З таких чудових овочів, як баклажани, можна приготувати що завгодно, все залежить від вашої фантазії. Салати, запіканки, рагу, рулетики і багато іншого. Сьогодні ми розповімо про те, як можна зробити суп з баклажанів з помідорами смачно і швидко.
Урізноманітнити таке блюдо можна іншими компонентами і приправами. Тому пропонуємо вам кілька варіацій домашніх супів з синенькими і помідорами:
- Овочевий суп-пюре з острінкой
- Суп з куркою і баклажанами
- Гостренький рисовий супчик з баклажанами
- Гречаний суп з баклажанами
- Овочевий крем-суп з баклажанів і кабачків
- Суп з м’ясом і баклажанами
- Суп з баклажанами, сиром і сметаною з грибним ароматом
- Суп з баклажанами, свининою і квасолею
1. Овочевий суп-пюре з острінкой
Необхідні продукти:
- Синенькі середнього розміру -400 г.
- Помідори – 150 г.
- Цибуля ріпчаста – 150 г.
- Паприка – за смаком.
- Морквина – 100 г.
- Бульйон овочевий – півлітра.
- Часник – 2 зубчики.
- Цукор – 1 чайна ложка.
- Перчик чилі – пів чайної ложки.
- Будь-яка зелень.
- Вершки 20-відсоткової жирності – 1/2 склянки.
Почистити цибулю, дрібно нарубати, відправити смажитися на сковороду з рослинним маслом. Очистити моркву, натерти на великій тертці, через 5 хвилин додати до цибулі, готувати ще стільки ж часу.
Залити окропом томати, через пару хвилин злити воду, остудити, зняти шкірку, порізати дрібними кубиками і відправити гаситися в сковорідку до овочів.
Синенькі промити, обрізати непотрібні частини і зняти шкірку, нарізати дрібними кубиками, підсолити, через чверть години віджати і відправити в загальний «котел». Через кілька хвилин залити цю справу бульйоном, накрити кришкою і тушкувати на слабкому вогні протягом десяти хвилин.
За кінцівці блюдо потрібно приправити перцем, притрусити паприкою, підсолити і полити вершками. Потім додати подрібнений часничок і зелень. Якщо в приготуванні були використані кислуваті помідори, можна додати трішки цукру. Через пару хвилин суп потрібно зняти з вогню. Остигнула заготовку перемолоти блендером на кремоподібну масу. Розлити по тарілочках і прикрасити гілочкою кропу або петрушки, додати ложечку сметани.
Такий вітамінізований і дуже смачний овочевий супчик полюблять не лише дорослі, а й діти.
2. Суп з куркою і баклажанами
Готується такий чудовий супчик дуже легко і швидко, а смак його просто незабутній.
Отже, для цього продукту буде потрібно:
- Синенькі середнього розміру – 2 плоду.
- Філе – 2 шматки.
- Перець солодкий – 1 шт.
- Картопля – 5 шт.
- Морквина – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- лаврушка.
- сіль велика.
- суміш перців.
- Пару гілочок кропу і петрушки.
Промити сині, обрізати хвостики, розрізати навпіл. Перекласти в каструльку, залити солоною водою і поставити варитися на середньому вогні десять хвилин після закипання. Дістати овочі, перекласти на тарілку і злегка придавити, щоб вийшов сік.
В окремій металевій ємності відварити подрібнене на кубики куряче м’ясо. У бульйон можна покласти лаврушку, трошки солі і перцю, щоб страва вийшла ароматним. Через п’ятнадцять хвилин кинути в суп очищений і порізаний кубиками картоплю. Потім через стільки ж часу покласти порізаний соломкою солодкий перчик. Поки готується рідка маса, можна приготувати піджарку.
Очистити цибулю, дрібно нашаткувати, почистити моркву, натерти на дрібній тертці.
Спочатку пропассеровать цибулю на сковороді з маслом, потім додати морквяні масу і готувати до тих пір, поки вона не стане м’якою. За кінцівці вкинуть нарізані дрібними кубиками варені синенькі. Готувати соус до моменту появи легкого грибного аромату.
Перекласти піджарку в суп, кинути дрібно посічену зелень, проварити протягом декількох хвилин і зняти з плити. Дати трохи настоятися і можна розливати по тарілочках.
3. Гостренький рисовий супчик з баклажанами
Це дуже смачне першу страву, яке напевно сподобається гурманам гострої їжі.
Для його приготування знадобиться:
- Рис – 1/2 склянки.
- Баклажан середнього розміру – половинка.
- Солодкі помідори – 3 шт.
- Цибуля ріпчаста – половина голівки.
- Морквина – 1 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Часник – 6 часточок.
- Вода – 2 літри.
- Стручок гіркого перцю.
- Пару гілочок петрушки, кропу і зерен барбарису.
Почистити цибулю, дрібно посікти ножем. Очистити моркву, нарізати дрібною соломкою. Промити, вирізати плодоніжки у синенькі нарізати такими ж фрагментами.
Обдати окропом томати, залити холодною водою і зняти шкірку, подрібнити. Зрізати хвостик у гострого перчика, вибрати насіння, нарізати півкільцями.
Промити в двох водах рис, потім пересипати в каструльку з водою і поставити варитися на плиту.
Тим часом можна взятися за інші продукти. Пропассеровать на сковорідці з маслом цибулю, потім вкинути до нього морквяний нарізку і готувати до м’якості, не забуваючи періодично помішувати. Наступними будуть баклажани і через п’ять хвилин нарізка з солодкого перцю. Загасити овочі ще сім хвилин. Додати до них томатну масу, готувати до пом’якшення.
За цей час рис вже приготується. Пересипати піджарку в супчик. Закип’ятити його, підсолити, приправити перцем і улюбленими спеціями, покласти подрібнений часничок і зелень. Перемішати, проварити на сильному вогні ще пару хвилин і можна вимикати.
4. Гречаний суп з баклажанами
Необхідні компоненти:
- Гречка – 80 г.
- Вода очищена – 2 л.
- Синенькі, морквина – по 1 шт.
- Масло соняшнику – для смаження овочів.
- Часник – 2 зуба.
- Картопля середнього розміру – 5 шт.
- Сіль, спеції, зелень.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Перебрати при необхідності крупу, промити в холодній воді. Перекласти в каструльку і залити водою.
Приготувати овочі: промити, зняти шкірку і непотрібні частини. Нарізати кубиками синенькі, морквину і цибулю.
Пропассеровать на сковороді з маслом цибулю, потім додати моркву і через п’ять хвилин баклажани, готувати до пом’якшення овочів. Приправити піджарку сіллю, перцем і спеціями, видавити і кинути часник.
Почистити картоплю, промити, нарізати середніми кубиками і перекласти в воду з гречкою. Коли картопля буде готовий, можна додавати в супчик смажені овочі, перемішати, спробувати на смак. Додати відсутні компоненти, наприклад, сіль або перчик. Покласти в готову страву зелень, проварити ще пару хвилин і можна вимикати вогонь.
Суп з гречкою і баклажанами подається через десять хвилин, після того, як він настоїться.
5. Овочевий крем-суп з баклажанів і кабачків
Це ароматне, вітамінізоване блюдо можна включити в раціон дієтичного і вегетаріанського харчування. Готується воно швидко, легко і з застосуванням доступних продуктів.
Складові:
- Баклажан, цукіні, морква – по 1 шт. кожного компонента.
- Болгарський перчик – 2 шт.
- Помідори – 3 шт.
- Вода очищена – 1 л.
- Кубик курячого бульйону.
- Сіль, спеції.
Обполоснути синенький, вирізати хвостик, порізати дрібно, залити солоною водою, відставити на півгодини, потім віджати.
Видалити плодоніжки у томатів, цукіні і перцю. Порізати овочі на такі ж фрагменти, як і сині. Очистити моркву, натерти на великій тертці. Обдати окропом томати, зняти шкірку, подрібнити.
Поставити на вогонь каструльку з водою, кинути курячий бульйон, довести до кипіння і перекласти в киплячий бульйон всю овочеву нарізку.
Посолити супчик, приправити спеціями, кинути лаврушку, варити до готовності. За кінцівці кинути подрібнену зелень і через пару хвилин зняти з вогню.
Готове гаряче блюдо перемолоти блендером на пюре і можна подавати на стіл. Такий супчик добре поєднується з будь-яким соусом або сметаною.
6. Суп з м’ясом і баклажанами
Для приготування цього ситного і ароматного страви будуть потрібні наступні компоненти:
- М’якоть яловичини – 300 г.
- баклажан.
- морква.
- Картопля – 4 шт.
- Сіль, перець чорний горошком, лаврове листя.
- Вода – 2,5 л.
- Солодкий болгарський перець червоного кольору – 1 шт.
- цибулина.
- Часник – 2 зубки.
Промити м’якоть, нарізати кубиками. Поставити на плиту каструлю з очищеною водою, довести до кипіння. Кинути в киплячу воду м’ясо, підсолити, покласти 4-5 горошин чорного перцю, 1 лист лаврушки. Варити протягом 40 хвилин.
Поки вариться яловичина, можна приступити до приготування інших інгредієнтів. Промити синенький, вирізати непотрібні елементи, порізати кубиками, гарненько посолити і відставити на півгодини. Потім промити нарізку під холодною водою і відкинути на друшляк.
Почистити моркву, картоплю, цибулю і часник, видалити хвостик у перцю, випатрати насіння. Порізати овочі будь-яким зручним способом.
Пропассеровать на сковороді з маслом цибулю, потім покласти моркву, згасити до м’якості, кинути перчик і готувати ще п’ять хвилин.
Перекласти в піджарку порізану кубиками картоплю і готові овочі, варити до готовності картоплі. За кінцівці кинути подрібнений часник і зелень, при необхідності підсолити і покласти улюблені спеції. Зняти з плити через 2-3 хвилини.
Готову страву подається на стіл через чверть години, після того, як настоїться.
7. Суп з баклажанами, сиром і сметаною з грибним ароматом
Дивовижне і дуже ніжне на смак блюдо напевно сподобається багатьом. Баклажани дуже добре поєднуються з сиром і сметаною. Доповнює таке тріо зелень петрушки і кропу.
Необхідні інгредієнти:
- баклажан.
- Сирок плавлений – 2 шт.
- Сметана – 100 мл.
- Вода – 1,5 л.
- Бульйонний кубик з грибним смаком.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 1 зубок.
- Суміш подрібненої зелені кропу і петрушки – 1 столова ложка.
- Морквина – 1 шт.
- Картопля – 5 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
Промити синенький, вирізати плодоніжки, нарізати дрібними кубиками, залити сольовим розчином і відставити на чверть години. За цей час овоч віддасть всю гіркоту. Після цього його потрібно промити під холодною водою і відкинути на друшляк.
Почистити цибулю, дрібно нашаткувати, пропассеровать на рослинному маслі. Додати до нього очищену і терту на крупній тертці моркву, готувати до м’якості. Потім кинути нарізаний соломкою солодкий перчик, згасити ще 7 хвилин і додати синенькі. Щоб заправка для супчика не підгоріла, в неї потрібно влити 100 мл води.
Очистити часник, пропустити через чеснокодавку. Перемішати гостру масу з дрібно нарубаної зеленню.
Натерти на дрібну тертку охолоджене плавлений сирок, додати сметану і гарненько перемішати. Якщо суміш виходить занадто густий, можна додати трошки теплої водички.
Поставити на плиту каструлю з водою, довести до кипіння. Розкришити грибний кубик і кинути в киплячу воду. Сюди ж покласти очищений і порізаний кубиками картоплю, проварити десять хвилин, кинути піджарку з лука, моркви, перцю і баклажанів, посолити, поперчити, додати пару горошин чорного перцю і 1 лавровий лист. Варити до готовності картоплі. За кінцівці покласти сирно-сметанним масу і гарненько перемішати до її повного розчинення. Кинути в киплячу масу часник із зеленню, розмішати, накрити кришкою і через пару хвилин зняти з вогню. Пікантний супчик з грибним смаком з синенькі готовий.
8. Суп з баклажанами, свининою і квасолею
Необхідні продукти:
- Свинина або молода баранина (м’якоть) – 300 г.
- Баклажан великого розміру.
- морква.
- цибулина.
- Квасоля червона – 100 г.
- Червоний болгарський перець.
- Лавровий лист, сіль, перець чорний горошком – за смаком.
- Кубик курячого бульйону.
- Вода – 1,5 л.
- Зелень – за бажанням.
Приготуванням такого супчика необхідно зайнятися заздалегідь, оскільки в його рецептуру входить такий компонент, як квасоля. Її потрібно замочити на ніч. На наступний день залити квасолю водою, підсолити і поставити варитися.
Нарізати м’якоть дрібними шматочками, промити і скласти в іншу ємність, залити водою і поставити на середній вогонь. Розкришити кубик і всипати в киплячу воду, варити протягом півгодини.
Почистити цибулю, моркву і перчик, порізати дрібними шматочками. Обсмажити на маслі спочатку цибулю до карамельного кольору, потім моркву з перчиком до м’якості.
Промити баклажани, порізати дрібно і додати до овочів в сковорідку, тушкувати до готовності.
Якщо квасоля вже готова, її можна перекласти в киплячий бульйон, поварити ще десять хвилин і вкинуть піджарку, проварити протягом п’яти хвилин, кинути зелень і через пару хвилин можна знімати з вогню.
Leave a Reply