Помідори хохлома: відмінний смак, висока врожайність



Кожен городник висаджує на своїй ділянці не тільки улюблені культури, а й ті ягоди, фрукти і овочі, які відрізняються високою врожайністю і стійкістю до атак шкідників. Напевно і у вашому списку є такі рослини. У число популярних і осінь затребуваних овочевих культур входять томати. Їх насіння представлені на прилавках спеціалізованих магазинів в великому видовому розмаїтті.

Помідори хохлома: відмінний смак, висока врожайність

Дуже популярний серед любителів «своїх овочів» сорт томатів Хохлома. Томат цей дуже своєрідний і незвичайний, тому перед придбанням насіння і їх посадкою рекомендується ознайомитися з характеристиками сорти і вивчити особливості.

Характеристика сорту

Помідори хохлома: відмінний смак, висока врожайність

Томат Хохлома – це негібридних середньостиглий вид. Листя у томатів цього сорту середнього розміру, простої форми, насиченого зеленого кольору. Перші квіточки з’являються над восьмим листочком, всі наступні – через три листа. На кистях утворюється по 9-15 томатів, які навіть після повного дозрівання міцно тримаються і не падають на землю.

Плоди дозрівають вже через чотири місяці після сходів розсади. Кущі відрізняються великою висотою і досягають двох метрів. Тому овочева культура потребує підв’язування і формуванні шляхом видалення пасинків. Щоб врожайність була високою, рекомендується на кістках залишати 1-2 стебла.

Плоди томатів сорту Хохлома мають характерну подовжену форму. Їх довжина в середньому дорівнює 15-17 см. Плоди має гладку шкірку і нагадує неправильний циліндр. Зрілий помідор відрізняється красивим червоним кольором, щільною м’якоттю. Вага одного плоду дорівнює 100-120 грамам.

Помідори Хохлома – це просто універсальний продукт для консервації і не тільки. Він використовується для будь-яких кулінарних цілей – для приготування салатів, запікання, заморозки та ін. З невеликою грядки площею всього 5 метрів квадратних можна отримати 40-50 кг томатів.



Чи є недоліки?

Помідори хохлома: відмінний смак, висока врожайність

Плюсами томатів сорту Хохлома визнані:

  • висока врожайність за умови правильного вирощування і регулярного догляду;
  • тривале плодоношення, яке зберігається протягом усього городнього сезону. Тому вживати свіжі помідори цього сорту можна до глибокої осені;
  • приємний смак і аромат;
  • стійкість до хвороб і атакам шкідників, в тому числі до впливу фітофтори і фузаріозу;
  • тривалість зберігання зі збереженням зовнішнього вигляду і смакових якостей.

Помідори хохлома: відмінний смак, висока врожайність


Крім цього томати відрізняються прекрасною транспортабельністю завдяки міцній і щільною шкірці. Тому городники перевозять урожай в відрі, коробці чи ящику без втрати зовнішніх якостей.

Негативних характеристик мало, але вони все ж є. До них відноситься недостатня водянистость м’якоті, а також товста шкірка. Ці мінуси легко оскаржити, адже для консервації ці властивості дуже важливі і потрібні. А ось хороший томатний сік отримати з цього сорту не вдасться.

Як вирощувати?

Помідори хохлома: відмінний смак, висока врожайність

Помідори сорту хохлома найкраще вирощувати в теплиці. При виборі місця їх посадки враховується той факт, що кущі виростають високими. При формуванні кущів для їх підв’язки відмінно підходить шпалерная сітка.

Відгуки про вирощування томатів хохлома в основному позитивні. Досвідчені городники радять спочатку готувати розсаду. Для її вирощування використовують протруєне насіння. Їх висівають в багату потрібними поживними речовинами легкий грунт на глибину не більше двох сантиметрів. Грунт перед посадкою обов’язково зволожують.

Після появи перших листочків проводиться пікіровка розсади в окремі стаканчики. Коли розсаді буде 60 днів, її пересаджують в теплицю або у відкритий грунт. Весь період вирощування проводиться регулярне розпушування землі, полив і мульчування. Що стосується внесення добрив, то поле появи перших зав’язей вони використовуються з обережністю.

Олена Онищенко

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*