Рецепт маринування та засолювання помідорів по-болгарськи на зиму



Помідори по-болгарськи – це улюблений спосіб консервації для багатьох садівників. Рецепти приготування маринаду можуть відрізнятися. Завдяки різноманітним спецій мариновані помідори на зиму набувають кисло-солодкий, гострий або пряний смак. Таке блюдо однозначно стане прикрасою будь-якого столу.

класичний рецепт

Для любителів збалансованого смаку, невеликий острінкой і помірною кислоти рекомендується використовувати рецепти класичної болгарської консервації. До складу маринаду входять тільки найпоширеніші спеції і приправи.

Складові:

  • 1.5 кілограма томатів;
  • 5 столових ложок цукру;
  • 4 головки часнику;
  • 2.5 столових ложки оцту 9%;
  • 1 столова ложка солі;
  • 1.5 літра води;
  • кріп парасольками.

томат кріп і часник

Зазначені продукти розраховані на банку обсягом 3 літри. Кількість томатів може відрізнятися в залежності від їх розміру.

  1. Банки заздалегідь стерилізують. Овочі промивають під проточною водою. В області плодоніжки у кожного томата роблять кілька проколів.
  2. У готову тару на дно укладають парасольки кропу. Поверх щільно закладають томати.
  3. Консервацію заливають окропом і залишають стерилізувати на 10-15 хвилин.
  4. Через відведений час зливають розсіл в каструлю і повторно доводять до кипіння з додаванням солі і цукрового піску.
  5. До овочів закладають подрібнені зубчики часнику і заливають розсіл. Останнім вливають оцет. Овочі додатково не маринують.
  6. Закочують консервацію металевими кришками, перевертають догори дном і вкривають до повного охолодження. Засолка зберігається в холодильнику або прохолодному підвалі.

Секрет приготування як в СРСР

Багато гурманів ще пам’ятають рецепти приготування, як в магазині СРСР. Такі томати відрізнялися пікантним смаком. Їх консервують з використанням зелені і прянощів.

Складові:

  • зелені томати 5 кг;
  • часник 7 часточок;
  • зелень петрушки, кропу, селери;
  • холодна вода (не менше 3 літрів);
  • цукровий пісок 2 склянки;
  • кухонна сіль 1 стакан;
  • 6% оцтова кислота 1 стакан.

кущі зеленого томата

Всі спеції розраховані на маринад об’ємом 3 літри.



  1. Заздалегідь готують банки. Овочі ретельно промивають під проточною водою.
  2. На дно викладають посічену зелень. Спеції рівномірно розподіляють по всьому об’єму. За зеленню додають часник. Поверх укладають зелені помідори.
  3. Холодну воду заздалегідь кип’ятять. В окріп вводять цукровий пісок, сіль, останньої вливають оцтову кислоту.
  4. Розсіл розливають по овочах і залишають в банках на чверть години.
  5. Через відведений час соління закручують кришками. Болгарські помідори на зиму прибирають для зберігання в підвал або льох.

Помідори на зиму по-болгарськи, відмінно зберігаються тривалий час.

помідори по болгарськи в банках

Рецепт кисло-солодкого маринаду

Не всі люблять класичні консервовані помідори. Зробити їх більш оригінальними допоможуть рецепти з додаванням хрону і цукрового піску.

Складові:

  • 1.5 кілограма томатів;
  • парасольки кропу;
  • хрін 80 г;
  • листя смородини 5-8 штук;
  • листя хрону 1 штука;
  • часник 4-5 зубчики;
  • перець горошком 8-10 штук;
  • зелений гострий перець пара стручків;
  • холодна вода (не менше 1.7 л);
  • 6% оцтова кислота столова ложка;
  • цукровий пісок 3 столових ложки;
  • кухонна сіль 1.5 столових ложки.

помідори по болгарськи в банку



Зазначена кількість спецій підійде для приготування 1.7 літрів розсолу. Обсяг овочів може перевищувати вказану кількість, якщо вони відрізняються невеликими розмірами.

  1. Зелень і овочі заздалегідь промивають під проточною водою. Гострий перець, лист і корінь хрону нарізають на шматочки, щоб рівномірно розподілити по банках
  2. Трилітрові банки стерилізують над парою або в духовій шафі. Для невеликих порцій підійде кілька літрових банок. Першими укладають зелень, запашні трави, перець і хрін. Зверху утрамбовують овочі.
  3. Підготовлені овочі заливають окропом і залишають на 15 хвилин. Через відведений час воду виливають, а в банки додають оцтову кислоту.
  4. В окріп (1.7 літра) додають сіль, цукор і залишають закипати. Гарячий розсіл розливають по банках. Закривають стерилізованими кришками.
  5. Консервовані помідори залишають охолонути під теплою ковдрою. Остигнули банки прибирають на зберігання в підвал.

Смак замаринованого томата з перцем і цукром відрізняється легкої солодкістю і пікантною острінкой.

Мариновані по-болгарськи помідори готують найрізноманітнішими способами. Для отримання збалансованого смаку і менших витрат рекомендується використовувати готову приправу для маринування. Вона містить всі необхідні спеції.

зовнішній вигляд помідор по-болгарськи

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*