З кожним роком селекціонери усього світу виводять все більше і більше різних гібридів пасльонових культур. Томат Монастирська Трапеза прекрасно підійде для тих садівників, які вважають за краще на своїх дачних ділянках вирощувати жовті помідори.
Опис сорту помідора Монастирська Трапеза
Щоб не помилитися з вибором сорту для своєї ділянки в першу чергу необхідно вивчити опис томата. Важливо звернути увагу на такі характеристики, як термін дозрівання плодів, мета їх використання та смакові особливості.
Також потрібно враховувати регіон проживання. Якщо на півдні можна вирощувати будь-які сорти, то в північних широтах багато томати доведеться висаджувати тільки в теплицях або парниках.
Сорт Монастирська Трапеза був виведений в 2011 році селекціонерами з Сибіру.
Помідор Монастирська Трапеза був включений до Державного Реєстру. Особливо цей сорт сподобається тим людям, які страждають різними захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Завдяки високому вмісту цукру і сухих речовин в плодах, вживання томатів в свіжому вигляді «м’якше» діє на травну систему.
Сорт помідор Монастирська Трапеза відноситься до середньоранніх. Перші стиглі плоди можна збирати через 110-125 діб після появи перших росточков розсади.
Кущі детермінантні, з обмеженим ростом. У відкритому грунті в висоту основне стебло досягає до 1,5 метра. У тепличних умовах помідор може виростати трохи більше 1 метра. Також потрібно підв’язка і пасинкування. Рослина не штамбові.
Основним мінусом сорту є те, що у нього відсутній імунітет до захворювань пасльонових культур, а також до шкідників і паразитів.
Характеристика плодів помідора
Вивчаючи опис сорту особливу увагу необхідно приділити характеристиці помідорів.
На одній рослині формується по 6 – 9 кистей з томатами. Плоди округлої форми, дуже великі, з боків трохи сплюснуті. В середньому маса помідорів від 180 до 250 гр, при ідеальних умовах вирощування максимальна вага може досягати до 400 гр. Шкірочка і м’якоть оранжева. Шкурка щільна, гладка. М’якоть соковита і солодка, без кислинки. Усередині плоду 6 – 8 камер з невеликою кількістю насіння. Серцевина м’яка.
Урожайність рослини висока. Зміст сухих речовин в зрілих плодах приблизно 60%. Чудово підходить для дієтичного харчування.
Плоди можуть розтріскуватися, якщо рослини дуже часто поливати. Головна характеристика цього сорту, яка відрізняє його від інших томатів – це відтінок стиглих плодів. Зрілі помідори насиченого оранжевого кольору і дуже схожі на апельсини.
Монастирська Трапеза не підходить для тривалого зберігання. У свіжому вигляді в холодильнику овочі можуть зберігатися не більше 40 діб, за умови, що вони будуть лежати в один шар. Тривалі транспортування переносять відносно добре.
Через те, що зрілі овочі дуже солодкі томат прекрасно підходить для вживання в свіжому вигляді і для приготування свіжих салатів. Також з них можна варити смачні лечо, кетчупи та соуси. Єдиний мінус – овочі не можна консервувати цілком. Шкірочка тріскається, а самі помідори розпадаються на дрібні шматочки.
Переваги і недоліки сорти Монастирська Трапеза
Відгуки тих садівників і городників, хто вирощував у себе на присадибній ділянці помідори сорту Монастирська Трапеза в основному позитивні. Особливо сорт любілся за прекрасний смак стиглих томатів.
Але, як і будь-якого сорту, у Монастирській Трапези є свої переваги і недоліки.
переваги:
- Рясний урожай протягом усього сезону вирощування;
- Підходить для вживання людям, що страждають різними захворюваннями шлунково-кишкового тракту;
- Зрілі томати дуже смачні і солодкі;
- Кущі обмежені в зростанні;
- крупноплідність;
- Рослини не вимогливі до великої кількості сонячного світла і тепла;
- Можна збирати насіння з батьківських кущів для подальшого вирощування.
недоліки:
- При високій вологості помідори розтріскуються;
- Кущі необхідно підв’язувати і пасинкувати;
- Зібрані плоди можна довго зберігати;
- При неправильних умовах вирощування рослини можуть піддаватися різним захворюванням.
Особливості вирощування розсади
Вирощувати цього сорту томату бажано за допомогою розсади. Схожість посадкового матеріалу при цьому методі буде набагато вище, ніж при насіннєвому.
Сіяти насіння бажано за 50 – 60 діб до посадки розсади у відкритий грунт або в теплицю. На 1 кв. м. рекомендується висаджувати не більше 4 рослин, щоб отримати якомога більше врожаю.
У міру зростання кущі необхідно підв’язувати, а також видаляти нижні пасинки. Формувати рослина бажано в два основних стебла.
Особливу увагу слід приділити розведення саджанців.
Вирощування розсади:
- В першу чергу необхідно підготувати землю для посіву насіння. Можна купити спеціальну суміш для вирощування розсади овочів. Змішати її з грунтом зі своєї ділянки. Перед цим землю потрібно прогріти до +15 градусів і полити розчином марганцівки.
- На дно контейнери висипати дренаж (можна взяти яєчну шкаралупу, дрібну щебінку або керамзит);
- У грунті зробити борозенки на глибину 2 – 3 см і висадити насіння, рясно полити водою кімнатної температури;
- Ящики з насінням накрити склом і поставити в тепле приміщення;
- Регулярно скло слід прибирати, провітрювати грунт і поливати насіння;
- Коли насіння зійде скло необхідно прибрати, а самі контейнери поставити на південні вікна;
- Після появи пари сім’ядольних і пари повноцінних листочків розсаду пікірують.
На постійне місце розсаду висаджують в кінці травня. Перед посадкою важливо переконатися в тому, що загроза нічних заморозків минула і встановилася плюсова температура.
Перед тим, як висаджувати розсаду в грунт потрібно внести гній або курячий послід. Зробити глибокі лунки і помістити туди саджанці. Відстань між лунками має бути не менше 50 см. Якщо кусткі занадто сильно витягнулися, то їх можна заглибити. Потім кущики слід рясно полити.
Як підвищити врожайність томата Монастирська Трапеза
Незважаючи на те, що помідори Монастирська Трапеза дають рясний урожай, створивши для рослини ідеальні умови вирощування, його можна підвищити.
Під час цвітіння кущі можна обприскувати слабким розчином борної кислоти. Для цього 15 гр борної кислоти потрібно розвести в 10 л води. Обприскувати рослини потрібно не більше 2 разів з сезон.
Також для гарного врожаю важлива сильна коренева система томатів. Для її «посилення» можна підгортати кущі. Перед підгортанням необхідно оглянути нижню частину стебла. Якщо на ньому з’явилися невеликі «пухирці», можна приступати до захоплення. Робити це слід тільки вологою землею. Друге підгортання проводиться тоді, коли підстава стебла змінило свій відтінок з зеленого на синюватий.
Восени можна зібрати зелену гичку томатів, подрібнити її і перемішати з землею на тій ділянці, де навесні планується вирощування розсади помідорів. Це допоможе підвищити врожайність майже вдвічі.
Ще один дієвий спосіб – це видалення зайвої бадилля. Так всі поживні речовини будуть йти на формування зав’язей і плодів, а не листяної маси.
Leave a Reply