Характеристика та опис сорту томату Чорний Крим



Досить часто, назви сільськогосподарських культур безпосередньо пов’язані з місцем селекції. Томат Чорний Крим дійсно був створений на території Кримського півострова. Це старий радянський сорт народної селекції, що зберігся до наших днів в дещо зміненому вигляді. Своїм офіційним статусом томат зобов’язаний шведському селекціонерові, яка внесла рослина в міжнародний каталог.

Назва сорту на нашій території часто перекладається, як Кримський чорний і за запевненнями знавців значно відрізняється від первинного варіанту. Але різні варіації незвичайного темно плодового томата заслуговують на увагу через смакових особливостей і дуже красивих, великих плодів. До того ж, розумний швед забезпечив томату популярність не тільки в Європі, але і за океаном, на території Сполучених Штатів. У нас сорт під відкритим небом може оброблятися тільки в південних регіонах. На решті території йому місце тільки в теплиці.

чорний крим

Основні характеристики

Численні описи томата Чорний Крим говорять про його хорошою пристосованості до умов жаркого літа. Він теплолюбний і набуває характерну, майже чорне забарвлення при високих температурах і хорошою освітленості.

Опис сорту «Чорний Крим»

крим в тарілці

Так виглядає опис сорту:

  • сорт середньоранній, з тривалістю дозрівання плодів 80-90 днів від моменту перших сходів;
  • за цей період рослина з індетермінантні типом куща встигає вирости до 180-200 см у висоту;
  • такі темпи зростання вимагають обов’язкового зміцнення стовбура методом підв’язки до кілків або шпалері;
  • рослина добреоблиствені, швидко нарощує зелену масу, вимагає грамотного формування стовбура, своєчасної прищіпки верхньої точки росту;
  • на кисті формується до 5-6 штук плодів, вагою 300 до 500 г кожен;
  • загальна врожайність становить 4-8 кг томатів з одного куща.

Рослина теплолюбива, чуйне на тепло, освітленість, поливи і якісний догляд. Для більш швидкого дозрівання плодів його рекомендують вирощувати в одне стебло. Але в регіонах з великою тривалістю річного періоду, культивують сорт в 2-3 стебла, висаджуючи до 3 рослин на кв. метр площі.

тріснув томат

особливості томатів

На особливу увагу заслуговує опис плодів:



  • плоди можуть значно відрізнятися за вагою, перша кисть дає найбільші томати, наступні набагато дрібніше;
  • форма плодів округло-плеската, з добре вираженою ребристістю біля плодоніжки;
  • колір томатів, в стадії технічної зрілості, бурий з коричневим відливом, при повному визрівання набувають червоно-коричневий, майже чорний колір;
  • м’якоть щільна і дуже соковита, колірна гамма залежить від ступеня зрілості і включає відтінки червоного, зеленого і чорного;
  • смак відмінний, солодкий, з яскравими томатними нотками і приємним фруктовим присмаком;
  • томати мають салатна призначення, ідеально підходять для овочевої нарізки, приготування салатів, гарнірів, соків, соусів;
  • сорт мало придатний для зимових салатів і приготування маринованих і солоних заготовок;
  • негативна характеристика томатів – нетривалі терміни зберігання.

зелень біля вікна



На якість плодів значно впливають умови вирощування. Теплолюбний сорт встигає визріти в теплому кліматі під відкритим небом, але в середніх широтах за ним доведеться сумлінно доглядати навіть при вирощуванні в теплиці.

Агротехніка і догляд

При вирощуванні високорослих томатів з досить короткими термінами вегетації, рослини вирощують розсадою. У теплому кліматі, насіння сіють відразу на постійне місце в кінці травня місяця. Спосіб залежить від кліматичних особливостей, але в більшості російських регіонів помідори сорту Чорний Крим вирощують в теплицях.

крим наш

  1. Висівають насіння в середині березня, з огляду на тривалість їх проростання до 4-5 днів і приживлюваність рослин при пікіровці і пересадці в теплицю. Грунт готують заздалегідь. Вона повинна бути легкою, вологоємним, насиченою необхідним набором корисних елементів.
  2. Намагаються дотримуватися баланс між освітленістю і температурним режимом. Помірні поливи суміщають при необхідності з кореневими підгодівлями. Обов’язково стежать за повітропроникністю грунту, проводячи розпушування після чергового зволоження. Ці заходи повинні забезпечити формування здорової міцної розсади.
  3. Пересаджують рослини в віці 60 днів на постійне місце, розміщуючи на 1 кв. м не більше 3 кущів. Якщо планують одностеблові вирощування сорту, то щільність посадки можна збільшити до 4 рослин на кв. м площі. Саджанці обов’язково підв’язують або кріплять до надійній основі.
  4. Догляд, як і за всіма індетермінантні сортами, зажадає видалення зайвих бічних пагонів, прищіпки точки зростання після формування достатньої кількості квіткових кистей, зазвичай це 5-6 штук. Необхідно стежити за станом теплолюбного рослини, вчасно забезпечуючи рослину харчуванням і вологою.

шматок четвертинки

Безліч прийомів дозволяє виростити помідори навіть не в самих відповідних для них умовах. Як кажуть відгуки досвідчених садівників, томати з відмінним смаком варті того, щоб заради них постаратися.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*