Кращі рецепти як правильно заморозити щавель на зиму для супу



У зимовий час спостерігається відчутний дефіцит овочів і фруктів, тому деякі домогосподарки роблять різні заготовки на зиму. При цьому багато хто намагається заготовити щавель. Раніше, більшість зелені закатували в банки, але сьогодні є й інші способи. Досить часто заготівля щавлю на зиму здійснюється за допомогою заморозки.

Багатьом здається, що заморожувати зелень дуже просто і для цього достатньо просто розмістити її в морозильній камері. Однак заморозка щавлю є непростим процесом, до якого необхідно заздалегідь підготуватися. Існують різні рецепти і способи заморожування зелені, з якими повинен ознайомитися кожен.

підготовка

Щоб цілий рік можна було готувати борщ зелений, необхідно заготовити чимала кількість зелені на зиму. Для цього слід заздалегідь ознайомитися з нюансами підготовки рослини до заморожування. Це допоможе заморозити його таким чином, щоб зберегти всі корисні властивості.

Для початку необхідно зібрати з ділянки весь урожай і ретельно його перебрати, щоб позбутися від поганих листків. Незалежно від використовуваного способу заморозки, всі зібрані листи уважно промиваються. Також, їх слід гарненько висушити, щоб не заморожувати рідину.

Щоб листки швидше обсохнули, рекомендується покласти їх на друшляк і дочекатися, поки повністю стече вода.

Висушивши весь зібраний щавель, необхідно приступити до його нарізці. При цьому, особливу увагу потрібно приділити стебелькам рослини. Якщо вони не надто грубі, то їх можна залишити, так як їх смак практично не відрізняється від листів. Після нарізки всіх листків із стеблами, слід ознайомитися з основними способами заморозки і вибрати з них найбільш підходящий.

щавель на столі

класичний спосіб

Дуже часто заморозка зелені здійснюється саме цим методом. Для приготування зимової заготовки знадобиться наступне:

  • вода;
  • щавель;
  • невелика миска або каструля;
  • ніж і дошка для нарізки;
  • рушник.

Заготовлювати на зиму рекомендується тільки найбільш зелені і соковиті листочки. При цьому, рекомендується заморожувати їх відразу ж після того, як вони були зібрані.

Дуже важливо, щоб вся зібрана зелень була добре вимита. Для цього всі листки поміщаються в миску з холодною водою і вимочуються в ній 5-10 хвилин. Потім, вони все протираються рушником і викладаються в окрему ємність. Після цього, всі вимиті листя уважно перебираються, щоб позбутися від жовтого або млявого щавлю.



Відібравши найбільш хороші листочки, можна приступати до їх нарізці. Існує кілька методів їх подрібнення. Деякі домогосподарки воліють подрібнювати його за допомогою блендера. Однак не у всіх є така можливість, тому можна скористатися й звичайним ножем.

Для нарізки все листочки складаються в невеликий пучок і нарізаються на маленькі смужки.

Після цього нарізана рідина поміщається в окрему пластмасову ємність. Однак заморожувати вона буде не в ній, а в невеликих лоточках з кришками. Перед тим як розмістити нарізані листки в лотках, їх слід гарненько пом’яти. Це робиться, щоб в одному лоточку помістилося більше зелені. Потім, все ємності з замороженими листками накриваються поліетиленовою плівкою і кришкою, щоб під час заморозки заготовлений щавель не зміг увібрати в себе сторонні запахи.

Не рекомендується занадто довго зберігати щавель в морозилці. Вже через чотири місяці він починає темніти і псуватися.

щавель для заморозки

Заготівля в брикетах з кропивою

Деякі домогосподарки цікавляться, чи можна заготовити щавель не в лотках, а в інших ємностях. Нерідко для заморозки використовуються невеликі брикети. Також заморожувати щавель можна і з кропивою. За допомогою такої заготовки можна не просто приготувати смачний суп, а й зробити зимове меню більш різноманітним. Для приготування цієї зимової заготовки не знадобиться багато інгредієнтів:

  • 300 г щавлю;
  • 100 г кропиви.

Спочатку необхідно зайнятися підготовкою зелені. Вона промивається в холодній воді, після чого необхідно відокремити листочки від гілок. Потім можна приступити до нарізки. Зелень можна нарізати разом або окремо. Для цього її пучки викладаються на спеціальну дощечку і дрібно шинкують. Пошінковать всю зелень, її слід перекласти в окрему ємність.

Нарізані інгредієнти заливаються гарячою перекип’яченої водою і настоюють в ній близько 20-30 хвилин. Потім все гарненько віджимається, для видалення зайвої вологи і перемішується. Приготована суміш викладається в брикети і утрамбовується в них. В майбутньому заморожену зелень можна буде застосовувати для приготування борщів або супів. Також, їх можна використовувати для начинки пиріжків або пирогів.

висновок

Далеко не кожна людина знає, як можна заморозити щавель на зиму для супу. Щоб розібратися з цим, необхідно вивчити рецепти приготування і вибрати кращий з них.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*