Чи можна заморожувати редис на зиму і як правильно це зробити



Часто виникає питання, чи можна заморожувати редиску на зиму свіжої, щоб зберегти всі вітаміни і гострий смак. Цей овоч погано піддається зберіганню, він втрачає корисні властивості і в’яне досить швидко в холодильнику, стає жорстким. Тому їх бажано відразу викопувати, мити і приймати в їжу в перші пару годин. Але якщо урожай великий, то варто спробувати зробити заготовки у вигляді заморожених овочів. Це зробити просто, дотримуючись усіх вимог до ретельній обробці їх перед заморожуванням.

Вітаміни в цьому овочі

Редис – пряний овоч з деякою гостротою. Його люблять додавати в салати і овочеві нарізки. Його цінують за раннє дозрівання плодів і високу користь для людського організму. Він дає плоди вже ранньою весною. У ньому безліч вітамінів і мінералів. Причому ці вітаміни засвоюються тільки в свіжих овочах, піддавати тепловим приготувань редис можна.

Особливо багатий редис на вітаміни групи В. Вони приносять користь серцю, нервовій системі, шлунку і підвищують працездатність. Далі за кількістю в ньому перевершують вітамін С і Е. Ці речовини зміцнюють імунітет, надають шкірі сяйво, дарують організму енергію і силу. Особливо ці вітаміни важливі в період холодів, коли ослаблений стан може привести до застуд і вірусів. Також серед вітамінів багато калію, магнію, фосфору, кальцію і заліза. Редис корисний для дорослих і дітей.

Редис благотворно впливає на кишечник, покращує обмін речовин, дозволяє очиститися від шлаків. Тому його потрібно постійно їсти тим, хто харчується правильно, сидить на дієтах. Він корисний діабетикам. У ньому не так багато цукру, як в інших овочах. А вміст жиру становить 0,1%.

Хочеться всім не тільки є корисний овоч влітку, а й зберегти його на зиму, щоб ніколи не хворіти вірусними захворюваннями, і харчуватися тільки корисною їжею. Але в консервах половина корисних речовин побивається, а маринади не надто корисні для шлунка. І тоді, слід заморозити редиску на зиму. Є кілька способів для цього.

редис на столі

Особливості зберігання редису

У холодильнику редис зберігається в сухому і вологому вигляді.

  1. У сухому вигляді варто зберігати тільки молоду редиску. Для цього треба її зібрати з грядки, очистити акуратно від грунту. Зелень зрізати, а коріння залишити. Посушити на спеціальному матеріалі. Потім упакувати в пакети для зберігання овочів. Обкласти серветками. Тільки так повністю зберігаються вітаміни тижнів зо два. Серветки міняють щодня, так як на них накопичується конденсат.

Є сорти, які можна зберігати всю зиму в піску. В ящик холодильника підкладають газету, насипають сухий пісок, редис обрізаний і чистий, закопують в цей пісок. Він повинен бути обов’язково чистий і розсипчастий. Так можна взимку їсти салати зі свіжої корисної редиски.



  1. Вологе зберігання має на увазі собою збереження корисних якостей овоча в банку з невеликою кількістю води. Банку щільно закривають пластмасовою кришкою. Але цей спосіб не дає тривалого збереження вітамінів. Редис може згнити.
  2. Третій спосіб – заморожування продукту. Завдяки розробкам нової техніки з’являються вдосконалені морозилки з функцією збереження корисних речовин в овочах. Зазвичай овочі перед заморожуванням миють, сушать і розкладають в спеціальні пакети. Так можна зберігати до весни заморожені овочі.

Щоб зберегти редиску свіжої, необхідно знати всі нюанси заморозки цього продукту. Адже наявність морозильних камер не завжди означає якісне зберігання вітамінів. Потрібно знати, як правильно зберегти вітаміни овочів в морозилці.

нарізана редиска

Правила заморозки в морозилці

Не всі мають уявлення, як заморозити редиску на зиму, щоб зберегти в ній поживні речовини і вітаміни. Є кілька вимог до того, щоб зробити це правильно і без помилок. Їх необхідно вивчити.

  1. Овочі необхідно перебрати, ретельно вимити холодною водою. Зрізати коріння, зелень, плями, гниль. Розрізати на дольки і злегка обсушити.
  2. Стандартна температура морозилки не дуже підходить коренеплодів. Сік, що стікає з них, буде поступово перетворюватися в лід, і розривати м’якоть. Чи не вийдуть цілі корисні шматочки
  3. Щоб не допустити помилки, редиску варто заморожувати при температурі мінус 30-40 градусів. Швидке заморожування для того, щоб вона схопилася.
  4. Заморожувати при низьких температурах коштує не більше 15 хвилин. Далі дістати овочі, і швидко перекласти їх в чисті пакети, потім прибрати їх в морозилку зі стандартною температурою. Там вона вже буде зберігається всю зиму.
  5. На жаль, не у всіх є такі потужні морозильні агрегати. Вони є професійними. І без потрібної температури редис просто стане млявим, що не хрустким, і не корисним.
  6. Зберігати краще редис в камері не більше трьох місяців, інакше він втратить свої властивості, гостроту і фортеця.
  7. Редис можна зберігати не тільки нарізаний часточками, а й соломкою або тертий на тертці.

редиска шматочками в пакеті

Заморозити редис на зиму можливо, але для цього потрібні дуже низькі температури.

Найкраще їсти його відразу після зривання з грядки, так він буде набагато смачніше і корисніше.

Багатьох хвилює питання, чи можна заморозити редис на зиму, щоб зберегти в ньому всі вітаміни. Звичайно можна. Тільки важливо вивчити всі необхідні вимоги до цього творчого процесу, а також придбати професійну морозилку для продуктів. І тоді вдасться зберегти деякі вітаміни цього овоча, необхідні для зими організму. Успішних заготовок!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*