Огірки Зозуля – тепличний сорт салатного призначення, який цінують за здатність добре рости у відкритому і закритому грунті і давати врожай через 30 – 35 днів після висадки розсади. Деякі городники не знають, чи можна солити сорт Зозуля, тому вживають огірки тільки в свіжому вигляді, побоюючись, що консерви зіпсуються або вийдуть несмачними. Насправді ці огірочки придатні для засолювання і інших способів консервації. Якщо в теплиці росте Зозуля, маринують плоди, не роздумуючи, поки огірочки не переросли.
розсольник
З огірків Зозуля роблять ароматну заправку для супу-розсольнику. Щоб приготувати першу страву, взимку буде досить відварити картоплю в бульйоні або у воді, потім покласти в каструлю заправку і довести до кипіння. За цим рецептом плоди необхідно замаринувати в банки разом з перловою кашею.
Набір продуктів:
- 250 г олії;
- 500 г перловки;
- 95 г оцту;
- 80 г крупної солі;
- 800 – 900 г моркви;
- 560 г пасти або перетертих помідорів;
- 260 г цукрового піску;
- 900 – 950 г білого ріпчастої цибулі.
Для засолювання відбирають молоді, невеликі плоди.
Приготування по кроках:
- Моркву натерти на крупній тертці. Цибулини порізати соломкою. Перловку відварити, щоб була майже готова. Огірки покришити кубиками.
- Всі компоненти, крім крупи і оцту, покласти в сталеву каструлю. Довести до кипіння. Зменшити вогонь і варити 45-50 хвилин.
- Додати кашу, влити оцет, кип’ятити ще 15 хвилин
- Розлити по банках об’ємом 0,5 – 0,7 л з таким розрахунком, щоб однією банки вистачило на суп для всієї родини.
- Закатати. Поставити догори дном і укутати ковдрою.
Огірковий-цибулевий маса для бутербродів
Не варто дивуватися, що солити огірки Зозуля можна не тільки для перших і других страв, а й для бутербродів. Виходить смачна маса, яку легко накладати на хліб, готуючи відкриті або закриті бутерброди. Не варто робити відразу багато, так як огірки, приготовані за цим рецептом, не зберігається довго: незабаром може початися закисание заготовки.
Набір продуктів:
- 5 г червоного гострого чилі;
- 5 горошин запашного перцю;
- 5 г куркуми;
- 10 насіння гірчиці;
- 220 мл оцту звичайного, 130 мл – яблучного;
- 35 г темного цукру;
- 135 г білого цукру-піску;
- 380 г цибулі-ріпки;
- 750 г огірків;
- 25 г солі.
Приготування покроково:
- Дрібні плоди порізати на кружечки, перекласти сіллю і залишити на 3 – 5 хвилин.
- Дістати з солі, обполоснути, промокнути серветкою, щоб видалити з солоних огірків зайву вологу.
- Цибулю порізати соломкою або півкільцями, додати до огірків, акуратно перемішати і розкласти масу по банках.
- Всі інші компоненти зі списку викласти в каструлю, дати закипіти і почекати, поки цукор розчиниться.
- Залити маринад в скляну тару, закупорити і поставити на зберігання в холодильник.
Ось що кажуть господині про це рецепті: «консервує щороку кілька баночок, за місяць домашні все з’їдають».
Рецепт без оцту
Багато хто цікавиться, чи можна огірки Зозуля консервувати без оцту. Оскільки існує цей рецепт, в якому не передбачені кислота або оцет, відповідь позитивна. Але плоди в банках можуть стати м’якими і не дуже смачними, тому перед приготуванням консервів потрібно замочувати огірки на 12 – 13 годин, краще на ніч. Хлорована вода для замочування не годиться, треба взяти фільтровану або джерельну.
Набір продуктів:
- цукор-пісок – 150 г;
- сіль – 180 г;
- сік помідорів – 1050 г;
- гострий перець чилі – 7,5 г;
- перець солодкий (краще червоний) – 320 г;
- перець духмяний (ямайський) – 9 г;
- часник-105 г;
- огірки – скільки вийде, залежить від того, як укладати.
приготування:
- Солодкий перець звільняють від насіння.
- У тару кладуть цілі плоди і стручки чилі.
- Заливають доверху крутим окропом.
- Подрібнюють в блендері або прокручують на м’ясорубці часник і солодкий перець, з’єднують з томатним соком і ставлять на плиту.
- Доводять до кипіння і проварюють.
- Готовність визначають по смаку.
- З огірків зливають воду, розкладають по банках горошини перцю.
- Заливають киплячий томат.
- Накривають металевими кришками і стерилізують протягом 30 хвилин.
Асорті з помідорами і перцем
Консервування огірків разом з помідорами і солодким перцем надає заготівлі чудовий смак. Щоб плоди вийшли ароматними і хрусткими, краще маринувати їх з листям дуба, додавши в кожну ємність по 2 – 3 штуки.
Набір продуктів:
- 1500 мл води;
- 3 шт. гвоздики;
- 10 г ямайського перцю;
- 24 г солі крупного помелу;
- 100 мл оцту;
- 60 г цукрового піску;
- 1 велика головка часнику;
- 1 велика цибулина;
- 250 г оранжевого або червоного перцю (болгарського);
- листя вишні, дуба і смородини;
- 2 – 3 великих листа хрону;
- 550 – 600 г огірків;
- невеликий пучок петрушки;
- 900 г дрібних помідорів-сливок;
- 3 – 4 парасольки кропу.
Консервування по кроках:
- Зелень промити і проточній воді і розкласти по банках. Дрібні листя – цілком, великі можна розірвати на кілька частин.
- Пошарово укласти в тару помідори, скибочки цибулі, шінкованной перець, порубаний часник і кружечки огірків.
- Залити овочі окропом, нехай стоять 10 хвилин.
- Вилити остигнула воду в каструлю, дати закипіти, знову залити в скляну тару і залишити на 10 хвилин.
- Знову злити воду і додати цукор-пісок, оцет і сіль, поставити на плиту.
- Розкласти по банках спеції, залити киплячим маринадом і відразу закатати.
- Перевернути кришками вниз і залишити до охолодження. Чи не укутують.
Крім перерахованих інгредієнтів, можна додати маленькі шматочки кабачків і моркви, цвітну капусту, попередньо розділену на суцвіття.
Рецепт з горошком
Огірок цікавий тим, що його можна посолити з якими завгодно інгредієнтами, в тому числі з горошком. Така заготовка на зиму буде виручати в тих випадках, коли потрібно приготувати щось «на швидку руку»: досить відкрити банку, розкласти овочі по тарілках – гарнір готовий. Для консервації краще брати невеликі плоди.
Набір продуктів:
- зелений горошок – 150 г;
- петрушка, кріп – по 1 пучку;
- часник – 5 – 6 зубчиків;
- оцет столовий – 25 мл;
- цукор-пісок – 40 г;
- сіль – 10 г;
- вода – 500 мл;
- невеликі огірки – скільки ввійде в літрову банку.
Процес консервації покроково:
- Огірки покласти в холодну воду і потримати в ній ніч.
- Горошок промити кілька разів, міняючи воду, потім проварити протягом 15 хвилин.
- Помістити в банку зелень і часник.
- Щільно заштовхати цілі огірки, заповнюючи простір між ними горошком.
- Залити в банки окріп, залишити на 10 хвилин. Злити цю воду, довести до кипіння, знову влити в банки. Знову злити і поставити на вогонь.
- Додати в воду оцет і спеції, дати закипіти.
- Розлити по банках, закатати кришками. Дати охолонути і забрати на зберігання.
З ягодами горобини
Таке цікаве поєднання не випадково: в ягодах горобини є дубильні речовини, які оберігають огірки від псування, роблять їх хрусткими, щільними і пружними. Так як огірки сорт Зозуля досить примхливі, і для них підходять не всі рецепти, таке поєднання дозволить господині доповнити свою колекцію.
Набір продуктів:
- оцет столовий (можна взяти яблучний) – 100 мл;
- сіль – 20 г;
- вода колодязна або відфільтрована – 900 мл;
- огірки – 600 г;
- цукор білий – 75 г;
- ягоди красноплодной горобини – 300 м
З приготованих інгредієнтів виходять 3 банки по 0,7 л.
Процес консервації по кроках:
- Огірки кладуть на ніч в холодну воду.
- На ранок відрізають хвостики і укладають плоди в банки об’ємом 1 л.
- Горобину миють і ошпарюють окропом.
- Простір між огірками заповнюють ягодами.
- З води, оцту, цукру і солі роблять маринад.
- Заливають в банки, залишають на 10 хвилин, зливають, дають закипіти, знову заповнюють банки.
- Через 10 хвилин зливають, дають закипіти, знову заповнюють банки і відразу закочують кришками.
- Перевертають, загортають теплою ковдрою або фуфайку, залишають остигати приблизно на добу.
Законсервувавши на зиму огірки Зозуля, господиня отримає смачну закуску, яку не соромно буде подати навіть до святкового столу.
Leave a Reply