Хороший урожай часнику – величезна радість для садівника, але не кожен з них знає, як заморозити часник на зиму. Озимі види можуть давати досить велика кількість головок, які використовуються в процесі засолювання овочів і приготуванні багатьох страв. Проблема зберігання завжди стояла перед господинями, тому що ближче до зими головки починають сохнути, псуватися, гнити. Практично ніколи плоди цієї рослини в свіжому вигляді не зберігаються до настання наступного літа.
Для збереження врожаю досвідчені господині використовують метод заморозки. Я не обов’язково морозиво відразу весь урожай. Деякий час його можна зберігати традиційним способом – в погребі чи в холодильнику, а ближче до зими, коли головки почнуть всихати, їх потрібно буде заморозити.
Важливо, що заморожувати спецію краще не зубчиками і головками, оскільки після розморожування часник перетворюється в кашку і втрачає всі свої смакові якості. Кращий варіант – змішати прянощі з зеленню, ароматним рослинним маслом і травами.
Застосування замороженого часнику
Всі кухні світу використовують часник як пряність. Особливо актуальний часник в китайській і середземноморської кухнях. В їжу використовують як стріли, так і цибулини рослини. Вони застосовуються для приготування різноманітних страв: супів, маринадів, овочевих рагу і десертів (в деяких випадках).
Основні властивості часнику наступні:
- посилення смаку та аромату страви, що готується;
- користь для організму завдяки набору вітамінів;
- пребиотик – має здатність збільшувати кількість пребіотиків в організмі, запобігаючи можливості їх знищення згубними мікроорганізмами.
Часникові стріли користуються популярністю у гурманів: відтіняють смак різних салатів, вінегретів, соусів, легких закусок і бутербродів.
Заморожений часник застосовують при створенні перших страв, соусів, як прянощі. В процесі обсмажування зубчик дає такий же аромат, як і свіжий.
Рослинна олія відмінно вбирає аромат раніше заморожених зубчиків. При випіканні пампушок пряність з морозильної камери демонструє кращі свої якості.
Переваги та недоліки заморозки
Проблеми зі зберіганням легко вирішуються шляхом заморозки. Такий спосіб має як переваги, так і явні недоліки. З особливостями такої заготівлі овочів на зиму необхідно бути знайомими, перш ніж заморозити в домашніх умовах весь урожай або його частину.
Переваги методу:
- збереження антибактеріальних властивостей;
- збереження вітамінного складу;
- збільшення терміну зберігання;
- моментальна готовність до використання.
Недоліки способу:
- невелика втрата аромату;
- менш виражений смак в порівнянні зі свіжими зубчиками;
- втрата зовнішнього вигляду після розморожування.
Дані переваги і недоліки легко компенсують один одного. Кожна господиня повинна самостійно визначити доцільність заморозки зубчиків часнику. Як альтернативний варіант може бути обраний такий спосіб заготівлі, як сушка або маринування.
способи заморозки
Заготовляють часник наступним чином:
- Цілком. Для такого виду заморозки прийнято використовувати неочищені головки. Використовується варіант досить рідко, тому що при розморожуванні форма зубчики буде загублена, очищення стане неможливим. Якщо все-таки прийнято рішення про такий спосіб заморожування, головки необхідно скласти в пакети і прибрати в морозильну камеру.
- Часточками, попередньо очищеними. Після вилучення з морозильної камери такий часник не потребує очищення і готовий до використання в якості приправи.
- Перемеленої масою. Цей варіант вважається найбільш оптимальним. Щоб зберегти спецію, необхідно перемолоти часник і скласти в контейнери. Підійдуть і маленькі пакети з кліпсами, куди можна скласти по одній порції заготовки. Якщо використовується контейнер, витягувати необхідну порцію часниковою маси доведеться за допомогою гострого ножа.
Важливо, що при заморожуванні часнику в контейнері розморожувати заготовку повністю не можна. Кашкоподібна маса, що утворюється в процесі відтавання, повторному заморожуванню не підлягає.
Як заморозити часник
Щоб заморозити ароматні головки на зиму, слід приготувати:
- часник;
- зелень;
- поліетиленові пакети;
- морозилку;
- пластикові контейнери;
- паперові серветки або рушники.
Порядок дій повинен бути наступним:
- Відібрати зубчики, придатні для заморожування. На них не повинно бути слідів гнилі і темних плям.
- Очистити зубчики, промити і добре висушити за допомогою паперових рушників.
- Нарізати невеликими пластинками. Можливий варіант з додаванням кропу, базиліка або петрушки.
- Розкласти нарізані часточки в заздалегідь приготовлені целофанові пакети або пластикові контейнери. При упаковці слід залишити трохи місця, тому що в процесі замерзання часник трохи збільшиться в об’ємі.
- Врахувати той факт, що повторна заморозка часнику неможлива, тому краще використовувати невелику упаковку.
- Приклеїти на пакети або контейнери бирки із зазначенням дати заморозки.
- Вирівняти пакети з приготованим до заморожування матеріалом. Після цього зручніше буде використовувати пряність в замороженому вигляді. Необхідно надати заморожувати пакету бажану форму.
- Помістити в морозилку на підносі або деку. Чим рівніше вийдуть пакетики, тим краще.
- Перекласти в будь-яку іншу тару після заморозки, якщо це зробить більш зручним процес використання часнику.
- Почати використовувати спеції за прямим призначенням: як інгредієнт супів, маринадів, соусів, м’ясних страв. Часник можна натирати на тертці або дрібно різати ножем.
Зберігати часник в морозилці можна протягом півроку: після закінчення цього терміну смакові якості будуть ставати тільки гірше, а аромат може і зовсім зникнути.
Заморозити часникові стріли
Гурмани вдаються до заморожування не тільки зубчиків, але і стріл. Чи можна заморожувати такий часник на зиму в морозилці, городники часто не знають. Ароматна зелень доповнить смакові відтінки блюд і внесе різноманітність в раціон. Розморожену часникову масу можна використовувати для ароматизації гарячих страв.
Перед тим як заготовити зелень, її слід обмити в холодній воді і обсушити, після чого нарізати ножем на дрібні смужки: довжина кожної повинна складати 4 – 5 сантиметрів. На першому етапі заготівлі стріли необхідно проварити протягом 5 хвилин, після чого процес зупиняють шляхом переміщення зелені в посуд з холодною водою.
Після бланшування стріли упаковують в індивідуальні пакети і заморожують. При бажанні можна подрібнити матеріал ще сильніше: після відтавання в результаті вийде часникова паста.
Leave a Reply