Існують цілком з’ясовні причини, чому огірки порожні всередині. Якщо з урожаєм трапилася така біда, в наступному сезоні потрібно робити роботу над помилками. Ось основні напрямки, на які потрібно звертати увагу при вирощуванні огірків:
- мікроклімат;
- полив;
- якість грунту і збалансоване харчування;
- сортові характеристики і своєчасний збір урожаю;
- хвороби.
З кожним пунктом розберемося окремо, щоб зрозуміти свої помилки і більше їх не повторювати. Перераховані фактори впливають на якість плодів при вирощуванні огірків як у відкритому грунті, так і в теплиці.
Збір врожаю і характеристики сорту
Дачники, рідко приїжджають в свій заміський будинок, збирають пустотілі огірки частіше за інших. Під час піку плодоношення збір молодих огірочків потрібно проводити щодня або хоча б через день. Збір врожаю один раз в 5 – 7 днів призводить до того, що зеленці переспевают і в них з’являються порожнечі.
Проблему можна вирішити ретельним підбором насіння для посадки. Перевагу потрібно віддавати гібридам. На упаковці з насінням поруч з назвою має стояти позначення F1. Більшість новітніх гібридів не утворюють зсередини плодів пустот. Якщо уважно читати опис сорту, надруковане на упаковці, можна знайти насіння з потрібною характеристикою для вирощування в теплиці та у відкритому грунті.
При виборі насіння важлива ще одна характеристика – призначення використання. За значенням цієї характеристики всі сорти (гібриди) ділять на 3 групи:
- салатні;
- універсальні;
- консервні.
Рідше порожніми бувають огірки консервного призначення, слідом йдуть універсальні, найчастіше переростають і стають порожніми тепличні сорти салатного призначення.
мікроклімат
Про мікроклімат можна говорити при вирощуванні культури в теплиці. У відкритому грунті вологість і температуру повітря визначає погода. Велика різниця нічних і денних температур в серпні призводить до того, що в плодах утворюються порожнини.
У захищеному грунті ця проблема не така актуальна, в городі огіркові грядки потрібно на ніч закривати покривним матеріалом для підтримки оптимальної температури в нічний час.
Укриття поліпшить формування плодів, так як огірки ростуть вночі, а необхідна рослинам температура для їх росту повинна бути вище 20 ° C.
полив
Дуже важлива умова для якості плодів – правильний полив. Негативно позначається на якості м’якоті огірка недостатній полив. Особливо нестача вологи позначається в жарку погоду. Погіршує товарні показники рясний полив після тривалого періоду посухи.
Цю проблему можна вирішити кількома способами:
- організувати автоматичну систему крапельного поливу;
- закрити грунт під кущами шаром мульчі (15 см);
- поливати лійкою, але регулярно, не допускаючи пересихання верхнього шару.
Мульчування грунту не тільки дозволяє утримати вологу, а й сприяє поліпшенню структури грунту, що безпосередньо впливає на харчування рослин, а значить, на якість плодів і щільність їх м’якоті. Доглядаючи за культурою, потрібно пам’ятати, що вологість грунту повинна бути постійною і не опускатися нижче 75%.
Якість ґрунту та збалансоване харчування
При невмілому застосуванні органічних і мінеральних добрив можна отримати урожай поганої якості.
Огірки з пустотами всередині – погане сировину для заготовок і не найкращий продукт для приготування салатів.
Якщо м’якоть свіжих огірків має нещільний структуру, потрібно провести аналіз схеми підгодівлі. Можливо, вносячи в грунт добрива, був порушений баланс між азотом, фосфором і калієм. Порожнини всередині плодів виникають при надлишку азоту. Дисбаланс частіше виникає при одночасному внесенні органіки (гній) і сечовини.
Щоб уникнути подібної проблеми, при підготовці грунту навесні (восени) вносити під огірки перегній і мінеральні добрива по нормі. Норму визначати, виходячи зі структури грунту: для різного виду грунтів (суглинистой, глинистої, супіщаних) потрібні свої пропорції добрив.
Для збалансованого харчування огірків краще застосовувати комплексні мінеральні добрива. На упаковці завжди вказують співвідношення основних поживних елементів. Потрібно пам’ятати, що в період формування зав’язі і плодів рослині потрібно більше калію, під час цвітіння йому потрібен фосфор, а азот необхідний в початковий період, коли йде активне наростання зеленої маси.
хвороби
Огірок – культура чутлива до температурних коливань. Стрес для неї – підвищення температури вище 30 ° C і зниження нижче 10 ° C. Під час стресу знижується імунітет, зростає ризик інфекційних захворювань.
В огірках можуть утворюватися дефекти, якщо кущ інфікований вірусом. Втрати врожаю від хвороб вірусного походження значні. Наприклад, вірусний некроз знижує врожайність на 20%, а то й на всі 50%.
Уникнути каліцтва плодів і загибелі рослин від вірусних хвороб можна при дотриманні певних правил:
- сівозміну;
- здорове насіння;
- сорти, стійкі до вірусів;
- обробка грунту перед посадкою фунгіцидами;
- збалансоване харчування і поливи.
Підвищити імунітет рослин в теплиці (грунті) можна за допомогою регуляторів росту, які повинні бути в арсеналі кожного дачника. Застосовуючи їх в необхідних пропорціях, можна отримати повноцінний урожай навіть при поганих погодних умовах.
Усунення причин, чому огірки всередині порожні, допоможе підвищити якість врожаю. Взимку в банках будуть не зморщені, м’які плоди, а пружні і хрусткі огірочки.
Leave a Reply