Широко став використовуватися вітчизняними хліборобами і заслужив відмінні відгуки томат Яки F1 – ранній, високоврожайний гібрид голландської селекції. Гібрид детермінантного, яку рекомендує для вирощування на відкритому грунті.
Період від посіву насіння в грунт до дозрівання перших плодів – 100-105 днів. Стебло у куща Яки F1 потужний, стійкий, листя темно-зеленого кольору, широкі. Даний гібрид не вимагає обов’язкової підв’язки до опори і пасинкування. Перша зав’язь з’являється вже після 4-5 листа. За сезон може принести 10-12 кистей помідор.
характеристика плодів
Плоди гібрида помідор Яки F1 сливовидної, округлі, яскраво-червоні, без зелені біля плодоніжки, щільні, цукристі. Легко рвуться з куща без плодоніжки. Дозрівання плодів відбувається на 65-70 день після висадки розсади на грунт. Вага одного плоду цих помідор, в залежності від умов вирощування та догляду, коливається від 85 до 140 грам.
Смакові і технічні характеристики
Сорт томата Яки F1обладает хорошим смаком і ароматом. Щільна м’ясиста консистенція дозволяє отримати якісну томатну пасту при заводській переробці. Щільна шкірка зберігає приємний смак і міцно тримає форму томата в розсолі і маринадах, в нарізці і салатах домашнього приготування.
Захоплені відгуки, томат Яки F1 заслужив у господинь також за цукристу м’якоть. Смачними і красивими виходять з цих томатів соуси, пюре і кетчупи. Яки F1 добре перевозиться і зберігатися. Після зняття з кореня нестиглі томати витримують терміни зберігання 1,5-2 місяці в прохолодному місці або в холодильнику.
особливості вирощування
Гібрид помідор Яки F1 був спеціально пристосований розробниками цього сорту до вирощування на відкритому грунті. Невибагливий, холодостійкий томат, підходить для промислового вирощування в овощеводческих господарствах. Дає дружні сходи врожаю, тобто основна частина плодів дозріває практично одночасно.
Урожайність даного гібрида становить 7-8 кг з 1м2, що перевершує врожайність його найближчих конкурентів.
Прямий посів в грунт помідорів цього сорту не рекомендується, так як вегетаційний період рослини подовжується, а врожайність при цьому знижується. До того ж, при таких умовах не можна отримати ранній урожай. Висівають насіння томата Яки F1, за 6-8 тижнів від останньої очікуваної дати морозу в даному регіоні. Посів проводиться в освітлених теплих приміщеннях, опалювальних теплицях або парниках.
Оптимальне проростання паростків відбувається через 7-14 днів при постійній вологості і температури грунту. Важливим моментом для отримання здорової і плодовитого розсади помідорів, є саме оптимальне поєднання вологості і температури. Опис вимог до якості води для поливу і вологості грунту наведено в таблиці.
Вологість грунту Вимоги до якості води для поливу висадка розсади 65-75% НВ кислоти відсутність початок плодоутворення 76-82% НВ домішки відсутність перші збори 70-80% НВ загальний вміст солей 1100-1300 мг / л кінець вегетації 85% НВ ph середовища близька до нейтральної насиченість киснем максимальна
Висадка готової розсади томатів, проводиться за схемою 50 x 40 см по 3-4 куща рослин на 1м2. Можлива висадка до 6 кущів на 1м2.
Для отримання рясних врожаїв, необхідний також правильний вибір місця для посадки. Потрібно пам’ятати, що гібрид Яки F1 неефективно висаджувати на грунт після таких овочевих культур як цибуля, картопля, капуста, баклажани.
Грамотне і своєчасне внесення добрив в обраний під посадку ділянку землі є невід’ємною частиною і запорукою прибутку.
Стійкість до хвороб
№ Вид хвороби Ступінь стійкості 1 вертіциллезному в’янення (V-1) висока 2 фузаріозне в’янення (раси 1,2) висока 3 альтернаріозний рак стебла висока 4 Бактеріальна плямистість плодів
(BSK-0 (IR) середня 5 нематода томатів висока
Гідності й недоліки
Характеристика переваг томата Яки F1:
- не вимагає обов’язкової підв’язки до опори;
- не вимагає видалення пасинків;
- стійкий до зниження температури повітря;
- не вимагає закритого вирощування в тепличних умовах;
- плоди дозрівають практично одночасно;
- підходить для промислового обробітку;
- підходить для машинного збирання врожаю;
- висока врожайність;
- використовується для заводського приготування томатної пасти, соусу, пюре;
стійкий до основних захворювань помідор.
Характеристика недоліків помідор Яки F1:
- одночасно віддає практично весь урожай.
Leave a Reply