Серед любителів солінь і різноманітної їжі мало знайдеться тих, які жодного разу не пробували «рожеву капусту». Але не всі знають, як домогтися такого дивного кольору, а тим більше хрускоту маринованих скибочок і пряного аромату. Капуста маринована з буряком підкорює з першої проби. Це відмінна закуска і доповнення до салатів, риби, м’ясних страв, овочевих гарнірів і гарнірів з різних круп.
Для її приготування не потрібно безлічі компонентів і тривалого часу. А незвичайний вигляд нагадує зірвані пелюстки троянд, завдяки чому рецепт швидкого приготування маринованої капусти з буряком і отримав таку назву.
Маринування рожевої капусти з буряком
Для маринування знадобляться:
- 2 кг капусти білоголової;
- 2 коренеплоду буряка;
- 1 маленька головка часнику;
- 3 моркви.
Для маринаду знадобляться:
- 1 л очищеної води;
- 150 мл олії рафінованої соняшникової;
- 150 мл 9% оцту;
- 2 ст. ложки солі;
- 150 г цукру;
- горошки перцю;
- лавровий лист.
Поетапний процес приготування:
- капусту Промити і очистити від верхніх забруднених, так щоб не залишилося млявих листя.
- Помити і очистити від шкірки буряк, а потім моркву.
- Нарізати капустяні листи досить великими квадратами.
- Моркву і буряк слід нарізати кружечками (якщо буряк велика – розрізати кружечки навпіл).
- Часник продавити або нарізати пластинками.
- Викласти в підготовлену тару овочі шарами, чергуючи їх: морква, капуста, буряк, трохи часнику і так далі. Можна перемішати всі овочі в мисці і закладати їх у банки єдиною масою.
- Залити доверху маринадом зі спеціями.
- Зверху влити трохи рафінованої олії.
- Накрити банки пластиковими кришками, остудити і прибрати в холодильник.
- Дати настоятися капусті 3-4 дні. Після – її можна буде подавати до столу.
Маринована капуста з буряком на зиму краще всього виходить, якщо використовувати пізні сорти, які мають більш пружні і не мляві листя. Пізні коренеплоди також будуть соковитіше і корисніше.
Приготування маринаду:
- Розвести сіль і цукор в гарячій воді. Їх кількість можна регулювати за смаком.
- Додати в маринад спеції і поставити на вогонь.
- Закип’ятити, додати оцет і перемішати.
- Маринад трохи остудити, щоб залита ним капуста зварилася.
Рецепт маринованої хрусткої капусти з буряком на зиму
Щоб запастися капустою на зиму, її можна закатати в добре очищені простерилізовані банки і насолоджуватися пряним смаком в будь-який момент.
Для довгого зберігання капусту можна нарізати великими шматочками, а маленьку і зовсім навпіл. Моркву і буряк також нарізати великими шматочками, а часник – кружальцями. Таким чином овочі зберігають більше корисних речовин, а при подачі на стіл буде можливість фантазувати з різними видами їх нарізки.
Рецепт швидкого приготування маринованої шаткованою капусти з буряком
Капусту зовсім не обов’язково заготовляти у великих кількостях про запас, а потім шукати місце серед розмаїття консервування для зберігання банок і пляшок. Мариновану капусту з буряком цілком можна приготувати нашвидкуруч рецептом і вона буде готова для подачі через 4-5 годин.
Процес приготування:
- Капусту слід нашаткувати або тонко нарізати соломкою.
- Перекласти її у велику простору миску.
- Буряк з морквою натерти на тертці.
- Змішати буряк, моркву та капусту і злегка прим’яти руками, щоб вони почали пускати сік.
- Видавити до овочів часник.
- Викласти масу в банки.
- Маринад приготувати за попереднім рецептом, але масло слід влити одразу і прогріти його разом з усіма компонентами.
- Залити маринадом овочеву суміш, поки він гарячий.
- Залишити настоюватися при кімнатній температурі близько 5 годин.
Існує безліч рекомендацій як маринувати капусту з буряком. Одні радять, для більш сильного хрускоту, додавати в маринад листя вишні (такий секрет перекочував з рецептів закачування огірків). Інші – на додаванні ріпчастої цибулі і солодкого перцю, для насиченості смаку. Треті наполягають на інших пропорціях цукру, оцту і солі. Все залежить від особистих переваг. Варто трохи поекспериментувати і в кулінарній книзі з’явиться ще один ідеальний рецепт маринованої капусти з буряком на зиму.
Капуста маринована без оцту на зиму з буряком
Для маринування оцет іноді замінюється на лимонну кислоту. В середньому її кількість визначається кількістю трилітрових бутлів – приблизно 1 ч. л. на бутель води. Зрідка застосовується сік лимона.
Для заготівлі капусти без оцту буряки, моркву нарізати брусочками, часник – пластинками. Капусту нашаткувати. У стерилізований бутель щільно викласти перемішані овочі і додати до них зерна коріандру, лавровий лист, бутони гвоздики і горошки перцю.
Для маринаду воду закип’ятити (1 літр) і розвести в ній 0,5 ч. ложки лимонної кислоти, 3 ст. ложки цукру, 1,5 ст. ложки солі. Прокип’ятити 3-5 хвилин, залити тільки закипевшим маринадом тару з капустою. Закатати.
Читайте також: Рецепти приготування смачного соте з баклажанів
Leave a Reply