Виведений томат Золоте руно нашими російськими селекціонерами і внесений до Державного реєстру за Росії. Своїм незвичайним виглядом і високою врожайністю він цікавить дачників і користується великою популярністю.
Характеристики сорту «Золоте руно»
Опис куща рослини: потужний, прямостоячий, полегающий тільки від тяжкості своїх плодів. Сорт хороший тим, що не вимагає видалення пасинків, підв’язування і формувань, рясно вкритий великими листками. У відкритому грунті досягає висоти 40-50 см. Якщо вирощувати в теплиці, може виростати до 60 см і вище. Перше суцвіття утворюється після появи 7-12 листа, наступні суцвіття утворюються через кожні три листа.
Характеристика сорту з раннім дозріванням плодів. З моменту посіву насіння до повного дозрівання перших плодів проходить 85-98 днів. Плоди продовжують дозрівання до кінця літа і навіть почала осені. У сорту надзвичайно висока врожайність – до півтора кілограм з одного куща, не боячись вірусу тютюнової мозаїчності і комплексу інших захворювань. Підходить як для висадки у відкритий грунт, так і для плівкових теплиць.
Плоди і їх користь
Стиглі плоди оранжевого кольору, гладкі, овальні, кінчик трішки загострений. Помідори Золоте руно мають щільну структуру і підходять як для цільноплідного консервування, так і для салатів. Досягають у вазі 90-100 грам. Томати невеликого і однакового розміру і при перевезенні мають відмінну збереження. Помаранчеві плоди томатів хороші тим, що містять величезну кількість антиоксиданту бета-каротину, який сприяє профілактиці серцево-судинних захворювань і деяких онкологічних.
ВАЖЛИВО: Вживаючи в їжу помаранчеві плоди томатів «Золоте руно», ми також отримуємо користь від провітаміну А, який необхідний для кісток, роботи імунної системи, здоров’я шкіри і волосся. Крім цього, вітамін А корисний для органів зору, включаючи профілактику катаракти.
переваги
Головними перевагами вирощених томатів є:
- кущі невеликих розмірів;
- стійкий до комплексу захворювань;
- невибагливість;
- рівний розмір плодів;
- висока врожайність;
- товарний вигляд плодів.
Особливості при вирощуванні
Готувати грунт для томатів слід з осені, у великій кількості додавати компост, перемелені яєчну шкаралупу і золу. Перш ніж посадити насіння на розсаду, варто врахувати, що сорт «Золоте руно» ранньостиглий. Висадку насіння слід починати в перших числах квітня, беручи до уваги погодні умови регіону, де вирощується томат. Розсаду потрібно виносити на вулицю, на пару годин, щоб саджанці могли звикнути до вітру, сонця і взагалі денного світла.
Якщо цього не робити, то після висадки в грунт, слід розсаду закривати від вітру і сонця до тих пір, поки вона не прийметься і не почне рости. На одному квадратному метрі садити до семи кущів. Розсада буде міцніше, якщо провести попередню обробку насіння розчином марганцівки.
Прожарити і мульчувати грунт до висадки посівного матеріалу, сходи в цьому випадку з’являться швидше.
На стадії 1-2 листків, слід пересадити молоді сходи з невеликого горщика в ємність більшого розміру, заповнену нової грунтом, підгодувавши мінеральними добривами. Тепло для томатів має трохи більше значення, ніж вологість грунту. При цьому велике значення має саме вологість повітря, для нормального росту і розвитку томата вона повинна бути 50-60%. При більш високій вологості повітря відбувається погіршення запилення квіток і їх опадання.
ВАЖЛИВО: Доглядати за розсадою слід, поливаючи її з пульверизатора, розпушувати грунт, підгодовувати рідкими добривами.
Через 55-60 днів після посіву, коли на стеблі з’явиться 5-7 листків і квітуча перша кисть, здійснюють пересадку розсади на заздалегідь підготовлені грядки. Догляд за сортом «Золоте руно», здійснюється так само, як і за іншими видами сортів. Поливаються рослини під корінь, дотримуючись помірність. Краще, якщо вода буде відстояною. Томати мають потребу в регулярному прополюванні бур’янів, а також видаленні нижніх листя зі стебла. У період інтенсивного росту, рослина потрібно кілька разів підгодовувати.
Згідно відгуками, які вирощували це плід, якщо правильно доглядати за рослиною, то починати збір врожаю можна вже на початку липня і насолоджуватися надзвичайним смаком плодів!
Leave a Reply