Перець болгарський завоював свою популярність відмінними смаковими якостями, широтою використання і можливістю вирощування в різних умовах. Дістати гідний урожай реально практично в будь-якому регіоні. Для цього необхідно правильно підібрати сорти солодкого перцю. На щастя, їх існує дуже багато, наприклад, перець черрі, богатир і т.д.
Ця рослина з сімейства пасльонових відноситься до багаторічних, але таким воно може бути лише в рідних землях, тобто в Центральній Америці. У Росії солодкий перець вважається однолітниками.
Насіння можуть проростати як на відкритому повітрі, так і в теплицях, це залежить від конкретного регіону.
Сорти для відкритого грунту
Сорти солодкого перцю найлегше виростити на відкритому повітрі Краснодарського краю, Нижнього Поволжя і Північного Кавказу. Зазвичай в подібних умовах добре сходять види, що дозрівають приблизно через 120 днів. В тому числі:
- «Біг Мама». З насіння виростає кущ висотою до одного метра. Кожен плід важить близько 200 г, товщина стінок становить приблизно 13 мм. Зрілий перець має гладку текстуру, прямокутну форму і помаранчевий колір. Його вживають в свіжому вигляді, але він також підійде і для консервації.
- «Богатир». Кущі мають аналогічну висоту, однак текстура плода горбиста. Спочатку колір зелений, але відтінок поступово змінюється на червоний. Вага одного плоду варіюється від 150 до 180 г. Даний сорт стійкий до багатьох хвороб і легко переносить процес транспортування.
- «Ластівка». Дозріває трохи пізніше, це займає близько 130 днів. Хороший урожай вимагає дотримання ряду правил, включаючи видалення всіх листя до настання моменту відгалуження. У підсумку виходять гладкі салатові плоди зі стінками товщиною в 5 мм. Вага кожного з них може досягати 70 м Крім смаку, головними достоїнствами вважається стійкість до захворювань і відмінна врожайність сорту.
- Перець Черрі. Насіння проростає за дві-три тижні, до стиглості має пройти 70-80 днів. Плоди дрібні, в діаметрі не перевищують 3 см. За зовнішнім виглядом нагадує вишню, на смак солодкий і соковитий.
Багато хто віддає перевагу вирощувати види, які дозрівають набагато швидше 120 днів. Наприклад, перець Микита можна збирати вже через 70 діб. Плоди мають глянцеву поверхню і кубовидную форму, маса кожного становить близько 80 г, стінки завтовшки 5 мм.
За 90 днів можна виростити «Біг Папу». Урожай буде складатися з плодів конусоподібної форми, стінки товсті, (близько 8 мм), вага не перевищує 150г. На стадії технічної стиглості вони мають фіолетовий колір, а потім стають коричневими.
Такий сорт здатний довго зберігатися, завдяки чому його зручно транспортувати.
середньостиглі сорти
У числі найбільш відомих сортів із середніми термінами дозрівання присутній перець Червоний слон. Після появи сходів до стиглості пройде до ста днів. У підсумку вийде кущ 90см висотою з плодами великого розміру, мінімальна вага яких становить 130г, а максимальний – 210. Вони мають темно-червоний відтінок. Схожим чином можна описати перці Капія.
Перець Атлет є середньостиглих гібридом, який легко вирощується і без теплиці. В умовах використання розсади, дозрівання врожаю можна очікувати приблизно через 67 днів. Плоди мають червоний колір, маса не перевищує 140г, а товщина стінок дорівнює 7 мм.
Які середньостиглі сорти солодкого перцю можна виростити в Підмосков’ї:
- «Геракл». Дозрівання відбувається за сто тридцять днів. Рослина має маленьку висоту, приблизно 40см, не перевищує одного метра. Вага кожного плода складе 125-140г, кількість врожаю помірне. Перці здобувають червонуватий відтінок і кубовидную форму.
- «Солодкий шоколад». Його дозрівання теж займає сто тридцять діб, висота середня, близько 80см. Плоди за формою нагадують піраміди, їх вага становить близько 130г, відтінок варіюється від зеленого до шоколадного.
- «Іоло-диво». Даний вид також відомий під назвою перець Йоло Вондер. Дозріває максимум за 135 днів, висота кущів зазвичай становить близько метра, але вони відрізняються компактністю. Плоди форми куба мають м’ясисту текстуру, пофарбовані в червоний колір. Їх вага складає приблизно 300 м
- «Домінатор». Вид вигідно відрізняється тривалим періодом плодоношення. Дозрівання відбувається за 120 днів, кущі виростають у висоту до 70 см. Плоди сорту Домінатор забарвлюються в червоний відтінок, їх вага становить близько 200 г.
Серед середньостиглих сортів виділяється перець Змійка, який був створений завдяки китайським селекціонерам. Кущі висотою в 70 см дають стручки, їх діаметр становить 2 см, а довжина близько 20-25 см. Хоча за зовнішнім виглядом Змійка нагадує гострий перець, вона є солодкою.
Чорний перець
Найчастіше на городах можна побачити плоди червоного або зеленого кольору, проте солодкий перець буває і чорним. Наприклад, серед дуже ранніх сортів виділяється «Пурпурне дзвін». Він дозріває за 80 днів, даючи багатий урожай з товстостінних плодів вагою в 150-170 м
Інші види:
- «Чорний кінь». Ранньостиглий вид, для його дозрівання потрібно близько ста днів. На кожному кущі з’являється близько п’ятнадцяти перців, тому рослині потрібно опора. Товщина стінок може досягати сантиметра. Чорний кінь несприйнятливий до багатьох захворювань.
- «Чорний кардинал». Середньостиглий сорт, дозріває за 120 днів. Рослина виростає у висоту до 60 см, плоди за формою схожі з усіченої пірамідою. Сорт набув популярності за рахунок високої врожайності.
- «Багіра». Невисокі кущі дають важкі товстостінні плоди насиченого шоколадного кольору. Вважається ранньостиглий рослиною.
Сорт «Мулат» можна вирощувати тільки в тепличних умовах. Глянцеві плоди стають стиглими за 130 днів, їх вага становить близько 170 г. Стінки товсті, близько 7 мм. «Мулат» виділяється помітним перцевим запахом, без праці може перенести помірне похолодання.
пізні сорти
З пізніх сортів для вирощування в тепличних умовах відмінно підходить «Хоттабич F1». Плоди, вага яких становить близько 100г, дозрівають приблизно за 170 днів. Стінки середньої товщини, відтінок варіюється від зеленого до червоного.
За 140 днів, при наявності укриття, встигає дозріти пізньостиглий гібрид «Нічка». Кущі високі, до 150см, маса плодів становить приблизно 140г. Вони мають слабоізогнутие форму і фіолетовий колір, товщина стінок близько 7 мм. Цей тип перців найкраще себе розкриває при використанні в свіжому вигляді.
Технічна стиглість «Діамантового» сорти настає після ста традцаті діб. Виходять середньорослі напіврозкидистою кущі невеликої висоти, в межах 60см. Темно-червоні плоди можуть бути вагою від 110 до 150г, товщина їх стінок складе не більше 10 мм. Форма плоскоокругленная, довжина не перевищує 7 см.
Leave a Reply