З настанням осені починається пора збору грибів. Як сушити лисички на зиму? Це питання цікавить багатьох грибників. Сушені гриби – це універсальний продукт, за допомогою якого можна варити супи, каші і багато інших страви. Засушити грибочки на зиму дуже просто.
як сушити
Лисички – це не тільки найсмачніші, а й найкорисніші серед усіх грибів. У них міститься величезна кількість вітамінів і мікроелементів.
Як багатьом відомо, ці представники грибного царства приблизно через 5 годин після зрізання починають накопичувати в собі шкідливі метаболіти. Саме з цієї причини їх необхідно якомога раніше переробити або засолити. Найпростіший варіант – це заморозка. Але що робити, якщо в морозильній камері немає місця, а з грибами потрібно терміново переробити? Наприклад, їх можна засушити.
Сушити гриби лисички можна за допомогою декількох способів:
- На нитці;
- В духовці;
- У електросушарці;
- Природним шляхом на сонці.
Найпереважнішим є останній спосіб.
Як сушити лисички? Для того щоб правильно засушити грибочки необхідно притримувати нескладних правил. В першу чергу слід вибирати самі щільні і здорові гриби. Перед процесом сушіння мити їх не рекомендується, оскільки вони вбирають багато води, і сохнути будуть набагато довше, ніж потрібно. Гриби слід очистити від листя, хвої і бруду. Робити це слід дуже акуратно, щоб не пошкодити гриб.
Для сушки підходять тільки капелюшки. Ніжки потрібно зрізати і викинути. Якщо капелюшки порізати, то висушити лисички можна набагато швидше. Сушити грибочки слід поступово, але в той же час зробити це бажано якомога швидше. При повільній сушці вони можуть зіпсуватися.
Підготовка до сушіння
Одним з найважливіших етапів є підготовка грибочків. Від нього залежить якість сушених грибів. Ті грибники, які добре знайомі з лисичками, знають, що вони ніколи не бувають червивим. У них міститься речовина хіноманнозу, який не люблять шкідники.
Процес підготовки:
- Гриби необхідно очистити від травинок і бруду;
- Якщо грибочки сильно забруднені, то капелюшки можна протерти вологою ганчіркою;
- Якщо вони будуть сушитися на мотузці, то лисички слід залишити цілими, якщо немає – то відрізати ніжки і розрізати капелюшки навпіл.
Після цього можна приступати до процесу сушіння.
Як засушити природним шляхом
Цей спосіб є найкращим серед усіх. Але також у нього є один істотний недолік – сушити можна, тільки якщо стоїть тепла сонячна погода. А осінь найчастіше на території Росії варто дощова і похмура.
Сушать у такий спосіб не більше двох тижнів. Спершу, лисички повинна злегка підсушитися на газеті на сонці в провітрюваному місці. Гриби нанизують на міцні нитки і розвішують на сонці. Вони не повинні щільно прилягати одне до одного.
Для нанизування слід використовувати товсту голку. Як правило, сушка на нитці займає від 6 до 9 діб.
Також для цієї мети підійдуть і спеціальні решітки. Лисички потрібно розкласти в один шар і накрити марлею, щоб на них не сідали мухи. Регулярно їх слід перевертати.
Важливо вчасно зрозуміти, коли вони вже повністю готові. Засушені гриби повинні бути пружні, злегка пружинити, але ні в якому разі не ламатися. Якщо їх не досушити, то вони швидко запліснявіють, а якщо пересушити – втратять смак і запах.
Як сушити в духовці
Чи можна засушити лисички на зиму в духовій шафі? Цей варіант найбільш поширений, оскільки є найпростішим і доступним. Для сушіння в духовці у нього в обов’язковому порядку повинен бути термометр. Це важливо, тому що оптимальна температура повинна бути від 50 до 60 градусів.
Спершу краще встановити температуру в 40 градусів, а потім поступово довести її до 60.
Розкладати слід на решітці в один шар, гриби не повинні стикатися один з одним. Періодично грибочки слід перевертати і перекладати, щоб вони підсихали рівномірно. Тривалість цього процесу залежить від розміру лисичок. Ті, які вже висохли можна прибирати, а решта залишати досушуватися далі.
Зберігати їх можна в скляній банці в темному і сухому місці. Також можна використовувати мішки з натуральних тканин або картонні коробки. Зберігається вони можуть не один рік. Якщо грибочки відсиріли, їх слід просто досушити в духовці. А ті, які покрилися пліснявою – викинути.
Сушка лисичок в електросушарці
Ще один поширений спосіб – це сушка в спеціальних сушарках. Сушити гриби таким способом досить просто. Такі електросушарки, як правило, використовуються для фруктів і ягід, а й чудово підійдуть для грибочків. Можна використовувати і маринатор.
Весь процес сушіння займає не більше 10 годин. Електросушарка має кілька ярусів, куди викладають рівномірно тонким шаром грибочки. Щоб вони швидше висушити, їх можна порізати. Прилад слід включити в розетку і чекати, поки лисички будуть повністю готові.
Також можна використовувати і мікрохвильовку, але це дуже довгий і енерговитратний спосіб. Його можна використовувати тільки в крайньому випадку.
Необхідно користуватися мінімальною енергією мікрохвильовій печі і включити її на 20 хвилин. Потім вийняти яруси і провітрити близько 5 10 хвилин, почекати, поки вся волога випаруватися. Потім знову поставити їх в мікрохвильовку на 20 хвилин. Дану процедуру слід повторити кілька разів поспіль, поки лисички повністю не висохнуть.
Перед тим, як використовувати сушені лисички для приготування різних страв, їх слід ретельно промити під проточною водою. Потім замочити на кілька годин у воді. Варити можна в цій же воді.
Leave a Reply