Ароматна і дуже корисна смородина, за поживними властивостями, одна з найцінніших ягідних культур. Не дарма її в народі прозвали «ягодою здоров’я». З неї роблять найсмачніші і незвичайні десерти і заготовки.
Смородинові рецепти настільки різноманітні і завжди були і є на доброму рахунку у господинь. Варення з смородини склянками – найоптимальніший і простий варіант приготування такої заготовки.
Пропонуємо вам кілька рецептів найбільш популярних і доступних рецептів порічкових заготовок на зиму.
1. Желе з чорної смородини «П’ятихвилинка»
Щоб зробити таку заготовку, будуть потрібні наступні інгредієнти:
- Чорна смородина – 2 склянки.
- Вода – 1 склянка.
- Цукровий пісок – 3 склянки.
Вимиті, просушені і очищені від стеблинок ягоди, засипати? частини цукру. Залишити на пару годин, щоб ягоди пустили сік. Потім поставити ягідну масу на вогонь, довести до кипіння і варити 7 хвилин.
Досипати решту цукру і проварити ще 5 хвилин. У процесі варіння потрібно періодично знімати пінку. Готовий продукт гарячим розливають в простерилізовані банки і закочують кришками.
2. Варення з червоної смородини
компоненти:
- Червона смородина – 2 кг.
- Вода – 3 склянки.
- Цукор – 2,5 кг.
Промити ягоди і відкинути на друшляк, щоб стекла вся рідина. Тим часом потрібно зробити цукровий сироп. З’єднайте воду з цукром і проваріть хвилин 5. Додайте до нього ягоди в один захід і проваріть ще 20 хвилин. Готовий продукт розлийте по чистим баночках і закатати.
Ця ароматна і дуже смачна заготівля – джерело вітаміну А, С, Р, і життєво важливих мікроелементів, при регулярному вживанні підвищує імунітет, попереджає поява запальних процесів і може бути використана в якості жарознижуючого.
3. Желе з червоної смородини з желатином
Необхідні компоненти:
- Червона смородина – 300 г.
- Цукровий пісок – 220 г.
- Вода – 700 г.
- Желатин – 25 г.
Розчинити желатин в охолодженої кип’яченої води і відставити на півгодини для набухання. Залишки води з набряклою желатиновой маси необхідно злити.
Відібрати цілі ягоди без псування, промити і видалити стеблинки. Залити смородину киплячою водою. Поставити ягідну масу на сильний вогонь і проварювати 3 хвилини. Желеподібне варення розливають в чисту скляну тару, почекати пару годин, поки воно охолоне. Закрити смородиновий заготовку капроновою кришкою і відправити на зберігання в холодильник. Для заготівлі на зиму, гаряче желе закочують кришками і зберігають у прохолодному місці.
4. Холодне варення з чорної смородини
Для приготування варення зі смородини за цим рецептом потрібно:
- Ягоди чорної або червоної смородини – 0, 5 кг.
- Цукор – 1 кг.
Відібрати хорошу ягоду без пошкоджень і гнилі, видалити гілочки, промити і відкинути на друшляк для стікання води. Перемолоти смородину блендером або на м’ясорубці.
Подрібнені ягоди протерти через сито і засипати цукром. Гарненько перемішати ягідну масу до повного розчинення цукру. Перекласти холодну заготовку в чисту скляну ємність і закрити щільно кришкою. У прохолодному місці смородинове варення, приготоване без варіння, можна зберігати всю зиму.
5. Медове варення з червоної смородини і горіхів
Ця дивовижна на смак заготовка стане справжніми ласощами не тільки для всієї родини, а й гостей.
Для її приготування знадобиться:
- Мед – 0,5 кг.
- Цукор – 0,3 кг.
- Подрібнені ядра волоських горіхів – 1 стакан.
- Яблука, червона і чорна смородина – по 300 г кожного компонента.
Промита, очищена від стебел і просушеної ягода заливається водою. Потім її ставлять на вогонь і проварюють 5-7 хвилин. Після того, як смородина охолоне, її протирають через сито.
Наступний етап – приготування сиропу з цукру і меду. Очищені від серцевини і шкірки яблука, нарізають шматочками і додають до гарячого сиропу. Потім підсипають подрібнені горіхи, перемішують і доводять цю масу до кипіння.
За кінцівці додають ягідне пюре і проварюють варення 50 хвилин на слабкому вогні, постійно помішуючи. Готовий продукт розливають гарячим по стерильним банкам і закочують.
Медово-горіхове варення з червоної смородини – дуже смачна і ароматна заготовка, яку можна буде подавати до будь випічці і десерту холодною зимою.
Leave a Reply