже, продукт зберігається довше без додаткової обробки.
Наведені вище рецепти закваски відмінно підходять не тільки для головок часнику, але і свіжих стрілок.
Leave a Reply