Баклажани в томатному соку на зиму – рецепти смажених, маринованих, гострих, з часником баклажан, відео



смачні заготовкиЗ приходом осені кожна господиня ламає голову над тим, чим почастувати рідних і близьких цієї зими. Та не просто нагодувати, а ще й здивувати вишуканістю і интересностью страви. Баклажани в томатному соку більшість людей пробували ще в дитинстві, коли мама чи бабуся відкривали баночку кулінарного шедевра перед святом. Пам’ятаєте цей неповторний смак? Але навіть якщо це блюдо буде для хранительки вогнища нововведенням, воно не залишить байдужим нікого.

Як вибрати продукти?

баклажани і помідориДля такої страви, як баклажани в томатному соку, знадобляться якісні інгредієнти. Які підійдуть, а які ні? Як правильно вибрати продукти?

Головну роль у вишуканій страві грає баклажан. Цей продукт у народі також називають «синім»:

  1. Продукт повинен виглядати свіжим. Куди без цього? Продукт повинен мати товарний вигляд. Жодних подряпин, тріщин, порізів та інших пошкоджень, а вже тим більше явних ознак псування продукту бути не повинно.
  2. Твердий на дотик. М’який продукт відразу викликає підозри — гнилий. У той же час важливо взяти дозрілий овоч. Недозрілий синенький псує смак і погано засвоюється.
  3. Розмір не великий. Занадто великий продукт наводить на думку, що при вирощуванні використовувалися різні добрива та хімічні добавки.
  4. Свіжий «хвостик». Товстий, м’який і свіжий «хвостик» присутній у свіжого, якісного баклажана. Якщо плодоніжка суха, значить синенький перележав і, швидше за все, зіпсований. Відсутність «хвостика» має машинально відштовхувати від покупки.
  5. При натисканні слід зникає. Досвідчені садівники пропонують перевірити якість продукту таким способом: натисніть пальцем на баклажан. Якщо слід швидко зникає, плід є свіжим, підходящим.

Тикніть пальцем в основу баклажана. Якщо це далося важко — плід не дозрів. Якщо ж продукт занадто м’який — синенький явно зіпсований.

Що стосується помідорів — інгредієнти повинні бути свіжими, без пошкоджень і неприємного запаху.

Готуємо запаси на зиму

Інгредієнти:

  • баклажани 3 кг;
  • помідори 3 кг;
  • цукровий пісок 3-5 столових ложок(за смаком);
  • оцет (9%) 3 столові ложки;
  • соняшникова олія 250 г (1 склянка);
  • сіль 2 столові ложки;
  • часник 4 головки;
  • перець солодкий 1 кг;
  • зелень за смаком;

Етапи приготування

Рецепти такої страви, як баклажани в томатному соку, бувають різноманітними. Хтось любить якнайсолодше, хтось- погостріше, деякі ж взагалі обсмажують баклажани перед приготуванням — такий смак.

Для початку варто спробувати найпростіший та універсальний рецепт, ну а в подальшому — повна воля вашої фантазії!

підготовка овочівПершим ділом варто зайнятися обробкою синеньких овочів. Ретельно промиваємо продукти(втім, як і всі інші інгредієнти), відокремлюємо від плодоніжки і ріжемо будь-яким зручним способом, наприклад, кружечками або шматочками.брусочками баклажани



Не нарізайте баклажани занадто дрібно, інакше продукт розвариться при гасінні. Рекомендована товщина шматка — більше 1.5 см

нарізаємо баклажаниРетельно промиваємо перець і теж нарізаємо його (знову ж, не дрібно!) яким зручним способом.

томатний сік через соковижималкуВідкладемо баклажани і перець в бік, займемося помідорами. Томати ретельно промити і подрібнити. До речі, тут є два варіанти:

  1. В блендері. Перед тим, як класти помідори в чашу блендера, варто їх нарізати на четвертинки і більше.
  2. В м’ясорубці. Важливо врахувати, що шкірку з овочів потрібно видалити, помідори нарізати і бажано пропустити через м’ясорубку 2 і більше рази, щоб суміш була як можна більше однорідною.

Щоб позбавити помідори від шкірки, потрібно залити продукти окропом на хвилину, після чого помістити томати в холодну воду на пару хвилин. Тепер непотрібне шкірка легко залишить інгредієнт.

Після того, як закінчили з помідорами, переходимо до часнику. Адже баклажани в томатному соку з часником стають набагато пікантніше і цікавіше на смак. Очищаємо зубчики і дрібно нарізаємо.



подрібнюємо часникТут, знову ж, справа смаку — кому кільцями, кому кубиками, але чим більше подрібнений цей інгредієнт, тим однорідніше і естетичніше буде виглядати готову страву.

до Речі, подрібнювати зубчики часнику краще ножем, ніж часникодушилкою. У першому випадку продукт залишається більш цільним, а значить весь сік і безліч корисних вітамінів в ньому залишиться в готовому салаті. Якщо ви вирішили використовувати в рецепті зелень, то і її варто нарізати в цьому пункті.

Переходимо до наступного пункту в приготуванні.

додаємо спеції до баклажанівВикладаємо нарізані баклажани в каструлю, посипаємо сіллю і цукром, після чого виливаємо оцет і олію. Ретельно перемішуємо.

заливаємо томатним сокомЗверху виливаємо отриману раніше пюре з томатів. Ставимо на середній вогонь і помішуємо. Після закипання суміші додаємо туди перець і зелень, якщо у вашому рецепті вона присутня як інгредієнт.

тушкуємо баклажаниНаступний крок: зменшуємо вогонь і тушкуємо близько 10-15 хвилин, після цього додаємо решту продукт — часник. Знову ж помішуємо дуже смачне творіння і тушкуємо баклажани в томатному соку ще протягом 15-25 хвилин.

Поки страва готується…

Поки наш кулінарний шедевр нудиться на плиті, займемося стерилізацією банок. Так як баклажан — гість вибагливий і примхливий, важливо забезпечити стерильність посуду максимального рівня. Розберемо два способи, а який зручніше і практичніше — вирішувати Вам.

Парова обробка

Старовинний бабусин спосіб обробити банки для заготівок. Перш за все, знадобиться каструля і грати, або ж спеціальна підставка для такого способу стерилізації банок (вона виглядає як пряма кришка з отвором посередині для горлечка скляного посуду). Також знадобиться чиста проглаженная тканину.

Якщо все є, то приступимо:

  1. Необхідно переконатися в тому, що і банки, і їх горлечка цілі, без сколів і тріщин.
  2. Кришки краще використовувати нові. Якщо таких немає, варто переконатися, що вони не погнуті, цілі.
  3. Промиваємо банки чистої нової губкою з содою, після процедури не витираємо!
  4. Ставимо каструлю з водою на вогонь, залишаємо до кипіння.
  5. Поміщаємо кришки в воду.
  6. Ставимо банки догори дном на решітку/в отвір підставки.
  7. Залишаємо на 7-12 хвилин. Готова банку має всередині великі краплі води. Обережно, посуд гаряча!
  8. Акуратно знімаємо банку і ставимо догори дном на чисту пропрасовану тканину(рушник). Витягуємо кришки чистої виделкою, кладемо на ту ж тканину.

Обробка в електричній духовці

Другий спосіб не менш простий, ніж перший. Знадобиться все та ж проглаженная чиста тканина і електрична духовка. Газова не підійде — в ній температура не тримається рівномірної:

  1. Як і у випадку з парової стерилізацією, перевіряємо банки і кришки на цілісність і якість.
  2. Ретельно промиваємо скляний посуд з содою нової чистою губкою.
  3. Ставимо банки догори дном в холодну духовку, викладаємо кришки поруч.
  4. Налаштовуємо температуру на 120 градусів, залишаємо на 15 хвилин.
  5. Витягуємо банки і кришки, залишаємо на сухій чистій тканині, як і в першому випадку.

Заготовки роблять в сухому посуді. Якщо банку потрібна відразу, варто чистої виделкою і протерти чистою тканиною ємність зсередини (не руками!).

прибираємо банки на зберіганняБлюдо готове, пора викладати заготовки в банки, щільно закочувати і залишити на ніч догори дном. Простий, але такий незвичайний і смачний салат на зиму здивує не тільки ту господарку, яка тільки починає освоювати кулінарну справу, але і досвідчених в заготовках хранительниц домашнього вогнища, адже мариновані або консервовані баклажани в томатом соку на зиму завжди гарна ідея.

Рецепт закачування «Тещин язик» — відео

Баклажани в гострому соусі — відео

Баклажани Вогник в томатному соку — відео

Читайте також: Рецепти ікри з баклажанів на будь-який смак

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*