Городники-любителі і професіонали, які займаються вирощуванням томатів і їх селекцією, стверджують, що у світі налічується кілька десятків тисяч сортів і гібридів, а робота над новими і не припиняється. Невже серед такого розмаїття не завжди можна знайти помідори до вподоби і смаку?
Сьогодні в розпорядженні дачників і фермерів найширша гама рослин. Одні досягають триметрової висоти, інші здіймаються над грунтом всього на 40-50 див. Крім традиційно червоних томатів на грядках зріють жовті, малинові й рожеві, чорні і навіть смугасті плоди. Розрізняються помідори по вазі, кількості цукру, соковитості м’якоті, товщині шкірки, урожайності і термінами дозрівання.
Для любителів домашніх солінь важливо, щоб щільно укладені в баки або банки плоди не деформувалися та не лопалися як в момент приготування, так і вже під час зберігання. Це означає, що для засолювання вибирають максимально щільні, однаковому ступені стиглості і розміру томати. Крім цього, вони повинні бути солодкими, інакше закуска не вийде такою смачною і пікантною, як хотілося б господині.
Як вибрати помідори для засолювання?
Як з наявного розмаїття помідор виділити ті, що краще інших покажуть себе взимку? Складність вибору в тому, що з моменту заливки розсолом до повної готовності плодів проходить 1-1,5 місяця. І в разі помилки у господині просто не буде можливості до настання зими зробити соління заново.
Як за описом сорту знайти томати, свідомо підходять для засолювання? Засолювальні сорти томатів можна дізнатися по плодам:
- середнього розміру;
- з міцною шкіркою,
- з щільною солодкою м’якоттю.
Це гарантує привабливий вигляд закуски, рівномірний просол і хороший смак. Тому перевагу краще віддавати районованим різновидів і враховувати наведені в описі сортів особливості.
Сорти томатів для засолювання
Чудові в солінні томати не виділяються розмірами, салатні, зате вирівняні за розміром і формою. Важливо, що на кущі вони дозрівають масово.
Засолювальний делікатес
Цей детермінантний сорт середніх строків дозрівання може вирощуватися як у теплицях, так і на відкритих грядках. Кущі метрової висоти помірно пасинкують. Плоди у формі дрібних, вагою близько 100 грам, вершків не розтріскуються. Подовжені вершки, щільні, гладкі, у стадії зрілості насиченого червоного кольору, відрізняються гарним яскраво-червоним відтінком, чудовим смаком і гідною щільністю м’якоті.
Веселий гном
Дитяча солодкість
Томати раннього терміну дозрівання підходять не тільки для засолювання, але і для інших видів консервації та споживання у свіжому вигляді. Невисокі кущі, висотою до 70 см При помірному пасинкуванні в більшості регіонів вдається отримати прекрасний урожай. Плоди дрібні, вирівняні червоні, масою від 50 до 70 грам.
Дамський угодник
ранній Урожайний сорт призначений для вирощування як у відкритому грунті, так і в теплицях. Великі кущі пасинкують і підв’язують. Томати подовженої форми мають прекрасні товарні якості. Вони привабливі зовні, вирівняні, відрізняються щільною м’якоттю і чудовим смаком.
Вага плодів залишає 50-60 грам, що зручно при вживанні домашніх солінь і забезпечують належну міцність плодах при зберіганні закусок.
Буратіно
Циліндричні томати з носиком важать від 100 до 150 грам, виділяються цікавим кисло-солодким смаком і однорідної ніжною консистенцією. Використання сорту для приготування домашніх заготовок забезпечує закусок оригінальний вигляд і гідну якість.
Верлиока
Невибагливий, ранній урожайний гібрид томату чудово підходить для соління, споживання в свіжому вигляді і приготування будь-яких консервів. На кущах висотою від 1 до 1,5 метрів округлі щільні плоди утворюються і дозрівають масово. Вага томатів цього різновиду становить 80-90 грамів.
Серед достоїнств сорту – стійкість до розповсюджених захворювань культури, що знижує врожайність в кінці літа.
Дачник
Один з найбільш ранніх і дружних в плодоношенні томатів для теплиць і відкритого грунту. Сорт невибагливий до умов вирощування, відрізняється тривалим плодоносінням і рівністю дозріваючих плодів. Томати червоні, округлі, з щільною шкіркою і приємним кисло-солодким смаком м’якоті. Вага плоду 100-150 грам.
Крім солінь, можуть використовуватися для приготування свіжих салатів, маринадів і відмінних соусів.
Де Барао
Сьогодні цей сорт томатів добре знайомий більшості городників. Невибагливі, високорослі і дуже врожайні рослини утворюють безліч кистей овальних плодів вагою від 70 до 90 грам. Селекціонери пропонують кілька різновидів Де барао.
Тому для засолювання і консервування доступні не тільки червоні томати, але і чудові плоди жовтого, чорного, рожевого і навіть смугасте забарвлення.
Висота куща 2-2,5 метра. Плоди солодкі, лежкі, не схильні до утворення тріщин. Рослини стійкі до багатьох хвороб томатів.
Засолювальних сортів помідор дуже багато, і кожен з дачників вправі вибирати ті, що краще ростуть на його ділянці і припали до душі його домочадцям. Крім перерахованих вище різновидів, слід зазначити сорти: Засолочний грунтовій, Новачок, Мобіл і Иришка, а також гібриди Каспар F1 і Іра F1, Черрі. Так, томати-черрі чудово показують себе не тільки в салатах, але і в будь-яких видах консервів. Це ж відноситься до томатів перцевідной форми, серед яких сорт Рожева бурулька, Перцівка і багато інші.
Відео про засолюванні помідорів в бочці
Читайте також: Принципи пасинкування помідор (відео)
Leave a Reply