Дуже любимо кавуни, тому часто купуємо на ринку перші плоди. Але минулого літа купівля закінчилася серйозним отруєнням. Підкажіть, як визначити нітрати в кавуні, щоб у цьому році убезпечити себе від повторення ситуації?
Кавун є одним з найулюбленіших ласощів, як дорослих, так і дітей. Смугаста ягода-гігант не тільки смачна, але і дуже корисна для організму. Кавун не дарма рекомендують використовувати при дотриманні дієти, адже його вживання сприяє очищенню нирок, а також виводить шлаки.
Проте з початком сезону овочів і ягід споживачів підстерігає небезпека придбання неякісних продуктів. Справа в тому, що для здобуття ранішого врожаю виробники практично всі культури підгодовують нітратами. Заради великого прибутку досить часто дозволену кількість нітратів перевищено в рази. Кавун, «напханий» ними, стає небезпечним для здоров’я і служить причиною харчового отруєння. Тому так важливо не купувати перші ранні фрукти і ягоди, особливо дітям.
Як же визначити підвищену кількість нітратів у кавуні, щоб убезпечити свою родину від небажаних наслідків? Самим точним буде використання лабораторних методів або спеціального апарата – нітратоміра, але це не дуже прийнятно в домашніх умовах. Перш за все, слід правильно вибирати ягоди при купівлі і уважно оглядати їх.
Як вибрати якісний кавун?
За кавуном слід вирушати на спеціалізовані овочеві ряди. На відміну від стихійних ринків, там у продавців є в наявності документи на дозвіл продажу і дотримуються умови зберігання.
При виборі ягоди необхідно звернути увагу на наступні моменти:
- плід повинен бути цілим, без слідів пошкоджень на шкірці;
- на дотик кавун з усіх сторін – твердий, без м’яких, гниючих, ділянок, злегка шорсткий, але не гладкий;
- плодоніжка у стиглого кавуна – суха, а сам плід дзвенить при ударі;
- земляна пляма на бічній стороні, якій кавун стосувався грунту, має рівний жовтий колір.
Домашні методи визначення наявності нітратів
Самостійно визначити нітрати в кавунах можна, використовуючи звичайну воду. Є два варіанти перевірки:
- У велику ємність налити воду і опустити в неї цілий кавун. «Потонув» плід свідчить про велику кількість нітратів, а новий можна вживати без всяких побоювань.
- Відрізати шматочок кавунової м’якоті і помістити його в півлітрову баночку з водою. Рідина повинна трохи забарвитися у рожевий колір або помутніти. Насичено-рожевий, червоний або фіолетовий колір води підтверджує наявність нітратів.
Найбільше нітратів накопичує шкірка кавуна, тому її потрібно зрізати до рожевої м’якоті.
Іноді перевірити безпеку ягоди можна буквально на око. У перекормленном нітратами кавуні в розрізі видно прожилки жовтого кольору замість білих, а сама м’якоть має неприродно червоний колір. До того ж шкірка кавуна ідеально гладка і блищить. Купувати такий кавун, а вже тим більше вживати його не можна.
Перевірка кавуна на нітрати – відео
Читайте також: Варимо варення з кавунових кірок: рецепти, фото, поради
Leave a Reply