З приходом літа настає самий улюблений сезон у дітей і дорослих, коли можна вдосталь поласувати натуральними вітамінами у вигляді різноманітних фруктів і ягід. Одними з найбільш смачних фруктів по праву вважаються абрикоси, про користь і шкоду яких написано чимало. Перш ніж їх вживати, не заважає згадати, яке дію роблять плоди на організм і що може бути, якщо знехтувати їх побічними ефектами.
Основні компоненти абрикос
До складу абрикосів входить багато корисних вітамін, крохмаль, дубильні речовини, а також кислота трьох видів – винна, яблучна і лимонна. Крім того, вони містять солі та мінеральні речовини, необхідні для зміцнення кісткової системи. Кожен мікроелемент має свій широкий спектр дії:
- солі та мінеральні речовини відіграють не останню роль в обмінних процесах організму і відновлюють нервову систему;
- йод активізує діяльність щитовидної залози, знижуючи частоту її виникнення захворювань, і впливає на рівень холестерину;
- залізо бере участь у кровотворних процесах;
- кальцій прискорює згортання крові і робить кістки міцними;
- калій допомагає ниркам виводити надлишки накопичилася в організмі рідини;
- магній і фосфор регулюють роботу шлунково-кишкового тракту, сприяють засвоєнню корисних речовин і приводять в норму кислотність.
Свіжі абрикоси мають низьку калорійність, тому їх можна вживати під час дієти і розвантажувальних днів. Всього 44 кілокалорії в 100 г фруктів – чим не ідеальний дієтичний продукт?
При включенні абрикосів в дієтичне меню слід враховувати не тільки калорійність, але і досить високу поживну цінність внаслідок високого вмісту цукрів (більше 10 %).
Позитивна сторона вживання абрикос
- Їх корисно вживати при наявності недокрів’я і захворювань серцево-судинної системи завдяки підвищеному вмісту заліза.
- Абрикоси допомагають виводити мокротиння при кашлі, а також сприяють полегшенню загального стану при високій температурі тіла.
- Налагоджують роботу травної системи.
- Усувають запори.
- Діють як сечогінний засіб, одночасно відновлюючи водний баланс.
- Приводять у норму кислотність, а також позитивно впливають на роботу печінки і жовчного міхура.
- Здатні знімати слабкі больові відчуття.
- Велику кількість каротину в абрикосах при їх регулярному прийомі надає захисну роль проти онкологічних захворювань, особливо пов’язаних з такими органами, як горло, стравохід і сечовидільна система.
- Застосовуються в лікуванні атеросклерозу і варикозу.
- Зміцнюють зуби і кісткову масу завдяки великій кількості кальцію.
- Добре знімають симптоми інтоксикації важкими металами.
- Надають загоює рани і порізи.
Читайте також: Користь і шкода персиків для здоров’я
Корисні властивості абрикосів знаходять своє застосування і в сфері розумової діяльності. Вживання в їжу оранжевих фруктів наповнює організм енергією, що позитивно позначається на витривалості і працездатності. Крім того, ці фрукти активізує мозкову діяльність.
Протипоказання до вживання абрикосів
Перш за все, варто зазначити, що надмірна кількість спожитих абрикос (втім, як і будь-яких інших фруктів) може привести до отруєння, особливо якщо вони були недостиглі. Не дивлячись на суттєву користь абрикос, вони можуть нанести шкоду, особливо у випадку наявності таких захворювань, як:
- Цукровий діабет.
- Знижена робота щитовидної залози (гіпотиреоз).
- Гепатит.
З обережністю слід вживати помаранчеві фрукти людям, схильним до алергічних реакцій, оскільки вони можуть спровокувати появу висипки.
Педіатри не рекомендують молодим мамам включати абрикоси в раціон при грудному годуванні. Отримані з грудним молоком корисні речовини можуть відігравати протилежну роль і викликати алергію у немовлят або тварини коліки.
Окремо варто відзначити вживання абрикосів при вагітності. В цілому фрукти дуже корисні для жінок в цікавому положенні, адже вони поповнюють запаси заліза, калію, мінералів та інших речовин, які так необхідні для розвитку плоду. Свіжовичавлений сік абрикосовий відновлює кислотність у вагітних і задовольняє потреба в каротині.
При вживанні абрикосів під час вагітності варто врахувати наступні моменти:
- не їсти фрукти на голодний шлунок;
- не запивати їх водою;
- краще зовсім відмовитися від абрикосів у разі гострого гастриту, виразки та брадикардії.
Властивості абрикосових кісточок
Не тільки фрукти, але і кісточки абрикоса мають лікувальну дію. З ядерець готують дуже корисне масло, яку включають до складу препаратів для лікування захворювань шкіри і суглобів. Своєю дією масло зобов’язана широкого спектру корисних мікроелементів:
- жирні кислоти (насичені й ненасичені);
- токофероли;
- фосфоліпіди;
- залізо;
- натрій;
- фосфор;
- кальцій;
- магній;
- калій;
- вітаміни групи А, В, С, PP, F.
Цей склад ефективно діє як профілактичний засіб в онкології, особливо завдяки невеликій кількості ціаніду. Він абсолютно безпечний для здорових клітин, але повністю руйнує ракові. Однак добова доза кісточок не повинна перевищувати 20 р.
Перш ніж займатися самолікуванням препаратами або настоями на основі абрикосових кісточок, слід обов’язково проконсультуватися у лікаря, щоб не погіршити ситуацію.
Корисні властивості кураги
Щоб заготовити абрикоси про запас, їх піддають процесу сушіння або в’ялять. В залежності від способів обробки сухофрукти поділяють на такі види:
- Курага. В’ялені під сонячними променями половинки абрикос з попередньою обробкою їх спеціальними препаратом від почорніння і шкідників (двоокисом сірки).
- Урюк. Абрикоси, висушені з кісточками.
- Шепотіла. В’ялені абрикоси великих сортів без кісточок.
- Кайса. Сухофрукти, оброблені двоокисом сірки і злегка підв’ялені.
Сухофрукти надають таку ж дію на організм, як і свіжі, а в деяких випадках приносять навіть більше користі:
- Курага містить фруктозу і сахарозу, тому її можна вживати діабетикам.
- Сушені абрикоси сприяють зниженню артеріального тиску і показано гіпертонікам.
- Сухофрукти рекомендують включати в меню при наявності проблем з очищенням кишечника.
- Їх можна додавати в лікувальні суміші для підтримки роботи серцевої системи, а також для підвищення гемоглобіну.
- Курагу корисно вживати людям, які мають проблеми із зором.
- Сушені абрикоси в складі масок відмінно очищають і омолоджують шкіру.
Якщо зварити з кураги насичений відвар і дати йому добре настоятися, можна позбутися від набряків і активізувати роботу сечового міхура.
Як і у випадку зі свіжими абрикосами, при вживанні кураги варто дотримуватися обережності. Особливо це стосується людей, які мають на них алергію, або проблеми зі шлунком або тиском.
Сухофрукти сорти шепотіла зберігають до 80 % цукрів, тому людям, що страждають на цукровий діабет, краще утриматися від їх вживання.
Корисні властивості кори абрикосового дерева
Користь і шкода абрикосів для здоров’я людини не обмежуються одними плодами. Прихильники народної медицини добре знають про те, що і сама кора зі стовбура дерева здатна допомогти в лікуванні певних хвороб. Відвари з кори допомагають відновити організм після інсульту, благотворно впливаючи на головний мозок. У давнину їх також давали жінкам, щоб вони швидше зміцніли після важких пологів.
Враховуючи користь і шкоду абрикосів, їх необхідно обов’язково включати в меню, особливо підростаючого покоління. Адже молодий організм дуже потребує повноцінного харчування і вітамінах. Так і людям старшого віку корисно вживати їх в їжу для підтримки здорового балансу в організмі. Помірний прийом фруктів поповнить вітамінні запаси і допоможе у разі виникнення певних проблем зі здоров’ям.
Відео про корисні властивості кураги
Leave a Reply