Диня кассаба Ассан-бей



Свої чудові смакові якості диня Ассан-бей набуває через місяць після зборуДиня кассаба Ассан-бей або Hassanbey відноситься до пізньостиглі, зимовим різновидам. Дозрівання плодів цього підтипу відбувається не на баштані, а вже при зберіганні. Якщо ж свіжий, недавно зрізаний плід спробує людина мало знайомий з особливостями осінньо-зимових кассаб, він може легко розчаруватися в знаменитому делікатес, так і не дізнавшись його істинного смаку.

Солодкість і неповторна соковитість до дині приходить через 1-3 місяці після збору, а ось медового аромату від цього різновиду чекати не варто. Як і всі кассабы, Ассан-бей в незрілому вигляді пахне кабачком або огірком, а при дозріванні має майже непомітний тонкий аромат.

Описи сортотипу Ассан-бей

Плоди динь Ассан-бей на зберіганніБатьківщина цього цікавого сортотипу – Мала Азія, а точніше турецька провінція Баликесір неподалік від Мармурового моря. Тут і досі чимало земель відведено під посадки дині і спеціальні сховища, де акуратно розвішані плоди набираються солодощі і чекають своєї черги, щоб відправитися до гурманам, які бажають взимку поласувати істинно річним частуванням.

Плоди дині Ассан-бей важать від 3 до 6 кг, мають кулясту або злегка витягнуту форму. Характерна особливість сортотипу – соскоподібний виступ у черешка і темно-зелена, іноді майже чорна, зморшкувата поверхню плодів. На щільній шкірці динь немає жодного малюнка або натяку на сітку з тріщин. У більшості випадків забарвлення не змінюється навіть до моменту дозрівання.



Якщо у зрізаною з баштану дині смак і консистенція м’якоті швидше нагадує щільний малосочный кабачок, то зрілий плід гідний уваги будь-якого знавця баштанних культур. За вмістом цукру, що досягає 13%, Ассан-бей може змагатися з медовими літніми сортами.

М’якоть динь цього сортотипу відрізняється високими смаковими якостями, що дозволяє віднести дині до десертних різновидам. Але вживати кассабы можна не тільки у свіжому вигляді. Ще в XIX століття вони використовувалися в якості сировини для виробництва в’яленої дині, мармеладу, цукатів і повидла.

Історія динь Ассан-бей в Європі і Росії

Дині Ассан-бейЖителям Росії зимові кассабы з Туреччини були здавна знайомі. Поставляються по воді в Ростов-на-Дону, а потім у Москву, Санкт-Петербург та інші великі міста плоди в позаминулому столітті в Російській Імперії користувалися попитом і іменувалися «Смирнскими динями» або «Південними красунями». Дині чудово долали тяжку дорогу. Мало того, на початку XX століття вітчизняні ентузіасти баштанництва зробили вдалі спроби обробітку кассаб Ассан-бей в Гаграх. Рослини принесли плоди, нітрохи не менш солодкі, ніж у їхніх турецьких предків.

Згідно залишених мандрівниками тих років записками, баштанні з Малої Азії у великій кількості вивозилися в Марсель та інші портові міста. У Старому світі дині вирощувалися лише в теплицях і були великою рідкістю. Тому більш солодкі і соковиті, ніж відомі в Європі канталупи, плоди динь кассаб стали справжнім відкриттям. На основі цих видів виведений новий американський сортотип динь, поєднує аромат канталуп, солодкість і соковитість кассаб.

Досвід вирощування динь на присадибній ділянці — відео

Читайте також: Корисні властивості дивовижних насіння дині

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*