Як правильно вирощувати і доглядати за білокачанної капустою у відкритому грунті



Вирощування капусти білокачанної, це трудомісткий процес для новачка, так як існує багато умов, при яких розвиток рослини припиняється, і воно гине, навіть не сформувавшись в плодове суцвіття. Для того щоб отримати хороший урожай капусти, необхідно мати на городі просторий сонячний ділянку, не затінений високорастущімі культурами і володіє потрібним рівнем кислотності, що не завжди можна досягти на дачі.

Основна складність догляду за капустою полягає в непереносимості культурою спеки, яка в середній смузі в Підмосков’ї або московської області тримається на рівні 25-350 всю середину літа. При такій температурі у капусти зупиняється ріст і подальше дозрівання зав’язі стає неможливим.

Як правильно виростити капусту? Полегшити собі завдання під час відсутності великого огороднического досвіду, можна, придбавши сучасні селекційні сорти овоча, що дають високу врожайність навіть при деяких відхиленнях в догляді. Розмножується капуста білокачанна насінням, перевіреними на схожість в домашніх умовах.

Посадка і догляд у відкритому грунті, і все інше про вирощування примхливого овоча – в подробицях далі.

Підготовка ґрунту до посадки

Як отримати хороший урожай при високій щільності і достатньою величиною суцвіть? Як правильно вирощувати білокачанну? Почати слід з підготовки ділянки, який не повинен перебувати в низині, щоб не служити стоком для дощових вод, або на узвишші, де цілий день палить сонце. Більше двох років поспіль на одному і тому ж периметрі капусту не саджають. Для розсади ідеально підходить колишня картопляна, томатна або огіркова грядки з добре розпушеної землею, із залишками перепрілих листів, оброблених від комах.

За рівнем кислотності, для капусти підходить нейтральна грунт, або має мінімальні показники кислого речовини. Знижують ці значення з допомогою доломітового борошна або вапна відразу після збору попереднього врожаю з цієї ділянки, тобто, в серпні-жовтні.

Легкість і кисневу насиченість бідного, стисненого грунту підвищує внесення в грунт піску і компосту з розрахунку – 7-літрова ємність суміші на 1 м2 посадкової площі.

Повторно проводять добриво землі ранньою весною, незабаром після танення снігу. Готують великий обсяг маси, формування якої відбувається без витримування строгих пропорцій, з суперфосфату і деревної золи. Потім, перед перекопування, суміш з’єднують з гноєм і рясно присмачують ділянку. Якщо можливості дістати добриво у великій кількості немає, можна приготувати 1-2 відра суміші і вносити добриво безпосередньо в кожну лунку при посадці.

чоловік садить білокачанну капусту

Висаджувати розсаду у відкритий грунт

Як виростити капусту білокачанну? Середньостиглі сорти капусти можна висаджувати у відкритий грунт вже в кінці квітня – початку травня. Пізні сорти дотримуються до початку червня, коли земля добре прогріта. Час висадки вибирають ближче до вечора, орієнтуючись на прогноз погоди на найближчі дні, який обіцяє похмуру погоду або дощів.

Ділянка підготовленої землі потрібно ще раз перекопати, розбити великі грудки і зробити неглибокі лунки, з півметровими відступами в ряду і з дистанцією 50-60 см між рядами. Більшість питань, чому не зав’язується капуста, згодом можна віднести саме на даний період:

  • лунки розташовані занадто часто;
  • земля недостатньо добре розпушена;
  • центральна нирка паростка, виявляється зануреною в грунт. Це стосується і листя розсади – вони не повинні опинитися закопаними.

Кожна лунка, перш ніж саджанці виявляться в ній, заливається водою, а коли рослина вже посаджено, до самих нижніх листків досипається сухим ґрунтом. При стійко-сонячній погоді, коли затримувати висадку вже немає можливості, над грядкою встановлюють тіньової тент, або якусь завісу, яка знімається тільки через 4-6 днів.

Вирощувати у відкритому грунті білокачанну капусту можна і безпосереднім висіванням насіння в грунт. Для цього в грядці проводять суцільні борозенки на 1-1,5 см вглиб, проливають їх слабкою концентрацією марганцю і тонкою цівкою вводять в канавки насіннєвий матеріал. Над таким городом обов’язково встановлюють знімну теплицю, а догляд за розсадою в перший час полягає тільки в поливі.

Насіння для розмноження перед посадкою треба перевірити. Що робити для оцінки схожості, щоб капуста росла і розвивалася повноцінно і зав’язувалася вчасно? В першу чергу, відібрати неушкоджені насіння, кількістю в 5-7 разів більше того, скільки потрібно отримати рассадного матеріалу. Потім зернятка зав’язують в бавовняну ганчірочку і рясно змочують в блюдечку.

Через 5 днів постійного перебування у вологому середовищі, здорове насіння дають паростки, а значить, успішно розмножуються. Їх ми і відбираємо для посадки і вирощуємо капусту.

правильний полив

Догляд за білокачанної капустою у відкритому грунті на 70% складається в правильному плануванні поливів, відповідних фазах розвитку капустяного суцвіття. Поки розсадою не буде сформована повноцінна коренева система, полив проводиться щодня, з витратою на кожну лунку 100-150 мл води. Не треба забувати і про правильне затенении ділянки, щоб рідина не випаровувалася занадто швидко.

Між формуванням повної розетки листя і утворення качана, в квітучому стані розсади, догляд за рослиною зобов’язує до регулярного поливу зі збереженням вологості на грунті 80%. Коли качани зав’язалися і пішов процес зростання капустяної голови, частоту поливів трохи зменшують, до 70%. В середині червня (за 12-15 днів до збору), будь-який штучний полив припиняється.

лійка і білокачанна капуста

Великою помилкою в період, коли капуста цвіте і качан тільки починає зав’язуватися, припиняти регулярний полив і організовувати догляд рідкісним, але рясним заливанням грядки в рідкісні дні перебування на дачі. В такому нераціональному розподілі вологи бачать причину стрімкого зростання кореневої системи, на шкоду розвитку суцвіття. Не можна забувати, що любить капуста вологу, до тих пір, поки та вільно вбирається в грунт. У стоячій воді росте капуста недовго і скоро загниває.



Розпушування і підгортання

Агротехніка вирощування білокачанної капусти велике значення відводить підгортання рослин і своєчасному розпушування міжряддя. Перше розпушування проводять через два тижні після висадки розсади, подальші – у міру потреби, щоб між рослинами не утворювалося грубої кірки.

Перше підгортання проводять приблизно в цей же період або раніше. Робиться це для захисту тонких стеблинок високою розсади.

Як підгортати саджанці правильно? У теплу погоду без вітру і опадів, злегка рихлити і подрібнюється руками грунт на відстані 20 см від кожного окремого паростка. Потім маленькими грабельками або теж, руками, подрібнена земля збирається навколо ніжки саджанця, утворюючи гірку до самих нижніх листків. Можна допомогти рослині легше перенести зміцнення підгортання, за два дні до процедури внісши якусь щадну підгодівлю.

Чим підгодувати паростки? Досвідчені городники рекомендують органічні добрива сильно зниженою концентрації, щоб догляд за білокачанної не обернувся опіками коренів і нижніх листочків саджанця.

Підгортати капусту вдруге рекомендують через 3 тижні після першого. Повторно окученний кущик зміцнюється в кореневій системі і не страждає від надлишку вологи.

Скільки всього потрібно процедур? За період розвитку овоча, підгорнути його потрібно тричі – тритій раз доведеться на 45-47 днів від моменту посадки рослин, коли вирощена капуста наливається соком.

підкормові база

Як вирощувати білокачанну капусту без застосування нітратів і прискорювачів росту? Паралельно з першим розпушуванням і підгортання, проводиться підгодівля розсади органічним добривом. Використовують курячий послід, розведений водою в концентрації – на 1 сухої речовини, 15 склянок води. Наливається рідина в невелику лійку зі знятим розсіювачем і акуратно, піднімаючи листочки, добриво вводять в кожну лунку. Робити це бажано відразу після поливу, щоб розчин «розійшовся» в верхньому шарі грунту, а не вбрався в глибину.

Через 14 днів розсаду підгодовують 10% настоєм коров’яку, який був розлучений і поставлений настоюватися за 10 днів до використання. Їм же поливають паростки, коли вже починають зав’язуватися плоди.

настій коров'яку для капусти

Для прихильників мінеральних добрив схема підгодівлі капусти інша. На 14 день від висадки в грунт, роблять розчин з наступних компонентів:

  • 10 г сечовини;
  • 20 г суперфосфату;
  • 15 г хлористого калію.

Дану суху суміш розчиняють у відрі води і заливають в спеціально вириту точно між рядами канавку, яку потім засипають. Через 21 день після першої процедури, коли качани вже зав’язалися, готують аналогічну порцію з названих вище елементів і весь процес відтворюється в точності.

За 20-30 днів до зрізання качанів, в грунт перестають вносити азотні підживлення і обмежують або повністю припиняють полив.

Позакореневе підживлення застосовують для пізньої розсади, якщо паростки вийшли слабкими, зупинилися в рості або пожовкли. Розчин виготовляють з розрахунку на чотири літри води (або піввідра) і беруть для нього:

  • 1 кг хлориду калію;
  • 70 г подвійного суперфосфату;
  • 10 г молібдену.

Склад для позакореневого підживлення наполягають 24 години, а потім використовують для зрошення з побутового обприскувача.

хвороби капусти

У чому ще полягає вирощування і догляд за білокачанної капустою? Звичайно, в оберіганні рослини від різних хвороб і в терміново вжиті заходи при їх виявленні. У середній смузі Росії, найбільш поширені такі патологічні стани даного овоча:

  1. Кіла – грибок, що розвивається в кореневій системі при надлишку вологи. Характерний наростами і роздуттям окремих кореневищ. Коштів проти кили досі немає, тому треба просто виявити хворе рослина і видалити його з грядки, а почвогрунт обробити формаліном;
  2. Біла гниль виражена мокнущим білим нальотом, що виникають через брак фосфорних і калійних добрив. Для запобігання захворювання досить дотримуватися схему підгодівлі;
  3. Фузаріоз – виявляється по бурому кільцеподібне малюнку на зрізі листяного черешка капусти. Ізлечіванію фузаріоз не піддається – рослина викопується, а місце посадки збризкують фурациліном.

хвороби капусти



Як надходити з нижніми листям капусти

Обривати чи або залишати нижні листи капусти, в посібниках з городництва не обмовляється, тому кожен господар виходить з того рішення, яке йому вигідно по результату. Бажаючим виростити велику капустяну голову, аргумент на користь видалення «зайвих» листків – це відтягування в них великої кількості соку, що може йти безпосередньо в качан.

У список переваг, коли вирішується питання, обривати чи листя, потрапляє і теорія про кращому воздухообмене між рослинами і те, що доглядати – рихлити і підгортати рядки – за капустою так набагато легше.

Мінуси зазначеної задачі – обривати чи великі нижні листки:

  • в зниженні швидкості дозрівання капусти. Умовно – 1 віддалений лист додає до терміну дозрівання добу;
  • в зменшенні корисності сформованого качана, так як вітамін С, що виробляється саме в нижньому аркуші, не встигає перейти в овоч;
  • у втраті соку рослиною і залученні на цей сік шкідників – попелиці та капустяної молі. Остання є бичем для капусти в Білорусі і поступово займає ті ж позиції в Росії.

Висновок – раціональніше всього позбавлятися від нижнього листя, коли догляд здійснюється на останніх 2-3 тижнях перед збором врожаю. Найкраще прибирати пожовклі і пожухлі листи, а обривати чи зелені і міцні, вирішувати господареві.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*