Кизил – невелике дерево або чагарник, що росте в висоту до 7 метрів. Ягоди кизилу невеликі за розміром, гладкі і довгасті, яскраво-червоного кольору (на азербайджанською мовою слово «Кизил» означає «червоний») з кісточкою всередині. Мають терпким смаком.
Його цвітіння починається дуже рано – в середині березня. У цей період на дереві з’являється яскраво-жовті квітки. Тривалість життя кизилу становить до 250 років. Його можна зустріти на Кавказі, в Криму, в середній смузі Росії і України, в Середній Азії, Японії, Північній Америці, Китаї, Чехії, Молдови.
Про кизил ходить багато легенд
Наприклад, на Сході його називають «Шайтанова ягода». Переказ свідчить – нетерплячий і жадібний Шайтан побажав дістати квітучі ягоди кизилу. Однак йому не судилося їх дочекатися, і він віддав їх людям.
Пізньої осені люди зібрали ці, як виявилося, смачні і корисні ягоди. Злий дух вирішив помститися і зробив так, що на наступний рік врожайність кизилу збільшилася в кілька разів.
В результаті цього настала довга і сувора зима, а в народі з’явилася прикмета, що якщо кизил дав багато плодів, значить потрібно чекати сильних холодів.
У християнстві теж присутня легенда про кизил. За переказами – Хрест Христовий був зроблений зі стовбура кизилу, оскільки в ті часи кизил був великим деревом. Після розп’яття Ісуса, гілки поникли, дерево «зіщулилося» і перетворилося в кущ.
Виросли колючки, як в нагадування про цвяхах і терновому вінці Спасителя. Листочки своєю формою нагадували розп’яття, а криваво-червоні ягоди символізували кров Христа.
Корисні властивості кизилу
У народній медицині дуже цінується кизил рецепти, корисні властивості і протипоказання можна знайти практично в будь-якому довіднику. Тому і ми вирішили зробити невеликий огляд властивостей кизилу і навести кілька корисних рецептів.
У кизилі міститься маса корисних речовин, а тому він набув широкого поширення в народній медицині. У ягодах міститься велика кількість дубильних, фарбувальних речовин, ефірних масел, фітонцидів, вітаміну С, РР, А.
Для лікування використовують листя, плоди, кору і коріння. Ця рослина має протизапальну, жовчогінну та сечогінну дію. Ягоди кизилу корисні людям, що страждають на цукровий діабет, тому що вони здатні знижувати рівень цукру в крові.
Також кизил стимулює апетит, покращує травлення, добре допомагає при кишкових розладах. Він корисний людям із серцево-судинними захворюваннями, сприяє нормалізації артеріального тиску, усуває головний біль, зміцнює стінки судин. Його використовують при набряках ніг, венозної недостатності, артриті, циститі. Кизил виступає захисником при отруєнні токсичними речовинами.
Рецепти з кизилу
З кизилу роблять варення, відвари, соки, сиропи, компоти, повидло, кисіль, лікери, вино і наливку. Наші предки залишили в спадщину багато рецептів, в яких використовується кизил. Нижче наведені деякі з них.
Кизил з цукром
Один з найлегших рецептів – це кизил перетертий з цукром. Для цього потрібно промити плоди проточною водою, дати трохи просохнути. Після – протерти через сито або в блендері.
В отриману масу додати цукор. На 1 кілограм отриманий маси потрібно 2 кг цукру. Все це добре перемішати, і закатати в банку. Зберігати в прохолодному місці.
Відвар з плодів
Для цього рецепта вам знадобиться сушені ягоди – 1 ст.ложка на 1 склянку води, прокип’ятити протягом 1 хвилини, 2 год наполягати. Після – процідити і приймати по 0,25 склянки до їжу 3 рази в день. Такий відвар зміцнює імунітет, особливо взимку, коли поширені ГРВІ та грип.
Варення з кизилу
Варення з кизилу виходить не тільки смачне, але і дуже корисне. Для нього потрібно:
- 1,5 кг цукру;
- 1 кг кизилу;
- 300 мл води.
Кизил промити, залити водою (просто покрити ягоди), і проварити протягом однієї хвилини в киплячій воді. Після – на 7 хвилин перекладають в киплячий сироп і дають варення охолонути при кімнатній температурі. Потім знову варять – і так ще 2 рази. Отримане варення слід розкласти по банках і закатати.
Сироп з кизилу
Для того, щоб приготувати сироп з кизилу, потрібні його переспілі ягоди.
- 3 кг кизилу;
- 1 літр води;
- 2 кг цукру.
Кизил розминають і залишають на добу, щоб ягоди «пустили сік». На наступний день сік слід процідити, додати воду і варити, додаючи цукру до густоти. Отриманий продукт розливають в пляшки і щільно закривають.
Звичайно, це далеко не всі рецепти. Хочеться нагадати, що корисний не тільки перероблений кизил, але також сушений і заморожений. До речі, заморожений – найбільш корисний, оскільки майже не втрачає своїх вітамінів і мінералів. У тому час, як в термічній обробці сила кизилу злегка спадає.
Ще хочеться сказати, що на тлі всіх своїх ідеальних якостей, у кизилу все-таки є протипоказання. А саме: кизил можна вживати людям, у яких підвищена кислотність шлунка, людям, що страждають безсонням або підвищеною збудливістю.
Також він протипоказаний при запорах, і ще буває індивідуальна непереносимість продукту.
Leave a Reply