Добрий день, дорогі читачі! Рада знову зустрітися з вами. Переді мною – чашечка ароматного червоного чаю з гибискуса. А ви любите каркаде? Поговоримо про те, що таке гібіскус в чаї.
Як же називати цей смачний напій, гібіскус і каркаде – в чому різниця? А ні в чому, скажу вам я. Це різні назви одного й того ж чаю, а також рослини, видів якого багато. Квітка гібіскус називають ще китайською трояндою, каркаде, суданської трояндою … Каркаде – чай з гібіскусу виду сабдаріфа.
Пелюстки квіток засушують і застосовують в кулінарії. Для виробництва чаю вибирають не розпустилися повністю квітки, а бутони. Давно відомо, що чай c гібіскусом корисні властивості має чудові. Його вживання благотворно впливає на організм.
Що являє собою чай з гібіскусу?
Треба відзначити, що червоний чай за смаковими якостями, запахом, кольором значно відрізняється від чорного і зеленого. Він унікальний за своєю природою, і не дарма його люблять жителі Європи, Америки, а в нашій країні напій теж став досить популярний останнім часом.
Колір чай має зазвичай насичено-бордовий, а смак кислуватий. Якщо додати цукор, вийде напій, схожий на малиновий компот. В моїй чашці з каркаде цукру немає – люблю сам смак цього чаю.
Користь чаю каркаде
Якщо ви любите цей чудовий напій, то пийте його в своє задоволення хоч кожен день. Особливо якщо будете знати, в чому його користь і шкоду. Цілющі властивості полягають у наступному:
– Наявність антиоксидантів, тобто речовин, активно протистоять токсинів. Регулярно пийте червоний чай каркаде, так ви позбавите організм від шлаків.
– Тонізуючий ефект. Чай чудово знімає втому, дає відчуття бадьорості і енергетичного підйому.
– Наявність речовин, активно впливають на печінку і очищають її від наслідків вживання неякісної, шкідливої їжі і алкоголю. В останньому випадку каркаде відмінно замінює розсіл, при цьому його перевага – у відсутності солі.
– Імуностимуляція. Каркаде містить полісахариди, які допомагають зберігати хороший імунітет, протистояти вірусам та інфекціям. Так що в осінньо-зимовий період заварюйте суданську троянду регулярно.
– Нормалізація артеріального тиску. Примітно, що каркаде нормалізує тиск. Його можна пити абсолютно всім людям. Високий тиск знизиться, а низька підвищиться.
– Очищення судин від холестерину, зниження його рівня в крові.
– Наявність вітаміну С, флавонаідов і фруктових кислот (винної, яблучної і лимонної), які живлять і захищають клітини організму. Важливим є те, що суданська троянда не містить щавлевої кислоти, тому червоний чай з її пелюсток можна вживати тим, хто має проблеми з нирками. Лимонна ж кислота дає захист від застуди. Відзначено, що прибираючи вплив патогенної флори, напій при цьому не робить негативного впливу на корисну флору. Також він знижує температуру і рятує в жарку погоду.
– Стабілізація роботи нервової системи. Особливо корисно пити цей чай перед сном: він добре заспокоює, знімає безсоння, робить сни більш приємними.
– Жовчогінний і сечогінний ефект.
– Спазмолітичну дію.
– Протисудомний ефект.
– Позбавлення від зайвої ваги. Гібіскус «чистить» печінку і виводить шлаки, сприяє поліпшенню роботи травної системи, нормалізації обміну речовин.
– Виведення шлаків з сечостатевої системи.
Приготування напою
Я розповім вам, як заварювати цей смачний чай правильно. Візьміть 2 чайні ложки квіток гібіскуса, залийте 200-250 мл окропу, після чого дайте настоятися протягом 3-5 хвилин. До речі, що залишилася заварку не варто викидати.
Так як квітки містять корисний білок, їх можна після заварювання є. Наприклад, з пелюстками китайської троянди роблять фруктові салати. Свіжі подрібнені квітки рослини допомагають вилікувати опіки, фурункули, виразки. Пелюстки з відвару також роблять благотворний вплив на шкіру.
Щоб зробити охолоджений каркаде, візьміть квітки рослини, покладіть їх у холодну воду, поставте каструльку на плиту і доведіть до кипіння. Потім додайте цукор і остудіть. Не зайвим буде використовувати шматочки льоду.
Також є рецепт приготування холодного червоного чаю без заварювання. Для цього потрібно взяти засушені пелюстки суданської троянди, залити їх холодною (краще джерельною, але можна і бутильованої) водою на 8 годин. Потім з настою витягають пелюстки і п’ють.
Треба відзначити, що необхідний ефект буде досягнутий при регулярному вживанні. А якщо ви додасте в відвар шипшина, то це дозволить поліпшити благотворний вплив напою на організм, отримаєте джерело вітамінів.
Дуже важливо пам’ятати, що не можна кип’ятити квітки суданської троянди довше, ніж передбачалося. Інакше багато корисних властивостей будуть просто втрачені, а сам напій придбає непривабливий брудно-сірий колір.
В яких випадках вживати гібіскус не рекомендується?
Протипоказання до вживання каркаде теж є, але вони нечисленні.
- Так як гібіскусовий чай володіє активним жовчогінним ефектом, то вживати його тим, хто має проблеми з жовчним міхуром, небажано, як і при сечокам’яній хворобі.
- Тим, хто схильний до алергії, необхідно обережно поставитися до вживання червоного чаю.
- Не давайте цей напій дітям, які не досягли віку 1 року.
Як бачите, чай з гібіскусу корисно пити в будь-який час року. Тепер ви багато про нього знаєте і навчилися заварювати. Насолоджуйтесь на здоров’я!
Leave a Reply