Томат Каспар з’явився на світло в Нідерландах. У Росії культура поки що не настільки популярна, як на батьківщині, проте, популярність до цього овочу вже приходить, завдяки його позитивних якостей.
особливості сорту
До характеристики і опису сорту томату Каспар обов’язково віднесемо не надто довгий час дозрівання. Якщо це тепличне вирощування, то це приблизно три місяці, а якщо відкрита земля – на місяць більше. На півдні Росії у любителів дач і городів ці помідори вже дозрівають в перший літній місяць. А що особливо цікаво – поява плодів триває і в осінній період.
Також описуваний овоч відрізняється плодовитістю: один кущ може дати близько півтора кілограмів томатів, які застосовуються в будь-яких стравах. Оптимальні ж плоди, на думку досвідчених дачників і господинь, для різних видів засолювання, в’ялення і консервування. Тому в нашій країні цей сорт полюбився за універсальність, приємний смак і врожайність, складову до десяти кілограмів з квадратного метра.
характеризуємо плоди
Якщо правильно виростити цю культуру, то ви отримаєте плоди, багаті лекопіном, бета-каротином, цукрами, що створюють позитивний ефект на здоров’я людини.
Дачники почали також активно вирощувати цей сорт за його оригінальний і естетичний вигляд. Зовні опис плода зводиться до форми болгарського перцю з милим гострим носиком на кінчику помідора, що нагадує новорічний кульку.
Отже, головними рисами плодів томата Каспар є:
- Подовжена форма з характерним носиком.
- Світло-зелений відтінок незрілих томатів і оранжево-червоний – зрілих.
- В середньому помідор важить 100 г., володіє легкою кислинкою і характерним томатним ароматом.
- Томати малокамерного типу, які мають 2-3 гніздами.
- Шкірочка щільна і грубувата, але знімається легко, що рекомендується при використанні в свіжих салатах.
- М’якоть плодів відрізняється щільністю і мясистостью. Тому вони навіть без шкірки не деформуються і не розтікаються в стравах.
- Кожен овоч має 3-4 насіннєвими камерами для накопичення насіння для майбутньої посадки.
Якщо вивчити відгуки тих, хто вже готував овочі цього сорту, то зазначаємо, що «Каспар» вважається одним з кращих для готування консервованих помідорів у власному соку і овочевого асорті. Крім того, з цими томатами не передбачається проблем зі зберіганням, переміщенням і растрескиванием.
Застосування плодів описуваного сорту можливо в будь-якому вигляді консервів і засолок, а також в поєднанні з іншими культурами, наприклад перцями. Однак особливо добре виходять помідори у власному соку, завдяки смаковими характеристиками і м’ясистості.
Посадка, полив і підгодівля томата
Гібрид «Каспар F1» добре стійкий до вертіцілелезному і фузаріозного в’янення, тому хімічна обробка посадок препаратами не потрібно. Посадка в грунт передбачає родючий грунт, з насиченням повітрям і водою. І далі йде базовий догляд – розпушування землі, прополка бур’янів, регулярне видалення пасинків і полив.
Цьому сорту подобається полив частий і рясний. Для цих цілей застосовується тепла, добре відстояна вода. Необхідно дотримуватися за відсутністю застою вологи в грунті. У плані підгодівлі слід звернути увагу на добрива, які мають фосфор і калій, що використовуються весь період росту і появи плодів. Перша зав’язь – ознака внесення добрив перший раз, і далі на регулярній основі ще три рази.
Що стосується регіональних особливостей вирощування помідорів «Каспар», то воно можливе на всій території Росії, на півночі – в парниках і під плівкою, а на півдні – на відкритій землі. Ті, хто садив цей сорт, знають, його висота на відкритому ґрунті – півметра, а в тепличних умовах – в два рази більше.
Слід пам’ятати про правильне сівозміні. Не рекомендується посадка на грунт з пасльоновими попередниками. Для помідор оптимальної ґрунтом стане та, де раніше росли ріпа, редис, цибулю і моркву.
Про переваги і недоліки «Каспара»
Опис сорту свідчить про його вагомих плюсах:
- Культура невибаглива і стійка до зовнішнього середовища;
- Вельми плідна і якісна;
- Не має серйозних захворювань, наприклад, фузаріозу, вертіціллезу, фітофторозу.
Отримати урожай зможе навіть початківець садівник, потрібно лише слідувати стандартного набору – прополюванні, поливу та удобрення. А при відмінюванні кущів до землі, слід їх прив’язати до основи теплиці або помістити поруч паличку для прив’язки до неї.
Відгуки людей свідчать, що мінусами є досить товста шкірка і смак з кислинкою. Одним не до душі смак, інші відразу позбавляються від шкірки, а є ті, хто вважають за краще їх свіжими.
Цікаво відзначити, що в російському реєстрі присутні томати «Каспар 2», а першою версією немає. Обидва варіанти є на сайті оригинатора – компанії «Седекія».
Отже, як же можна оцінити даний сорт гідно? Просто вирощуємо культуру і насолоджуємося її зовнішнім виглядом, оригінальним смаком і стравами з її участю. Маринуємо, солимо, додаємо в лечо, готуємо домашній кетчуп і насолоджуємося!
Leave a Reply