Вітаю, дорогі друзі!
Дачний ягідний сезон в самому розпалі, і до щоденних турбот на садовій ділянці додається збір врожаю і виснажливі клопоти з його переробки. Зате як нам буде смачно взимку! З цієї втішною думкою ми закочує компоти та варення в промислових масштабах, чаклуємо над джемами і мармеладом, а якщо вже немає сил, відправляємо зібрану ягоду в морозильну камеру.
Крім традиційної солодкої консервації літні ягоди йдуть і на приготування вина, різних настоянок, наливок і лікерів, фамільні секрети яких зберігає наше старше покоління. Тим же, хто ще не пробував себе в домашньому виноробстві, пропонуємо випробувати рецепти домашньої наливки зі смородини, та не один, а цілих 5 варіантів.
Терпко солодкий десертний напій «під градусом» припаде до смаку всім без винятку, нагадавши про минуле літо своїм неповторним п’янким ароматом.
У процесі приготування можна вносити свої корективи, як за змістом цукру, спирту, так і за додатковими інгредієнтами. У деяких рецептурах зустрічаються такі добавки, як листя смородини, лимонна цедра, мед і спеції. Настоянки і наливки з чорної і червоної смородини готують в домашніх умовах, як правило, на горілці або на спирту, але зустрічаються цікаві інтерпретації на основі джина, бренді і червоного вина.
До слова сказати, для цих цілей підходить не тільки свіжа ягода. Смак напоїв з мороженої смородини нітрохи не гірше, ніж з тією, яка тільки що була зібрана з куща. Так що, готувати домашні наливки можна хоч цілий рік.
Класичний рецепт наливки на чорній смородині
Приготування цієї наливки зі смородини на горілці в домашніх умовах вимагає певної уваги. Але якщо ви не з чуток знайомі з процесом бродіння домашнього вина, ця рецептура постане перед вами складної.
Отже, на 3 кг очищених від плодоніжок, промитих під проточною водою і просушених ягід, потрібно взяти:
- цукрового піску 1 кг
- горілки 300 мл
Пошарово, пересипаючи ягоди смородини цукром, поміщаємо нашу сировину в скляну банку. Горловину накриваємо марлею, перев’язуємо і виставляємо на підвіконня на 3 дні. Протягом цього часу банку періодично струшуємо, щоб інтенсифікувати процес зброджування ягід в цукровому сиропі.
Потім ставимо на банку гідрозатвор, або надягаємо на горлечко медичну рукавичку з невеликим отвором на «пальці» і відправляємо її в затишне містечко подалі від світла. Бродити наша майбутня наливка буде не менше місяця, а то й півтора. Стежимо за бульбашками в гідрозатвори або за рукавичкою. Як тільки вона «здулася», а затвор перестав булькати, переходимо до очищення напою.
Пропускаємо його через кілька шарів марлі. Гарненько віджимаємо перебродивший сік з ягід і закріплюємо результат горілкою з розрахунку 100 мл на 1 л продукту. Розливаємо наливку по пляшках, щільно закупорюють і даємо настоятися хоча б місяць. А краще два.
Від випадає дріжджового осаду в процесі витримки краще позбавлятися, щоб не зіпсувався смак напою. Це роблять за допомогою гнучкої трубки, вміщеній в бутель на рівень трохи вище випали дріжджів, переливаючи продукт в чисту пляшку. Рідину пропускають через ватяний фільтр.
Наливка черносмородинного на листках
Ароматний з легким терпким присмаком напій, який йому надають листя смородини.
На 1 кг свіжих або морожених ягід нам знадобиться:
- 0,4 л чистої води
- 0,5 л спирту (95%)
- 0,3 кг цукрового піску
- 10 листя смородини
Чисту ягоду розминаємо дерев’яною качалкою прямо в банку, додаємо листя і заливаємо сумішшю води і спирту. Гарненько перемішуємо, щільно закупорюють банку і переносимо її на місяць в прохолодне і затемнене місце.
Після цього фільтруємо настій через марлю, переливаючи його в чисту банку, додаємо цукор і добре перемішуємо. Закриваємо скляну тару кришкою і даємо настоятися 4-5 доби.
Оскільки цукор відразу весь не розчиниться, протягом перших двох днів повторюємо процедуру, потім чекаємо, коли випаде осад і через 2-3 дні фільтруємо наливку через ватний диск, розливаючи її по пляшках.
Напій повинен настоятися в темному прохолодному місці мінімум пару тижнів, смак його від цього тільки виграє.
Домашня наливка «напівкровка» з червоної і чорної смородини
Як зрозуміло з назви, готується цей напій з двох видів ягід. Чарівний аромат, яскравий смак і дивовижний колір наливки гідно конкурують з простотою її приготування.
На 0, 75 мл горілки ми беремо:
- чорної смородини (2 склянки)
- червоної смородини (1 стакан)
- для сиропу: 1 стакан води + 2 склянки цукру
Перебираємо, миємо й сушимо ягоди, потім розминаємо їх в мисці дерев’яним товкачем. Тиск смородину переміщаємо в банку і заливаємо алкоголем. Горловину герметично закриваємо харчовою плівкою і залишаємо на добу при кімнатній температурі.
На наступний день гарненько перемішуємо вміст банки, міняємо плівку на шийці і відправляємо настоюватися наш продукт в холодильник днів на 10. Коли колір спиртової настоянки придбає насичений рубіновий відтінок, прийшов час її фільтрувати.
Пропускаємо рідина через марлю, складену в декілька шарів і віджимаємо макуху. Готуємо цукровий сироп, змішавши воду з цукром, доводимо її до кипіння і знімаємо піну.
Остиглий сироп з’єднуємо з смородини настоєм, розливаємо його по пляшках і закупорюють. Готову наливку відправляємо в прохолодне місце, через тиждень можна приступати до дегустації.
Солодкий, але підступний «спотикач» на чорній смородині
Назва цього домашнього напою як би натякає. Загалом, не зловживайте, пийте невеликими ковтками і насолоджуйтеся смаком. А він того вартий.
На 1 кг смородини, очищеної від гілочок, промитої і висушеної нам знадобиться:
- цукор 1 кг
- вода м’яка фільтрована 700 мл
- горілка 0,75 л
Ягоди потрібно ретельно розім’яти дерев’яною качалкою і віджати сік через полотняну тканину. Відразу ж варимо звичайний сироп, змішавши воду з цукром, доводимо його до кипіння, прибираючи шумівкою піну.
Додаємо до сиропу віджатий сік, чекаємо закипання і знімаємо з вогню. Накриваємо каструльку кришкою і даємо настоятися і трохи охолонути приблизно годину. Потім додаємо горілку і ставимо каструлю на повільний вогонь потомитися (але не кип’ятити). Спотикач повинен злегка загуснути, тому періодично помішувати наше вариво протягом 10-15 хвилин.
Знімаємо посуд з вогню і даємо наливки злегка охолонути. Фільтруємо і розливаємо її по пляшках, щільно закупорюючи горлечка. Уже через 2-3 дня черносмородинного спотикач готовий до вживання.
Черносмородинного домашня наливка на джин
Надзвичайно насичений смак цього напою з освіжаючими нотками лимона і ялівцю стане перлиною у вашій домашній колекції ягідних наливок.
З розрахунку на 1 кг чорної смородини нам будуть потрібні:
- пляшка джина (0,75 л)
- 1/3 склянки цукру, змелений в пудру
- 1 ч.л. цедри лимона
Промиті і просушені ягоди злегка розчавлює товкачем і відправляємо в скляну банку. Наливаємо джин, додаємо лимонну цедру і цукрову пудру, перемішуємо інгредієнти і закриваємо горловину кришкою або харчовою плівкою.
Банку відносимо в прохолодне темне місце на 2 тижні, протягом усього часу раз в день бутель з його вмістом гарненько струшуємо.
Після закінчення терміну терпкий запашний настій пропускаємо через дрібне сито, потім через ватний диск і розливаємо наливку по пляшках. Для того щоб смак вийшов цілісним і насиченим, відфільтрований напій необхідно витримати ще як мінімум два тижні.
Домашні смородини наливки подають сильно охолодженими в маленьких чарках, або в складі коктейлів. Готуйте з задоволенням і ваші старання будуть оцінені по достоїнству!
Leave a Reply