Капуста Кале відноситься до диких сортам. Це листової варіант культури, який не утворює качан, а більше нагадує гігантський кучерявий салат. Залежно від сорту капуста листова Кале має різне забарвлення листя від світло-зеленого до яскраво-фіолетового. Причому остаточний найяскравіший і насичений колір набуває після заморозків.
опис
В Америці і Англії цю капусту називають «російської червоної», хоча у нас в Росії цей вид не дуже поширений і найчастіше застосовується як декоративний для прикраси садів, створення паркових композицій, завдяки різноманітності колірної гами. Останнім часом Кейлі разом з іншими видами подібної капусти набирає популярність, особливо серед прихильників здорового способу життя.
Капуста Кале містять велику кількість різних мікроелементів, необхідних нашому організму. В її складі міститься:
- мідь;
- цинк;
- Залізо;
- селен;
- натрій;
- магній;
- фосфор;
- калій у великій кількості;
- легко засвоюваний кальцій;
- вітаміни В1, В2, С, Е, К, РР і активний вітамін С.
Зміст Ретинолу (вітамін А) в середній порції перевищує добову норму, необхідну для людини, в 2 рази, але при цьому не створює надлишок цього вітаміну, тому що є присутнім у вигляді бета-каротину. По суті в цьому унікальному овоче всього 9 незамінних і 18 замінних амінокислот.
За вмістом білка листова капуста може замінити м’ясо, тому заслужила особливу увагу серед вегетаріанців. Капуста Кале є постачальником Омега-3 жирних кислот, так необхідних нашому організму. Вчені виявили антибактеріальний ефект, здатність знищувати ракові клітини і можливість ефективно знижувати рівень холестерину. Кале рекомендують при лікуванні глаукоми та інших захворюваннях очей, а також для підвищення загального імунітету організму.
Вона здатна виводити токсичні речовини з організму при складних хімічних отруєннях, є антиоксидантом.
У їжу вживають тільки листя, бажано в сирому вигляді, так вони максимально зберігають всі свої корисні мікроелементи і мінерали, хоча і після термічної обробки в них залишається досить речовин, необхідних нашому організму. Дієтологи рекомендують щодня вживати в їжу даний вид капусти.
В меню різних країн її використовують для приготування самих різних блюд: салатів, супів, гарнірів, голубців і навіть роблять заготовки на зиму. Їх можна заморожувати і сушити, по-великому рахунку використовувати як звичайну капусту з більш високим вмістом користі для людини.
Листова капуста червоних і фіолетових сортів додає характерний колір заготівлях і може використовуватися в якості натурального харчового барвника. Таке опис цієї рослини.
види
Капуста Кале має досить багато різновидів, які відрізняються один від одного кольором, розміром, кучерявістю листя, смаковими якостями і вмістом мікроелементів, так червоні сорти навіть називають залізною капустою, через високий вміст заліза. Деяких види листової капусти мають м’які листя, у інших вони жорсткіше і більше підходять для термічної обробки. Після перших заморозків листова капуста набуває яскраво-фіолетовий колір і листя стає м’якше.
Всі сорти листової капусти дворічні, морозостійкі, витримують температуру -15 ° С -18 ° С. Після зимівлі досить швидко покриваються новими листами, даючи ранній урожай.
Сортів Кале досить для того, щоб задовольнити смак навіть самого виборчого садівника:
- червона;
- сибірська;
- кучерява;
- прем’єр;
- тростинові;
- синій карлик;
- чорна Тоскана;
- Скарлет;
- редбор;
- рефлекс.
Серед цих сортів можна зустріти як досить компактні (синій карлик – часто приймають за декоративну рослину), так і високі (тростинові Кале може досягати 2 метрів). Листова капуста сорту Редбор F1 прикрасить будь-який ландшафтний дизайн, досягаючи у висоту півтора метра, вона має червоні кучеряві листя, в цілому на ділянці виглядає дуже незвично, як пальма. Чорна тоскана також дуже приваблива для прикраси саду, вона має щільні горбисті листя з сизим матовим відтінком.
З кожним роком число виведених гібридів збільшується, тому перелік не є вичерпним.
Середнє визрівання капусти 75 – 90 днів, але є і більш скоростиглі сорти. Взагалі зривати листя можна після того як вони досягнуть довжини 20 см, так весь сезон до глибокої осені, а на їх місці будуть виростати нові. Перед зимівлею капусту підрізають на висоту приблизно 10 сантиметрів, а навесні вона знову покривається різьбленими листям. Багато садівники залишають необрізані кущі, що теж допустимо.
Якщо взимку в вашому регіоні бувають дуже сильні заморозки, то краще присипати капусту мульчею, але в більшості регіонів досить снігового покриву для запобігання вимерзання культури.
Як виростити капусту
Для того щоб виростити Кале у себе в городі, спеціальних навичок не потрібно, особливо якщо раніше у вас вже був досвід вирощування будь-яких садово-овочевих культур. Для більш раннього збору листя на зелень слід посадити насіння на розсаду на початку квітня. Перед посадкою насіння можна потримати в спеціальному розчині для поліпшення пророщування або просто загорнути у вологу марлю на кілька діб, попередньо витримавши тиждень в морозильній камері.
Марлю слід періодично зволожувати, уникаючи пересихання. Після того як насіння наклюнулісь, їх слід висаджувати в горщики (лотки) з поживною сумішшю, можна використовувати магазинну для розсади. Горщики накривають плівкою, створюючи ефект парника і запобігаючи висиханню верхнього шару, ставлять у тепле місце.
Сходи зазвичай з’являються на 5-7 день, після чого плівку прибирають, можна накрити скляними ковпачками, все залежить від кліматичних умов навколишнього середовища.
В кінці квітня або початку травня розсаду можна висаджувати в грунт, заморозків вона не боїться. Грядку перед висадкою слід попередньо підготувати, внести мінеральне добриво, можна додати компост і деревну золу. Висадку проводять на відстані 30-45 см, але і тут все залежить від сорту Кале.
Висаджують паростки, присипаючи землею до нижнього листочка. Можна посадити кілька різних видів капусти в різних куточках квітника або навіть сформувати з них цілу композицію, визначивши на першу лінію низькорослі сорти і далі по зростанню. У цьому випадку вдасться поєднати приємне з корисним, використовуючи всю свою фантазію створити унікальний вид свого саду.
Висаджувати насіння можна відразу в грунт, це спосіб відрізняється тільки більш пізнім початком збору врожаю. Догляд за листової капустою протягом усього сезону не дуже відрізняється від догляду за іншими городніми культурами. Кілька разів за сезон слід розпушувати грунт, вносити добрива, прополювати бур’яни, поливати в міру висихання грунту. Листову капусту як і звичайну рекомендують підгортати 2-3 рази за сезон. Такий принцип вирощування капусти Кале.
При виборі місця для майбутнього розміщення грядок під листову капусту слід віддати перевагу добре освітленим ділянкам. Кучерява капуста Кейл не любить закисший грунту, слід вносити спеціальні добрива, також проти закисання грунту може допомогти розчин лимонної кислоти невеликій концентрації.
Способи боротьби з шкідниками і хворобами
Зараз виведено досить багато сортів, які менш схильні до хвороб і шкідників. Якщо ви використовуєте зелень з куща в свіжому вигляді, то від хвороб і шкідників слід використовувати народні методи, тому як обробка хімікатами зробить нашу капусту непридатною до вживання в їжу. Квітки календули відлякають метеликів від нашого врожаю.
У суху погоду після заходу сонця можна обприскати наші кущі розчином невеликій концентрації семипроцентного столового оцту, розведеним у відрі води, що допоможе захистити наші саджанці від садових шкідників. Можна опудрювальні молоді рослини деревною золою і тютюновим пилом. Всі процедури з обробки рослин проводять в суху безвітряну погоду, після дощу процедуру повторюють за потребою.
Застосовувати хімічні речовини слід в самому крайньому випадку, якщо вже народні щадні методи не допомагають врятувати овочеву культуру. На кучерявою капусті зустрічаються молі, мухи, хрестоцвіті блішки, ріпаковий пильщик, квіткоїд, дротяники. Для кореневої системи становлять небезпеку капустянки. При неправильному догляді, якщо листя дуже перезволожені, в них можуть оселитися слимаки.
Хвороби у листової капусти такі ж, як і у будь-який хрестоцвіті культури. Але наші садівники все-таки частіше стикаються на своїй ділянці з шкідниками ніж з хворобами. При правильній агротехніці, належному догляді і захист від шкідників можна отримати дуже хороший урожай, а все літо на столі мати свіжу вітамінну зелень.
Зберігання листової капусти в холодильнику допустимо до 7-10 днів, на зиму листи можна заморозити, після розморожування вони стають навіть солодше і мають більш ніжну текстуру.
Для отримання раннього врожаю слід вибрати сорт Прем’єр, це швидко зростаючий Кале, корисний при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Гурмани виділяють сорт Діно як найсмачніший, він має тонкі листя. В’юнкий Кале найсолодший. Вибирайте Кале на свій смак і отримуйте максимум користі.
Кале на столі дуже хороший в свіжому вигляді, в салатах, але в готових стравах він нічим не гірше. Листова капуста добре поєднується з м’ясом. Квашена капуста Кале не менше корисна за вмістом вітамінів, ніж свіжа або тушкована. Яскраві різнокольорові листи Кале послужать чудовою прикрасою святкових страв на будь-якому столі. Вони можуть служити основою на сервірувальних тарілках для закусок.
Вибирайте капусту Кале на свій смак і будьте здорові! Нехай око радіє яскравим фарбам і незвичайним формам, а організм корисним вітамінами та мінералами!
Leave a Reply