Без картоплі неможливо уявити жоден святковий стіл, страви з картоплі є звичним раціоном для більшості жителів Росії. Але крім користі, є ще і шкоду картоплі для організму. Особливо це стосується зеленого картоплі, вживання якого може викликати сильне отруєння. Але і корисних речовин, необхідних для організму, в його складі дуже багато. Головне, правильно приготувати страви з цього овоча, щоб вони були корисними.
Чим корисний картопля
Корисні властивості картоплі проявляються тільки якщо відварити його або запекти. Або є сирим. Але в сирому вигляді картопля мало хто те їсть, а ось пити свіжий картопляний сік дуже корисно для організму.
Існує міф, що крім вітаміну C, крохмалю та калію в складі картоплі не міститься ніяких корисних речовин. Але це далеко не так.
Які мікроелементи ще містяться в картоплі?
Корисні властивості картоплі:
- В овочі міститься велика кількість вітаміну B6.
- У ньому підвищений вміст таких мікроелементів, як калій, мідь, фосфор і нікотинова кислота.
- Джерело харчових волокон.
- Є антиоксидантом для організму, оскільки в ньому міститься Фітонутрієнти, який виводить шкідливі сполуки.
- Вміщені в овочі білки сприяють виведенню вільних радикалів.
- У бульбах міститься велика кількість клітковини, яка запобігає запори і сприяє регулярному стільця.
- Через високий вміст вітаміну C при регулярному вживанні картоплі в організмі виробляється колаген. Він впливає на красу і пружність шкіри, запобігає передчасному старінню.
- Також в ньому міститься фолієва кислота, яка запобігає розвитку ракових пухлин і мутацій в ДНК.
Користь і шкода картоплі для організму залежить тільки від того, в якій місцевості ріс овоч і як він був приготовлений. Але переоцінити корисні властивості для людини при вживанні цього овочу неможливо.
Від чого залежить склад
Користь і шкода картоплі залежить від його хімічного складу. Як і у будь-якого іншого рослини, склад картоплі залежить від місця його зростання. Рослина не мають видільної системи, тому всі токсичні і небезпечні для людини речовини накопичуються і залишаються в листі, коренях або бульбах.
Є картопля ріс в несприятливому екологічному районі, то він буде дуже шкідливий для людини. В їжу такі бульби вживати не можна, інакше можна отримати сильне отруєння. Вирощувати овоч можна в екологічно чистих районах далеко від населених пунктів і проїжджих частин.
Також склад овоча залежить від і сорти. Корисні речовини в різних сортах містяться в різних кількостях. Але якщо бульби довгий час знаходяться під впливом сонячного світла, то в них починає у великих кількостях утворюватися соланін і хлорофіл. Ці речовини дуже небезпечні для людини і при попаданні в організм можуть призвести навіть до летального результату.
Залежно від того, як була спочатку приготовлена картопля, вона може бути як шкідливої, так і корисною їжею для людини. Наприклад, картопля в мундирі дуже корисний і містить в собі велику кількість поживних речовин. Особливо якщо є його разом з шкіркою. А ось смажена картопля ніякої користі для людини не принесе. Навіть, навпаки, в такому блюді міститься велика кількість калорій, холестерину і жирів. Така картопля дуже шкідлива.
Чи корисний картопля на дієті
Чи корисна картопля на дієті? Це питання цікавить багатьох людей, які бажають скинути кілька зайвих кілограмів. Приготований на пару або в духовці картопля не принесе шкоди тим, хто стежить за фігурою. А ось від смаженої картоплі варто відмовитися. У ній міститься велика кількість жирів і вуглеводів, які призводять до збільшення маси тіла.
Користь і шкода для здоров’я людини на дієті від картоплі залежить і від того, в якій кількості і в будь-який час доби його вживати в їжу. Увечері краще утриматися від страв, приготованих їх картоплі. Є їх бажано в першій половині дня або в обід.
Чим корисна картопля для організму людини
Користь і шкода картоплі для організму полягає в правильності приготування. Про це було вже сказано раніше.
Особливо корисно пити сік картоплі. Його можна пити при запорах, нудоті, печії і диспепсії. Також він допоможе впоратися з мігренню. Його рекомендується пити людям, що страждають виразкою шлунка і гастрит. Протягом 2 тижнів до їжі потрібно випивати по півсклянки картопляного соку. Особливо це важливо робити восени, коли всі хронічні захворювання загострюються.
Що міститься в складі холін має протизапальну дію на організм. Він сприяє зменшенню хронічних запалень, нормалізує сон, благотворно впливає на тонус м’язів і підтримують структуру клітинних мембран. Також холін поглинає зайві жири і допомагає в передачі нервових імпульсів.
Вживати в їжу картоплю корисно людям, які страждають підвищеним артеріальним тиском. Завдяки високому вмісту калію, кальцію і магнію відбувається розширення кровоносних судин.
Сприятливий вплив картопля надає і на роботу серця. У бульбах міститься велика кількість клітковини, яка виводить холестерин з крові.
Корисні властивості:
- Допомагає роботі шлунка і кишечника.
- Виводить токсичні сполуки з організму.
- Нормалізує обмінні процеси.
- Сприяє покращенню роботи печінки.
- Завдяки калію, вживання страв з картоплі виводить надлишки води.
Також регулярне вживання страв з картоплі сприяє зміцненню кровоносних судин.
Допомагає картопля і від стресу і депресії. Якщо включити в свій раціон варену або тушковану картоплю можна підвищити працездатність і опірність стресу.
Допоможе картопля і в лікуванні радикуліту. Для цього потрібно відварити рожеву картоплю, розім’яти її і додати невелику кількість йоду. З отриманого пюре потрібно робити компреси. Пюре викласти на тканину, прикласти до хворого ділянці тіла і замотати целофаном. Залишити на ніч.
Картопля – це цінний продукт, який багатий корисними для організму людини мікроелементами, але зловживати ним не можна. Інакше це може негативно позначитися на здоров’ї. Особливо це стосується смаженої картоплі і картоплі фрі, де міститься багато шкідливих жирів.
Шкода і протипоказання
У картоплі є й користь, і шкода. В першу чергу рослина містить в своєму складі отруйна речовина солонін. У зелених плодах його кількість значно перевищує норму. Дана речовина може негативно позначитися на органах дихання і серце, кровоносні судини, стати причиною мігрені і м’язових спазмів, спровокувати діарею.
В ході наукових дослідів було доведено, що при приготуванні овоча при температурі, що перевищує 125 градусів, в ньому утворюється токсин акриламід. Його також знайшли в пластиці, барвниках, клеї і в сигаретному димі. Ця речовина може завдати істотної шкоди здоров’ю людини. Вчені з’ясували, що він сприяє розвитку деяких форм ракових пухлин.
Акриламід надає нейротоксическое вплив, а також негативно впливає на репродуктивну систему і гени. У великій кількості ця речовина міститься в чіпсах, картоплі фрі та смаженої картоплі, тому краще утриматися від вживання цих продуктів, щоб зберегти своє здоров’я.
Про шкідливості картоплі не варто забувати людям, які приймають лікарські препарати з групи бета-блокаторів. Найчастіше їх призначають при серцево-судинних хворобах. Такі препарати викликають підвищення рівня калію в крові, а при вживанні їжі, багатої калієм, це може привести до негативних наслідків.
Підвищений вміст калію може негативно відбитися і на людях, які страждають хворобами печінки і нирок. Нирки не можуть вивести з організму зайвий калій, що, в свою чергу, може привести до серйозних ускладнень, аж до смертельного результату.
Які ще корисні властивості картоплі
Які ще є корисні властивості для людини? Сік картоплі допоможе позбутися від екземи і дерматиту. Також картопляний сік відбілює шкіру обличчя.
Велику роль цей овоч відіграє і в косметології. Маски з молодої картоплі сприяють омолодженню, усувають зморшки і вирівнюють шкіру обличчя. А якщо додати до маски ще й невелика кількість молока, то вона буде зволожувати шкіру.
Leave a Reply