Овочевий фізаліс в свіжому вигляді трохи гірчить на смак, тому частіше його використовують для приготування консервів. Маринування робить плоди ніжніше, зберігає їх на кілька місяців, дозволяючи насолоджуватися характерним ананасовим смаком всю зиму.
Існує кілька способів приготувати маринований фізаліс на зиму. У кожному з них потрібна попередня підготовка плодів: з них знімають чохол, потім фізаліс обдають окропом. Далі готують за рецептом.
класичний спосіб
За цим рецептом заготовки на зиму виходять навіть у недосвідчених господинь. Складові:
- зрілі ягоди – 2 кг;
- часник – 3 зубчики;
- городній хрін – шматочок кореня масою 15-25 г;
- свіжий кріп (листочки) – 20 г;
- смородиновий лист – 3 шт .;
- відстояна вода – 1,5 л;
- сіль – 2 ст. л .;
- цукор-пісок – 2 ст. л .;
- перець – 3 шт .;
- лаврушка – 2 шт .;
- кореневище селери – 30 м
приготування
- Плоди очищають від шкірки, миють у холодній воді, кладуть в окріп на 3 хвилини.
- Скляні банки миють, обдають окропом і просушують.
- На дно тари кладуть спеції.
- Кожну банку заповнюють доверху фізалісом.
- Зверху кладуть по гілочці кропу.
Замаринувати необхідно відразу ж.
приготування маринаду
- У воді розчиняють сіль і цукор, кладуть лавровий лист і перець-горошок.
- Посуд ставлять на плиту.
- Дають закипіти.
- Розливають по банкам.
- Якщо заготовка призначена для довгого зберігання, в кожну банку додають 0,5 подрібненої таблетки ацетилсаліцилової кислоти.
Закочують банки консервним ключем. Ставлять догори дном на столі або на підлозі на 24-48 годин, накривши теплою ковдрою. Фізаліс маринований зберігають в льосі.
Важливо! Під час охолодження банок в приміщенні повинна підтримуватися кімнатна температура.
рецепт половинками
Це один з кращих рецептів приготування фізалісу на зиму. Він хороший тим, що не потрібно зливати рідину з банок і робити стерилізацію. Головне – заздалегідь все приготувати, дотримати пропорції і закатати тару, поки маринад не охолов.
Складові:
- 1 кг стиглого овочевого фізалісу.
- 1000 мол води;
- 20 г солі;
- 60 г цукрового піску;
- 20 мл соняшникової олії (бажано нерафінованої);
- 60 мл 3% столового оцту;
- 6 шт. перцю-горошку;
- 3-4 шт. лаврового листа.
Консервування
- Вимитий і очищений від шкірки фізаліс поміщають в друшляк, який опускають в окріп на 2-3 хвилини. Плоди при цьому повинні повністю перебувати у воді.
- Дістають, кожен плід ріжуть на дві половинки.
- Розкладають фізаліс в підготовлену тару так, щоб простір був заповнений до горлечка.
- У воду додають перець, лаврушку, цукор, сіль, все перемішують.
- Ставлять посуд на сильний вогонь, доводять до кипіння.
- Кип’ятять 5 хвилин на невеликому вогні.
- Рідина в гарячому вигляді розливають по банках.
- Консервують бляшаними кришками, ставлять банки догори дном, загортають товстої тканиною або ковдрою і тримають при кімнатній температурі, поки консерви НЕ охолонуть.
- Несуть на зберігання в підвал або ставлять у холодильник.
Плоди в розсолі
У рецептах приготування овочевого фізалісу на зиму в розсолі ягоди потрібно брати однакового розміру, без дефектів.
Складові;
- 1 кг стиглих плодів;
- 3 зубчики часнику;
- маленький шматочок кореневища хрону;
- 30 г доспілих парасольок кропу;
- маленький стручок гіркого перцю;
- естрагон – 50 г;
- м’ята – 1 пучок;
- сіль – 60 г;
- свіже листя чорної смородини – 50 шт.
Ягоди звільняють від чохлів і бланшують в окропі 3-4 хвилини. У воді розчиняють сіль і нагрівають, але не доводять до кипіння. На дно банок укладають спеції, що залишився простір засипають ягодами доверху і наливають розсіл. Зверху кожну ємність накривають шматочком марлі. Так, це не найпростіший варіант заготовки з фізалісу на зиму, але результат вартий витраченого часу і зусиль.
Залишають фізаліс в розсолі на 7 або 10 днів для бродіння. За цей час кілька разів знімають інформацію, що з’явилася цвіль і пробують рідина на смак.
Коли заливка стане кислою, її зливають в каструлю, кип’ятять і розливають назад в ємності. Укупоривают консерви пластмасовими або металевими кришками і ставлять в підвал. Ягоди в розсолі зберігаються всю зиму.
Для тих, хто любить гостріше
Щоб приготувати маринований фізаліс з часником, потрібно приготувати такі продукти і спеції:
- 1 кг зрілих ягід;
- 10 шт. чорного перцю-горошку;
- 10 шт. запашного перцю;
- 5 часточок часнику;
- 1000 мол води;
- 4 вишневих листа;
- 4 порічкових листа;
- 1 великий лист хрону;
- 4 лаврове листя;
- 15 шт. запашної гвоздики;
- насіння кропу разом з парасольками – 30 г;
- 2 ст. л. солі;
- 4 ст. л. цукру з гіркою.
приготування
Потрібно підготувати 2 банки об’ємом 1 л або 4 по 0,5 л і необхідну кількість кришок. Ємності миють, обдають окропом і висушують. Металеві кришки опускають в окріп на кілька секунд. Без цієї процедури консерви з фізалісу овочевого навряд чи зіпсуються, але краще підстрахуватися.
Фізаліс чистять від чохлів, миють в проточній холодній воді і опускають в окріп все листя, кріп, гвоздику і перець. Лист хрону попередньо розрізають на 4 частини. Часточки часнику розрізають на кілька шматочків і теж укладають в ємності. Туди ж відправляють фізаліс, розкладають сіль і цукор. У банку об’ємом 1 л засипають 4 ч. Л. цукру і 2 ч. л. солі, в ємність об’ємом 0,5 л – вдвічі менше.
У тару заливають окріп, через 25 хвилин переливають остигнула воду в каструлю, знову доводять до кипіння і заливають в банки. Так роблять 2 рази. В останній раз рідину зливають в посуд і ставлять на вогонь, тим часом в банки додають столовий оцет з розрахунку 1 ч. Л. на 0,5 л. заливають ягоди киплячою рідиною і закочують кришками.
Банки ставлять дном вгору, закутують фуфайкою або шубою і залишають остигати на добу або двоє, потім прибирають на зберігання.
Жовто-оранжеві ягоди в томатному соку
Таким способом закочують овочевий і суничний сорту. Дана заготівля з фізалісу овочевого на зиму може використовуватися в якості самостійного блюда або як доповнення до другого.
Порядок приготування плодів
- Ягоди очищають, миють і бланшують в окропі, як зазвичай.
- Помідори ріжуть на шматочки, проварюють протягом 20-23 хвилин, протирають через сито. Попередньо з томатів можна зняти шкірку, але це за бажанням.
приготування маринаду
- На 3 літри соку знадобиться по 4 ст. л. цукрового піску і солі, 4 листочка лавра і 6-8 горошин перцю.
- Все перемішують, ставлять на плиту, дають закипіти і проварюють кілька 8-10 хвилин.
Є й інші рецепти маринадів, але цей найпростіший.
процес консервації
На дно кожної ємності кладуть порізаний часник, гілочки селери і кропу, листя смородини, корінець хрону, розрізаний на кружечки. Заповнюють банки ягодами і заливають гарячим маринадом. Буде дуже смачно, якщо поверх плодів покласти такі ж спеції, що і на дні, і прикрасити все гілочками зелені.
Банки відразу ж закочують, перевертають і ставлять рядами, потім накривають товстою ковдрою і залишають так на добу або двоє, після чого переносять в льох. Завдяки солодкуватий смак плодів можна використовувати в якості десертного страви.
Консерви з перетертих плодів
Ця консервація відома як ікра з фізалісу. Вона виглядає набагато красивіше, ніж кабачкова або баклажанна, а на смак ніжніше.
Знадобляться такі продукти:
- фізаліс – 600 г;
- лимонна кислота – 15 г;
- лист лавровий великий – 6 шт .;
- перець – 10 горошин;
- сіль кухонна і цукор-пісок – по 25 г;
- петрушка – 1 зв’язка;
- часник – 1 велика головка;
- цибуля-ріпка великий – 1 шт .;
- морква – 1 шт. (Велика);
- олія нерафінована – 120 мл.
Очищений, промитий фізаліс ріжуть на шматочки, обсмажують на сковороді в маслі. Туди ж викладають нарізані цибулю і моркву. Додають порубаний часник, зелень, сіль, цукор. На етапі напівготовності, коли фізаліс стане м’яким, кладуть лист лавра і перець.
Тушкують до готовності на повільному вогні. Це приблизно 30-40 хвилин. В кінці додають лимонну кислоту, перемішують і ще кілька хвилин тримають на вогні, потім розкладають в простерилізовані банки і закочують.
Якщо ікра призначена для поточного споживання, можна просто закрити її пластиковими кришками і тримати в холодильнику.
Цукати і варення
Солодкі заготівлі з фізалісу на смак не гірше, ніж найкращі десерти з фруктів. Найпростіший спосіб побалувати домашніх солодким і калорійною стравою – зварити варення. Його приготування зводиться до того, що на 1 кг добірних ягід беруть 1,2 кг цукрового піску і 500 мл води. Половину норми цукру розчиняють у воді і проварюють 6-7 хвилин. Заливають сиропом ягоди, залишають на 4 години, потім засипають півкіло цукру, варять до тих пір, поки він не розчиниться, і ще 10 хвилин.
Залишають на 6 годин, досипають цукор, що залишився, варять протягом 20-23 хвилин. Перевіряють так: якщо варення не стікає з краю блюдця, воно готове. Розкладають по банках, закочують, відкривають взимку або коли захочеться.
Leave a Reply