Користь і шкода картоплі для здоров’я людини



Без картоплі неможливо уявити жоден святковий стіл, страви з картоплі є звичним раціоном для більшості жителів Росії. Але крім користі, є ще і шкоду картоплі для організму. Особливо це стосується зеленого картоплі, вживання якого може викликати сильне отруєння. Але і корисних речовин, необхідних для організму, в його складі дуже багато. Головне, правильно приготувати страви з цього овоча, щоб вони були корисними.

Чим корисний картопля

Корисні властивості картоплі проявляються тільки якщо відварити його або запекти. Або є сирим. Але в сирому вигляді картопля мало хто те їсть, а ось пити свіжий картопляний сік дуже корисно для організму.

Існує міф, що крім вітаміну C, крохмалю та калію в складі картоплі не міститься ніяких корисних речовин. Але це далеко не так.

Які мікроелементи ще містяться в картоплі?

Корисні властивості картоплі:

мікроелементи і властивості

  • В овочі міститься велика кількість вітаміну B6.
  • У ньому підвищений вміст таких мікроелементів, як калій, мідь, фосфор і нікотинова кислота.
  • Джерело харчових волокон.
  • Є антиоксидантом для організму, оскільки в ньому міститься Фітонутрієнти, який виводить шкідливі сполуки.
  • Вміщені в овочі білки сприяють виведенню вільних радикалів.
  • У бульбах міститься велика кількість клітковини, яка запобігає запори і сприяє регулярному стільця.
  • Через високий вміст вітаміну C при регулярному вживанні картоплі в організмі виробляється колаген. Він впливає на красу і пружність шкіри, запобігає передчасному старінню.
  • Також в ньому міститься фолієва кислота, яка запобігає розвитку ракових пухлин і мутацій в ДНК.

Користь і шкода картоплі для організму залежить тільки від того, в якій місцевості ріс овоч і як він був приготовлений. Але переоцінити корисні властивості для людини при вживанні цього овочу неможливо.

вітаміну B6

Від чого залежить склад

Користь і шкода картоплі залежить від його хімічного складу. Як і у будь-якого іншого рослини, склад картоплі залежить від місця його зростання. Рослина не мають видільної системи, тому всі токсичні і небезпечні для людини речовини накопичуються і залишаються в листі, коренях або бульбах.

Є картопля ріс в несприятливому екологічному районі, то він буде дуже шкідливий для людини. В їжу такі бульби вживати не можна, інакше можна отримати сильне отруєння. Вирощувати овоч можна в екологічно чистих районах далеко від населених пунктів і проїжджих частин.

залежить склад

Також склад овоча залежить від і сорти. Корисні речовини в різних сортах містяться в різних кількостях. Але якщо бульби довгий час знаходяться під впливом сонячного світла, то в них починає у великих кількостях утворюватися соланін і хлорофіл. Ці речовини дуже небезпечні для людини і при попаданні в організм можуть призвести навіть до летального результату.

Залежно від того, як була спочатку приготовлена ​​картопля, вона може бути як шкідливої, так і корисною їжею для людини. Наприклад, картопля в мундирі дуже корисний і містить в собі велику кількість поживних речовин. Особливо якщо є його разом з шкіркою. А ось смажена картопля ніякої користі для людини не принесе. Навіть, навпаки, в такому блюді міститься велика кількість калорій, холестерину і жирів. Така картопля дуже шкідлива.

різних кількостях



Чи корисний картопля на дієті

Чи корисна картопля на дієті? Це питання цікавить багатьох людей, які бажають скинути кілька зайвих кілограмів. Приготований на пару або в духовці картопля не принесе шкоди тим, хто стежить за фігурою. А ось від смаженої картоплі варто відмовитися. У ній міститься велика кількість жирів і вуглеводів, які призводять до збільшення маси тіла.

Користь і шкода для здоров’я людини на дієті від картоплі залежить і від того, в якій кількості і в будь-який час доби його вживати в їжу. Увечері краще утриматися від страв, приготованих їх картоплі. Є їх бажано в першій половині дня або в обід.

картопля на дієті

Чим корисна картопля для організму людини

Користь і шкода картоплі для організму полягає в правильності приготування. Про це було вже сказано раніше.



Особливо корисно пити сік картоплі. Його можна пити при запорах, нудоті, печії і диспепсії. Також він допоможе впоратися з мігренню. Його рекомендується пити людям, що страждають виразкою шлунка і гастрит. Протягом 2 тижнів до їжі потрібно випивати по півсклянки картопляного соку. Особливо це важливо робити восени, коли всі хронічні захворювання загострюються.

корисна картопля

Що міститься в складі холін має протизапальну дію на організм. Він сприяє зменшенню хронічних запалень, нормалізує сон, благотворно впливає на тонус м’язів і підтримують структуру клітинних мембран. Також холін поглинає зайві жири і допомагає в передачі нервових імпульсів.

Вживати в їжу картоплю корисно людям, які страждають підвищеним артеріальним тиском. Завдяки високому вмісту калію, кальцію і магнію відбувається розширення кровоносних судин.

сік картоплі

Сприятливий вплив картопля надає і на роботу серця. У бульбах міститься велика кількість клітковини, яка виводить холестерин з крові.

Корисні властивості:

  • Допомагає роботі шлунка і кишечника.
  • Виводить токсичні сполуки з організму.
  • Нормалізує обмінні процеси.
  • Сприяє покращенню роботи печінки.
  • Завдяки калію, вживання страв з картоплі виводить надлишки води.

робота шлунка

Також регулярне вживання страв з картоплі сприяє зміцненню кровоносних судин.

Допомагає картопля і від стресу і депресії. Якщо включити в свій раціон варену або тушковану картоплю можна підвищити працездатність і опірність стресу.

вживання страв

Допоможе картопля і в лікуванні радикуліту. Для цього потрібно відварити рожеву картоплю, розім’яти її і додати невелику кількість йоду. З отриманого пюре потрібно робити компреси. Пюре викласти на тканину, прикласти до хворого ділянці тіла і замотати целофаном. Залишити на ніч.

Картопля – це цінний продукт, який багатий корисними для організму людини мікроелементами, але зловживати ним не можна. Інакше це може негативно позначитися на здоров’ї. Особливо це стосується смаженої картоплі і картоплі фрі, де міститься багато шкідливих жирів.

зміцненню судин

Шкода і протипоказання

У картоплі є й користь, і шкода. В першу чергу рослина містить в своєму складі отруйна речовина солонін. У зелених плодах його кількість значно перевищує норму. Дана речовина може негативно позначитися на органах дихання і серце, кровоносні судини, стати причиною мігрені і м’язових спазмів, спровокувати діарею.

В ході наукових дослідів було доведено, що при приготуванні овоча при температурі, що перевищує 125 градусів, в ньому утворюється токсин акриламід. Його також знайшли в пластиці, барвниках, клеї і в сигаретному димі. Ця речовина може завдати істотної шкоди здоров’ю людини. Вчені з’ясували, що він сприяє розвитку деяких форм ракових пухлин.

шкоду і протипоказання

Акриламід надає нейротоксическое вплив, а також негативно впливає на репродуктивну систему і гени. У великій кількості ця речовина міститься в чіпсах, картоплі фрі та смаженої картоплі, тому краще утриматися від вживання цих продуктів, щоб зберегти своє здоров’я.

Про шкідливості картоплі не варто забувати людям, які приймають лікарські препарати з групи бета-блокаторів. Найчастіше їх призначають при серцево-судинних хворобах. Такі препарати викликають підвищення рівня калію в крові, а при вживанні їжі, багатої калієм, це може привести до негативних наслідків.

нейротоксическое вплив

Підвищений вміст калію може негативно відбитися і на людях, які страждають хворобами печінки і нирок. Нирки не можуть вивести з організму зайвий калій, що, в свою чергу, може привести до серйозних ускладнень, аж до смертельного результату.

Які ще корисні властивості картоплі

Які ще є корисні властивості для людини? Сік картоплі допоможе позбутися від екземи і дерматиту. Також картопляний сік відбілює шкіру обличчя.

корисні властивості

Велику роль цей овоч відіграє і в косметології. Маски з молодої картоплі сприяють омолодженню, усувають зморшки і вирівнюють шкіру обличчя. А якщо додати до маски ще й невелика кількість молока, то вона буде зволожувати шкіру.

допомога в косметології

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*