Поєднання такого цінного крупи, як гречка, з курятиною, дуже вдале по всіх параметрах. Вони доповнюють один одного за смаком, за змістом корисних речовин, за харчовою цінністю. Існує десятки рецептів того, що можна приготувати з гречки і курки – від супу і класичної каші з м’ясом, до запіканки, котлет, начинки для пирогів і пиріжків.
Сьогодні в нашому добірці 7 відмінних страв з цих продуктів. Це і ароматна курка з гречкою в духовці, і фарширована курочка, і запіканка з сиром, і інші. Вибрати є з чого, тому обов’язково збережіть собі сторінку в закладки.
Як правильно підготувати гречку
Який би ви рецепт не вибрали, важливо знати, як правильно підготувати крупу і як приготувати її розсипчастою кашею.
По-перше, крупу обов’язково треба переглядати і видаляти сміття. Навіть дорога і якісна гречка може містити небажані включення: сміття, камінчики, насіння бур’янів і навіть продукти життєдіяльності мишей і комах. Це пов’язано з тим, що зберігають гречку врассип на складах, а потім перед продажем фасують і пакують. Рідко трапляється повністю очищена крупа, а знайти в тарілці щось зайве – дуже неприємно.
По-друге, після очищення від сміття групу обов’язково треба промити і неодноразово – поки злив води не стане повністю прозорим. Каламутність води надає дрібнодисперсний пил, яка налипає на зерно при шліфуванні, а також, клейковина. І якщо її не змити, крупинки при варінні склеюватимуться, а каша вийде «розмазня». Тому, щоб зварити ідеальну гречку, її обов’язково треба мити.
Третє правило: солити крупу треба відразу – на 1 склянку гречки потрібно брати 1 ч.л. солі (або менше – за смаком), а води треба брати в три рази більше.
1. Курка на гречаної подушці, запечена в духовці
Ароматне, смачне і ситне блюдо, на яке господині треба витратити мінімум часу. Плюс, до м’яса і каші можна додавати будь-які овочі, а також, гриби.
Інгредієнти на 4 порції:
- 700-800 г курки (філе або стегна);
- 2 склянки гречаної крупи;
- 1 цибулина;
- 1 морквина;
- 150 г твердого сиру;
- Сіль перець;
- Рослинна олія;
- Спеції для курки.
приготування:
- Філе порізати на великі шматки, стегна запікаються цілими. Посолити. Присипати спеціями для курки, залишити маринуватися.
- Гречку переглянути, промити, залити водою – нехай набухає.
- Цибулю і моркву очистити, подрібнити, згасити на сковороді на олії до прозорості.
- На дно форми викласти шар гречки, посолити її, зверху помістити цибулю з морквою і курку.
- Залити 4 склянки води, накрити форму фольгою і відправити в нагріту до 200 градусів духовку на 45 хвилин.
- Потім фольгу зняти, присипати все тертим сиром і ще потримати в духовці 10 хвилин.
До готової гречці приготувати будь-який салат зі свіжих або маринованих овочів. Точно так можна приготувати цю страву в рукаві, його треба розірвати в кінці готування
2. Гречка по-купецькому з куркою, грибами і овочами
Свою назву ця страва отримало від того, що в ньому багато інгредієнтів, а м’яса – не менш, ніж каші, а краще – більше. Такі «багаті» страви могли собі дозволити тільки небідні люди, в трактирах таку гречку дуже любили замовляти купці.
Інгредієнти на 4-5 порцій:
- 2 склянки гречки;
- 1 кг курки;
- 1 морква;
- 2 цибулини;
- 300 г свіжих або 100 г сушених грибів;
- Половина невеликого кабачка;
- Чверть кореня селери;
- Кілька гілок свіжої зелені;
- 50 мл соняшникової олії;
- 100 г вершкового масла;
- Сіль, перець, 4-5 лаврових листочка.
приготування:
- Курку порубати на шматки, можна з кістками, можна взяти тільки м’якоть. Але кісточки виходять такі м’які і соковиті, що їх можна, як то кажуть, довго облизувати. Посолити і обсмажити на олії до утворення рум’яної скоринки. Залити 1 л окропу (не холодною водою!), Додати лаврушку і перець горошком, поставити варити на середній вогонь.
- Гречку очистити від зайвих включень, промити кілька разів і залити водою – нехай набирає воду.
- Гриби краще всього взяти білі (сушені треба за 3-4 години замочити в молоці), їх порізати, добре промити. Якщо білих немає, можна взяти шампіньйони – з них зняти шкірку з шапочок, спідничку і вирізати ніжку до рівня шапочки.
- Лук і овочі очистити і порізати кубиками, згасити на рослинному маслі, постійно помішуючи.
- Додати гриби і ще тушкувати, поки вони не пустять сік, і зменшуватися в розмірі в два рази, посолити.
- За цей час курка буде майже готовою, на неї ложкою викласти овочі з грибами, зверху, розрівняти, що не перемішувати! Води має покрити гречку на 2 пальця. Якщо її менше – акуратно долийте окропу.
- Варити під кришкою 30 хвилин на самому мінімальному вогні. Потім відкрити, закинути вершкове місце, присипати рубаною зеленню, накрити і нехай ще постоїть 10-15 хвилин.
- Тільки після цього можна перемішати або викласти на блюдо так, щоб м’ясо виявилося зверху. Гречка по-купецькому з куркою готова!
Відмінним це блюдо виходить в мультиварці – прямо як в казанку в печі.
3. Курка, фарширована гречкою з потрухами
Це відмінний рецепт курки, який в деяких регіонах готують на Різдво і на третій день Пасхи. Виходить дуже соковито і смачно, можна сміливо пригощати дорогих гостей.
Складові:
- Курка на 1,2-1,5 кг;
- 1 стакан гречки;
- 0,5 кг курячих потрошки: суміші печінку, шлуночки, сердечка;
- 2 цибулини;
- 5-6 зубків часнику;
- 3-4 ст.л. рослинної олії;
- 100 г
- Сіль, перець, спеції для курки.
приготування:
- Курку промити, обсушити паперовим рушником і щедро натерти сіллю зі спеціями зовні і зсередини, накрити і відкласти в холодильник – хай маринується.
- Курячі потрошки очистити, промити, шлуночки і сердечка поставити варити в 1 л підсоленої води (можна додати 1 лавровий листок) на 45 хвилин під кришкою, потім туди ж закинути печінку і варити ще 15 хвилин. Нехай потрошки охолонуть в цьому бульйоні (на ньому можна потім приготувати суп, наприклад, розсольник), потім змолоти на м’ясорубці або дрібно порізати.
- Гречку почистити, промити, залити 2 склянками води, додати 0,5 ч.л. солі і під кришкою зварити до готовності (20 хвилин), потім закинути масло і залишити, нехай «доходить».
- Розігріти в сотейнику рослинне масло і закинути туди очищені і порізані зубки часнику, обсмажити їх майже до коричневого кольору, вийняти. аромат приголомшливий!
- Закинути дрібно порізану цибулю і обсмажити до золотистого кольору (обов’язково треба перемішувати).
- Додати фарш із субпродуктів, підсолити, трохи протушкувати, а далі змішати його з гречкою. Цією начинкою (яку вже хочеться з’їсти) наповнити черевце курки, зашити його ниткою.
- Помістити курку на змащене деко, замотати його фольгою і відправити в духовку при 200 г на годину.
- Потім фольгу зняти або розірвати, випікати ще півгодини, поливаючи стікає соком і жиром.
- Вимкнути духовку, курку знову накрити фольгою і залишити ще на 15 хвилин. Більше тож ніхто не витримує, такі запахи по дому. Сервіруйте і подавайте!
Leave a Reply