Домашні заготовки відрізняються великою різноманітністю. На перший погляд деякі рецепти виглядають вкрай незвично. Прикладом можуть стати огірки в аджике на зиму без стерилізації. З’єднання таких різних за смаком інгредієнтів як огірок і приправа з часником і пекучим перцем дають несподівано успішний результат. Виходить оригінальна закуска або досить гострий овочевий салат з ароматом свіжих огірків.
До складу домашньої заготовки входять доступні інгредієнти, а процес приготування спрощений і при використанні сучасної кухонної техніки займає мінімум часу. Оригінальна заготівля дозволяє переробити великі обсяги помідорів з огірками одночасно, знайти застосування часнику і гострого перцю. Приправу можна придбати в магазині, де вона продається як набір сухих трав або в пастообразной формі. З нею можна маринувати і солити огірки, просто додаючи в зимову заготовку.
Аджика, в залежності від складу може мати червоний, помаранчевий або зелений колір. Надає стравам гострий, слідкувати-гіркий смак.
Рецепти консервованих огірків з аджикою
Кілька різних рецептів огірків в аджиці на зиму відрізняються в основному тільки кількістю інгредієнтів. Процес приготування досить стандартний, але потребують подрібнення великої кількості овочів. Для цього краще використовувати овощерезку, електричну або механічну м’ясорубки, блендер.
Також при чищенні гострого перцю рекомендують скористатися медичними рукавичками для захисту шкіри рук від опіків.
Огірки в аджике без стерилізації
За даним рецептом готуються консервовані огірки без стерилізації. Для приготування необхідні:
- огірки – 5 кг;
- томати – 2 кг;
- солодкий болгарський перець – 5 шт .;
- гострий перець – 2 стручки;
- часник – 150 г;
- сіль – 3 ст. л;
- цукор – 200 г;
- рафінована рослинна олія – 200 мл;
- оцтова кислота – 1 ст. л;
В даному рецепті потрібно відразу підготувати скляні банки, вимити їх з содою і поставити стерилізувати. Тим часом огірочки миють, відкидають на сито. Часник очищають від лушпиння. Томати і перець миють і чистять, видаляючи плодоніжки. У перцю вичищають насіння.
Підготовлені помідори, перець і часник подрібнюють і викладають у велику ємність для гасіння. Вливають масло і доводять суміш до кипіння. Вогонь зменшують, заправляють овочі сіллю, цукром, оцтом і продовжують уварювати соус ще близько чверті години.
Тим часом шаткують огірки і розкладають по банках. Огіркова нарізка повинна заповнювати посуд приблизно на дві третини. Пробують соус на смак, при необхідності його коригують, додаючи солі або цукру. Заливають огірки киплячим соусом під саме горло.
Негайно банки закупорюють і, перевернувши догори дном, загортають для більш повільного охолодження. Готові огірки з аджикою прибирають на зберігання в холодильник або льох.
Як варіант нарізку огірків відразу опускають в киплячий соус, і проварюють близько 10 хвилин. Важливо не перестаратися, щоб овочі не зварилися. Аджика з огірків розкладається в стерильну суху тару і відразу закочується кришками. Заготовлені в такому вигляді огірки на зиму підходять для приготування супів, овочевих гарнірів. Їх подають самостійно, як пікантну закуску або гарнір до основних страв.
Суха аджика – суміш сухих трав і спецій. Щоб надати їй пастообразную консистенцію використовують винний оцет з невеликим вмістом алкоголю.
Рецепт маринованих огірків з аджикою
Для отримання цікавого, нового смаку, в огірки додається суха або пастообразная аджика. Її можна придбати в магазині або приготувати самостійно. Унікальний набір спецій принципово змінить смак заготовки, огірки будуть хрусткими і гострими.
Для рецепта потрібно взяти:
- огірків – 8 кг;
- солі – 4 ст. л;
- цукру – 4 ч. л;
- аджики – 4 ч. л;
- оцту столового – 320 мл;
Спеції підбираються відповідно до своїх уподобань. У мариновані огірки можна покласти кріп, лавровий і вишневий лист, корінь хрону і часник. Для цього рецепта маринад готується на 5 літрах води, що підходить для чотирьох банок об’ємом 3 літри. На цей же обсяг розраховані і інші інгредієнти.
Огірки миємо й укладаємо в стерилізовані банки. На дні банок розміщуємо всі листові спеції, перець горошком, часник. Киплячою водою проводиться перша заливка. За цей час готуємо маринад з води, цукру, солі. Через 10 хвилин, остигнула воду зливаємо. На одну трилітрову банку додаємо 1 ч. Л. сухої приправи, 80 мл оцту і киплячий розсіл. Банки закупорюють бляшаними кришками і ставимо догори дном. Приготовлені огірки з аджикою на зиму відрізняються гостротою і оригінальним смаком. Заготовки зберігають в льосі і навіть в приміщеннях з кімнатною температурою.
Оригінальна гостра приправа здатна урізноманітнити будь-яку страву. У неї входить цілий набір запашних трав, без яких важко уявити кавказьку національну кухню. Безумовно, вона приготовлена інакше, ніж домашні аналоги. Чи не на кожному садовій ділянці ростуть чабер, пажитник або куркума і цілий набір інших спецій, необхідних для справжньої приправи. Але це не привід, щоб відмовлятися від використання рецептів з аджикою. Вони внесуть в зимове меню яскраві аромати запашних трав, підкреслять особливості традиційних страв, зроблять їх смачніше, корисніше. Спробуйте приготувати огіркову закуску з аджикою, часу на це буде потрібно трохи, а задоволення від нового смаку вас неодмінно порадує.
Leave a Reply