Знайдеться чимало шанувальників цього чудового блюда. Мало того, що квашені баклажани і фаршировані овочами корисні і поживні, вони ще й дуже смачні з приємною кислинкою, яка з’являється в процесі закваски і зовсім без додання оцту.
Для начинки краще всього підійдуть морква та томати, часник для любителів гостренького, а також різноманітні смачні коріння, наприклад петрушка, пастернак чи селеру. Які овочі віддати перевагу, справа смаку, спробуйте різні варіанти або створіть свій неповторний рецепт квашених баклажанів, взявши за основу наш.
Таке блюдо відмінно підходить до будь-якого столу і чудово поєднується як з картоплею, так і з м’ясом. Можлива і заготівля таких баклажанів в банках для тривалого зберігання. Однак приготування цієї страви — вищий пілотаж кулінарії. Справа в тому, що банки з баклажанами можуть просто «вибухнути» завдяки процесу сквашування. Правда є і інші варіанти заготівлі квашених баклажанів на зиму, але про них пізніше. Для початку приготуємо квашені баклажани.
Не готуйте цю страву великими порціями. Переквашенные баклажани втрачають свою пікантність і стають неприємно кислими.
Необхідні інгредієнти
Для приготування нам знадобляться наступні продукти (кількість розраховане на 1 кг баклажанів):
- власне баклажани (до речі, їх ще називають «синенькі»);
- 2 — 3 шт. моркви;
- близько 100 г пряних корінців, про яких ми говорили вище;
- якщо вирішено додати томати, то досить пари штук середнього розміру;
- 1 головка часнику (на любителя), взагалі рекомендується приготування квашених баклажанів з часником на зиму, адже цей овоч допомагає зміцнити імунітет у сніговий сезон;
- справу за спеціями, знадобиться 1 ч. л. перцю чорного меленого або 1 стручок гіркого перцю, 1 ст. л. меленої паприки і трохи зелені петрушки;
- потрібна сіль, для відварювання баклажанів необхідно 2 ст. л. на 2 л води, а для розсолу – 3 ст. л. на 1 л;
- знадобляться кілька стебел петрушки для зв’язування вже нафаршированих баклажанів, а також суцвіття кропу і лавровий лист для квашення.
Покроковий процес приготування страви
Інгредієнти готові, займемося безпосередньо приготуванням квашенных баклажани, фаршировані овочами:
- Відваримо синенькі в підсоленій воді (пропорції подано вище). Перед тим, як відправити плоди у киплячу воду зробимо їх бочок пару проколів виделкою, щоб шкірка при варінні не лопнула. Час варіння залежить від розмірів плодів, в середньому потрібно близько 10 хвилин. Головне-не переварити! Перевірити готовність можна, проткнувши шкіру виделкою, якщо вона легко протикається, значить, баклажани пора виймати.
- Відварені баклажани викладаємо під імпровізований прес на декілька годин. Так піде зайва рідина і гіркота плодів.
- Віджаті і трохи сплюснуте баклажани розрізаємо навпіл, але не до кінця, а приблизно на три чверті. Все, наш напівфабрикат для подальшої фарширування готовий.
- Готуємо начинку. Для цього подрібнюємо на тертці моркву і корінці, томати звільняємо від шкірки і насіння, а решту дрібно ріжемо. Потім тушкуємо овочі, хтось робить це на різних сковорідках, однак криміналу не станеться, якщо всі овочі будуть гаситися разом. Наприкінці додамо спеції (суміш перців і подрібнену зелень).
- Натираємо синенькі в місцях розрізів часником, попередньо розчавити пресом, і фаршируємо начинкою. Не шкодуємо останню, це приголомшливо смачно! Готові до квашену баклажани зв’яжемо стеблинками петрушки. Якщо зі стеблами для перев’язки впоратися не вдасться, візьмемо прості нитки і зв’яжемо баклажани ними, великої біди не буде.
- Приготуємо розсіл. Для цього прокип’ятимо воду додамо сіль (пропорції дано вище).
- Заключний етап. Візьмемо каструлю, де наші квашені баклажани з морквою, часником та іншими інгредієнтами будуть доходити до кондиції, викладемо на дно спочатку суцвіття кропу і листи лавра, потім щільно укладемо фаршировані баклажани і заллємо охолодженим розсолом.
В розсолі баклажани повинні постояти добу при кімнатній температурі і ще 12 годин в холодильнику. Готово! Можна їсти. Приємного апетиту!
що Залишилися від трапези квашені баклажани слід вийняти з розсолу і зберігати в холодильнику, додавши трохи олії.
Відео-рецепт приготування квашених баклажанів з морквою і перцем
Варіанти заготівлі квашених баклажанів на зиму
Овочів, в тому числі і баклажанів, виросло багато, восени все з’їсти не встигли, зберігаємо їх на довгу зиму, щоб ласувати улюбленою стравою, наприклад, за святковим новорічним столом.
Почнемо з самого простого способу, глибокої заморозки напівфабрикату. Заморожувати слід баклажани після третього кроку процесу приготування, описаного вище. Взимку, діставши овочі з морозилки, дуже легко виконати інші кроки приготування, благо проблем з морквою і часником немає.
Розморожувати напівфабрикат рекомендується в холодильнику, а не при кімнатній температурі. Так баклажани не втратять форму і не розкиснуть».
А тепер приготуємо квашені баклажани фаршировані овочами на зиму. Рецепт трохи відрізняється від наведеного вище.
Отже, інгредієнти ті ж, однак у даному випадку будемо готувати маринад замість розсолу. Для цього прокип’ятимо 3 л води з додаванням 2 ст. л. солі, лаврового листа (5 шт.) і перцю горошком (10 шт.). Крім того, начинку не будемо гасити, використовуємо її в сирому вигляді.
Вже нафаршировані баклажани щільно укладаємо в каструлю, заливаємо охолодженим маринадом і ставимо під гніт на 2 тижні при кімнатній температурі. Через визначений час пробуємо, якщо вони недостатньо кислі, можна продовжити процес ще на тиждень. Готові баклажани необхідно зберігати в погребі, а за відсутності останнього – в холодильнику.
Для любителів традиційного способу зберігання зимових заготовок можна порекомендувати закатати квашені баклажани на зиму в банки. Для цього потрібно стерилізувати банки звичним способом, потім розкласти в них фаршировані баклажани, залити маринадом і закатати кришками.
Квашені баклажани з часником і петрушкою — відео
Читайте також: Маринований рожевий часник з буряком
Leave a Reply