Для вирощування у відкритому грунті був створений і зареєстрований в 1976 році томат Москвич, стійкий до низьких температур і ряду захворювань пасльонових культур. Невисока рослина з компактною кореневою системою успішно вирощується на невеликих садових ділянках, балконах і лоджіях.
Все що потрібно знати про томати «Москвич»
При проведенні селекційних робіт особлива увага приділялася стійкості сорту до перепаду температур і термінів дозрівання. Саме ці чинники важливі для теплолюбивой культури, яка мало пристосована для вирощування в умовах ризикованого російського землеробства. В результаті сорт «Москвич» отримав високу оцінку і був рекомендований для використання в Волзькому, Центральному регіонах і зонах садівництва Уралу, Сибіру і Далекого Сходу. Будь-яка характеристика та опис сорту томатів Москвич демонструють успіх російських селекціонерів, які зуміли відібрати і закріпити найбільш важливі якості.
Опис і основні характеристики
Томат відрізняється простотою догляду, хорошою врожайністю, високими смаковими та товарними показниками плода.
- Кущ висотою близько 40 см відноситься до категорії детермінантних, штамбових рослин. Короткий міцний прямостоячий стебло здатний обходитися без підв’язки до опори.
- Листя і зав’язі розташовані більш компактно, що при невеликих розмірах забезпечує непогану врожайність, до 4,5 кг з квадратного метра посадки.
- Обмежена кількість пасинків, середня величина листа, невелика зелена маса не віднімають у рослини сили і час в умовах обмеженого теплого періоду.
- Коренева система розташовується в поверхневих шарах грунту, забезпечуючи швидке укорінення і максимальне поглинання поживних речовин і вологи.
- Зростання обмежений 5-7 кистями. Суцвіття починають формуватися від рівня 6-8 листа. Дозрівання помідорів на кисті відбувається дружно, практично одночасно.
- «Москвич» – ранньостиглий сорт, у якого від сходів до досягнення томатами технічної зрілості проходить 90-110 днів.
- Сорт стійкий до фітофторозу, фузаріозу, ряду грибкових захворювань, вертіцеллезному в’янення. Цьому сприяє сортові особливості і короткий вегетаційний період.
Терміни часто залежать від догляду, дотримання агротехнічних правил, вибір місця і способів підготовки розсади.
Смакові показники і призначення плодів
Плід гладкий, круглий, насичено червоного кольору, з незначною ребристістю біля основи. Вага коливається від 55 до 75 г. Шкірочка міцна, але не груба. Помідори відрізняються щільною, соковитою м’якоттю. Смак томатів, вирощених у відкритому грунті, насичено солодкий, за оцінками дегустаторів хороший і відмінний.
Помідори Москвич використовуються для різного роду заготовок і вживання в свіжому вигляді. Невеликий розмір і щільна консистенція роблять їх найбільш придатними для засолювання і маринування. Їх використовують і для приготування томатного пюре, салатів, прикраси блюд. Плоди непогано показали себе під час транспортування і зберігання. Тому до них проявляють інтерес не тільки садівники. Фермери садять невибагливі рослини в комерційних цілях.
Агротехніка і догляд
Рослини з штамбові типом куща і обмеженнями за кількістю кистей мають ряд переваг перед традиційними помідорами.
Вирощування розсади і висадка в грунт
Для отримання гарантованого врожаю томати вирощують розсадою:
- посів насіння на розсаду проводиться в останній декаді березня, початку квітня;
- в фазі 1 -2 листя рослина можна посадити в невеликі, персональні стаканчики;
- пересадка в грунт традиційно відбувається у другій половині травня;
- бажано вибрати для посадки місце сонячне, захищене від вітру;
- відстань між кущами – 30-40 см і міжряддям в 60 см.
За відгуками деяких садівників, на квадратному метрі можна розмістити від 6 до 8 рослин.
Правила догляду за томатами у відкритому грунті
«Москвич», як і всі низькорослі сорти не вимагає регулярного видалення пасинків, формування куща, підв’язки. Догляд мінімальний, але все-таки необхідний:
- на початковому етапі рослини вкривають плівкою, поки не мине небезпека мінусових температур;
- як і всі томати, сорт чуйний на збалансований склад грунту;
- поливи рослина любить помірні, але регулярні;
- слід раз в три тижні до появи плодів проводити підгодівлю комплексними добривами;
- при дотриманні правил дозрівання плодів триває від початку липня до кінця серпня.
Проте, слід утримувати ділянку в чистоті від бур’янів, після поливів рихлити ґрунт. Кожен, хто садив помідори, розуміє, що ці прості заходи допоможуть запобігти виникненню прикореневій гнилі і поширення шкідників.
Сорт «Москвич» за довгі роки прекрасно освоївся на садових і дачних ділянках. Його невибагливість, стійкість до примх погоди і поширеним хворобам є незаперечною перевагою в порівнянні з іншими, більш ефектними сортами помідор.
Leave a Reply