Мариновані моховики на зиму відрізняються легкістю приготування і неповторним смаком. Їх готують в поєднанні з гірчицею, медом, гвоздикою або часником.
Правила успішної консервації
Моховики не належать до категорії примхливих грибів. Незважаючи на це, перед тим як замаринувати їх, необхідно ознайомитися з рядом правил. Вони дозволять отримати смачну консервацію з мінімумом витрат.
- Вибір місця для збору. Збір можна проводити в межах міста, уздовж доріг або в безпосередній близькості від промислових об’єктів.
- Вибір грибів. Для маринування використовуються тільки молоді міцні екземпляри. Продукт не підлягає тривалому зберіганню і швидко псується.
- Час приготування. У класичному рецепті моховики необхідно варити. Важливо правильно витримати час приготування. Сигналом про готовність вважається момент, коли моховики починають опускатися на дно.
- Поєднання з іншими видами. Не рекомендується поєднання кількох видів грибів в одній консервації.
- Правильне зберігання. Замариновані моховики зберігаються протягом всієї зими в холодному погребі чи підвалі. Найбільш оптимальним місцем для зберігання страви є холодильник.
Рецепти приготування відрізняються різноманітністю. Залежно від особистих переваг консервувати можна за класичним рецептом, швидким способом, з додаванням меду, гірчиці, часнику або прянощів.
Рецепт класичного маринаду
Незмінним успіхом користуються мариновані на зиму моховики за класичною рецептурою.
Складові:
- маховики 1 кг;
- сіль 1 столова ложка;
- запашний горошок 4 шт .;
- бутони гвоздики 4 шт .;
- лист лавра;
- оцет 1 столова ложка.
Перед тим, як маринувати гриби, їх необхідно перебрати і видалити старі і зіпсовані екземпляри.
- Гриби ретельно промиваємо. Великі розрізаємо на 2-4 частини, дрібні залишаємо цілком.
- Промитий продукт обшпарюємо окропом і перекладаємо в більшу каструлю.
- Для розсолу змішуємо літр води з сіллю, лаврушкой і бутонами гвоздики. Отриману суміш заливаємо до нарізки. Ємність ставимо на вогонь і варимо протягом 40 хвилин.
- Після закипання знімаємо пінку. За 5 хвилин до готовності додаємо оцтову кислоту.
- Солоні моховики розкладаємо по заздалегідь підготовленим банкам і закочує кришками.
Процес приготування даного рецепту відрізняється простотою і не вимагає великої кількості часу.
Рецепт з гвоздикою і корицею
Моховики мариновані з гвоздикою і корицею володіють неймовірним пряним ароматом.
Складові:
- моховики 2 кг;
- вода 2 літри;
- сіль 150 г;
- оцтова кислота 5% – 2 склянки;
- цукор 20 г;
- лимонна кислота 4 г;
- запашний перець 8 горошин;
- лавровий лист 4 штуки;
- гвоздика 6 бутонів;
- кориця 2 м
Банки для зберігання грибів вимагають попередньої стерилізації.
- Приготування консервації починається з маринаду. Для нього змішуємо воду, сіль і оцтову кислоту. Отриману суміш доводимо до кипіння.
- Відібрані гриби промиваємо і очищаємо. Для зручності нарізаємо їх невеликими шматочками.
- Порізані моховики додаємо до розсолу і маринуємо на повільному вогні до готовності. Готовність грибів визначається їх опусканням на дно.
- Додаємо до маринаду цукровий пісок, лимонну кислоту і спеції. Суміш ще раз доводимо до кипіння.
- Гриби викладаємо в банки і заливаємо маринадом. У банках повинен бути обсяг до самої кришки. Готову консервацію закриваємо кришками. Маринування грибів займає кілька днів.
Заготівля зберігається в холодильнику або холодному підвалі. Рецепт маринованих моховиков з гвоздикою відрізняється сильним пряним ароматом з невеликим пекучим смаком. Присутність кориці надає маринаду легку гіркоту і терпкий смак.
Рецепт з медом і гірчицею
Любителям більш солодкого смаку сподобаються рецепти приготування з медом. Наведений нижче рецепт маринованих моховиков відноситься до категорії швидкої консервації. Страва готова до вживання вже через добу. Але якщо необхідно, щоб воно краще просочилося ароматом, консервацію краще готувати на зиму.
Складові:
- відварні моховики 2 кг;
- часник 10 часточок;
- рідкий мед 150 г;
- порошок гірчиці 80 г;
- оцтова кислота 5% 500 мл;
- петрушка 100 г;
- сіль 20 г.
Перед тим як приготувати консервацію, гриби відварюють до готового стану і підсушують.
- У невеликій ємності змішуємо гірчичний порошок, мед і оцтову кислоту. Найкраще використовувати бальзамічний оцет. Всі інгредієнти ретельно перемішуємо до однорідної маси.
- Петрушку промиваємо, дрібно шаткуємо і додаємо до медово-гірчичною суміші.
- Часник нарізаємо дрібними шматочками і додаємо до пряної масі.
- Додаємо в маринад сіль. Масу добре перемішуємо і ставимо на водяну баню. Суміш підігріваємо до утворення однорідної рідкої маси.
- У заздалегідь стерилізовані банки розкладаємо гриби. У ємності рівномірно наливаємо маринад. Важливо, щоб він повністю покривав моховики.
- Ми залишаємо солити гриби на ніч. Зберігати готову консервацію краще в холодильнику.
Маринувати гриби моховики можна за різними рецептами. Згідно відгуками домогосподарок кожен рецепт має свої переваги. «Я вважаю за краще класичний смак. Тому консервую гриби тільки з перцем, гвоздикою і лимонною кислотою. Такий рецепт відрізняється м’яким пряним смаком ». Інша зазначає: «Я заготовлював моховики з медом. Маринад надає грибам легку солодкість і невелику острінкой. Вони є відмінною закускою до будь-якого гарніру ».
Leave a Reply