Досить часто, назви сільськогосподарських культур безпосередньо пов’язані з місцем селекції. Томат Чорний Крим дійсно був створений на території Кримського півострова. Це старий радянський сорт народної селекції, що зберігся до наших днів в дещо зміненому вигляді. Своїм офіційним статусом томат зобов’язаний шведському селекціонерові, яка внесла рослина в міжнародний каталог.
Назва сорту на нашій території часто перекладається, як Кримський чорний і за запевненнями знавців значно відрізняється від первинного варіанту. Але різні варіації незвичайного темно плодового томата заслуговують на увагу через смакових особливостей і дуже красивих, великих плодів. До того ж, розумний швед забезпечив томату популярність не тільки в Європі, але і за океаном, на території Сполучених Штатів. У нас сорт під відкритим небом може оброблятися тільки в південних регіонах. На решті території йому місце тільки в теплиці.
Основні характеристики
Численні описи томата Чорний Крим говорять про його хорошою пристосованості до умов жаркого літа. Він теплолюбний і набуває характерну, майже чорне забарвлення при високих температурах і хорошою освітленості.
Опис сорту «Чорний Крим»
Так виглядає опис сорту:
- сорт середньоранній, з тривалістю дозрівання плодів 80-90 днів від моменту перших сходів;
- за цей період рослина з індетермінантні типом куща встигає вирости до 180-200 см у висоту;
- такі темпи зростання вимагають обов’язкового зміцнення стовбура методом підв’язки до кілків або шпалері;
- рослина добреоблиствені, швидко нарощує зелену масу, вимагає грамотного формування стовбура, своєчасної прищіпки верхньої точки росту;
- на кисті формується до 5-6 штук плодів, вагою 300 до 500 г кожен;
- загальна врожайність становить 4-8 кг томатів з одного куща.
Рослина теплолюбива, чуйне на тепло, освітленість, поливи і якісний догляд. Для більш швидкого дозрівання плодів його рекомендують вирощувати в одне стебло. Але в регіонах з великою тривалістю річного періоду, культивують сорт в 2-3 стебла, висаджуючи до 3 рослин на кв. метр площі.
особливості томатів
На особливу увагу заслуговує опис плодів:
- плоди можуть значно відрізнятися за вагою, перша кисть дає найбільші томати, наступні набагато дрібніше;
- форма плодів округло-плеската, з добре вираженою ребристістю біля плодоніжки;
- колір томатів, в стадії технічної зрілості, бурий з коричневим відливом, при повному визрівання набувають червоно-коричневий, майже чорний колір;
- м’якоть щільна і дуже соковита, колірна гамма залежить від ступеня зрілості і включає відтінки червоного, зеленого і чорного;
- смак відмінний, солодкий, з яскравими томатними нотками і приємним фруктовим присмаком;
- томати мають салатна призначення, ідеально підходять для овочевої нарізки, приготування салатів, гарнірів, соків, соусів;
- сорт мало придатний для зимових салатів і приготування маринованих і солоних заготовок;
- негативна характеристика томатів – нетривалі терміни зберігання.
На якість плодів значно впливають умови вирощування. Теплолюбний сорт встигає визріти в теплому кліматі під відкритим небом, але в середніх широтах за ним доведеться сумлінно доглядати навіть при вирощуванні в теплиці.
Агротехніка і догляд
При вирощуванні високорослих томатів з досить короткими термінами вегетації, рослини вирощують розсадою. У теплому кліматі, насіння сіють відразу на постійне місце в кінці травня місяця. Спосіб залежить від кліматичних особливостей, але в більшості російських регіонів помідори сорту Чорний Крим вирощують в теплицях.
- Висівають насіння в середині березня, з огляду на тривалість їх проростання до 4-5 днів і приживлюваність рослин при пікіровці і пересадці в теплицю. Грунт готують заздалегідь. Вона повинна бути легкою, вологоємним, насиченою необхідним набором корисних елементів.
- Намагаються дотримуватися баланс між освітленістю і температурним режимом. Помірні поливи суміщають при необхідності з кореневими підгодівлями. Обов’язково стежать за повітропроникністю грунту, проводячи розпушування після чергового зволоження. Ці заходи повинні забезпечити формування здорової міцної розсади.
- Пересаджують рослини в віці 60 днів на постійне місце, розміщуючи на 1 кв. м не більше 3 кущів. Якщо планують одностеблові вирощування сорту, то щільність посадки можна збільшити до 4 рослин на кв. м площі. Саджанці обов’язково підв’язують або кріплять до надійній основі.
- Догляд, як і за всіма індетермінантні сортами, зажадає видалення зайвих бічних пагонів, прищіпки точки зростання після формування достатньої кількості квіткових кистей, зазвичай це 5-6 штук. Необхідно стежити за станом теплолюбного рослини, вчасно забезпечуючи рослину харчуванням і вологою.
Безліч прийомів дозволяє виростити помідори навіть не в самих відповідних для них умовах. Як кажуть відгуки досвідчених садівників, томати з відмінним смаком варті того, щоб заради них постаратися.
Leave a Reply