Обрізка сливи – обов’язкова частина догляду за плодовою культурою. Якщо обрізанням знехтувати мимовільне розростання крони не тільки негативно вплине на вигляд дерева, але і призведе до погіршення якості та обсягу врожаю.
Обрізка сливи в перші роки після посадки
Регулярне формування крони починають практично відразу після посадки. Потім до цих робіт додається санітарна обрізка і омолодження вже дорослих, плодоносних рослин.
Щоб крона дерева була максимально компактною, міцною, легко проникною для повітря, світла і комах-запилювачів, вже з першого року після посадки проводять формуючу обрізку сливи. Досягти поставлених цілей допомагає:
- видалення пагонів, спрямованих всередину крони і призводять до її надмірній густоті;
- корекція положення пагонів, що відходять від стовбура під дуже гострим кутом;
- видалення слабких гілок;
- закладка міцних, рівномірно розташованих скелетних гілок з гарною перспективою росту і плодоношення.
Обрізка молодих дерев проводиться дуже бережно з прицілом на майбутнє. Як обрізати сливу в цей час підкаже схема:
Коли дерево вступає в пору плодоношення, формування крони не закінчується, а призупиняється на 2-3 роки. За цей період рослина встигає обзавестися новим приростом, на якому будуть закладені перші врожаї.
При цьому саду потрібно підтримуюча обрізка, допомагає і рости, і одночасно забезпечувати гідне кількість плодів.
Обрізка плодоносного дерева сливи
Чим молодше дерево, тим сильніше щорічні прирости. З віком і початком плодоношення швидкість розростання крони падає. З 30-40 см приріст падає до 15 см, що говорить про необхідність омолодження. Така обрізка сливи робиться з метою підтримання росту і врожайності. Якщо садівник не приділить уваги цієї процедури:
- навіть правильно сформована крона з часом загущується;
- утворення зав’язі переходить на саму периферію;
- недоодержують живлення і вологи плоди дрібнішають;
- погіршується якість урожаю та його обсяг.
Запущені дерева не тільки з кожним роком приносять менше плодів, вони стають доступною здобиччю шкідників і хвороб плодових культур.
Перше, що роблять при омолоджувальної обрізки – це проріджування крони та видалення пошкоджених гілок. Якщо має великий обсяг робіт, краще провести їх поетапно.
- Спочатку вирізають самі талі, засохлі або сильно пошкоджені гілки, прикореневу поросль, а також пагони, що ростуть усередину крони.
- На наступний рік крона підлягає проріджування, при цьому утворилися за цей час молоді пагони залишають і, якщо потрібно, вкорочують.
Після того, як обрізка сливи завершена, спили діаметром більше 1-2 см слід обробити варом, а дерево підгодувати і полити.
Обрізка сливи навесні
Весна приносить багато радощів і турбот. Сливи раніше інших плодових дерев оживають і починають вегетацію, тому важливо вчасно провести їх обрізання. Формування крони молодих рослин повинно пройти за 20 – 30 днів до розпускання бруньок, тобто поки дерево не вийшла з покою. Це підштовхне швидкий ріст пагонів і не послабить зеленого вихованця.
Обмежень в обрізанні дорослих дерев сливи немає. Роботи можна вести з ранньої весни і до пізньої осені, якщо дозволяють погодні умови. Головним чином це стосується санітарного випилювання сухих і хворих частин дерева.
Якщо ж належить омолоджування, як і у випадку з молодим саджанцем, обрізку сливи навесні краще завершити за 20 днів до набрякання бруньок.
Обрізка сливи влітку
Літо – найбільш активний і складний сезон року для плодового дерева. В цей час воно утворює зав’язь і активно харчується, щоб дати щедрий солодкий урожай.
Можна обрізати сливу в цей час? Не принесе шкоди таке втручання садівника? Звичайно, з квітня по вересень не варто займатися формуванням крони або проводити омолодження плодового саду. Але і в теплий сезон для ножівки, садових ножиць і секатора є справа.
Обрізка сливи влітку спрямована на підтримання правильного приросту і перенаправлення поживних речовин від непотрібної порослі до гілок і плодам.
Для цього впродовж всього літа необхідно вирізати зелені вовчки і всю кореневу поросль так, щоб на штамбі і трохи нижче рівня ґрунту не було виступаючих пеньків.
Обрізка сливи восени допустима в регіонах, де осінь тривала, і у плодових дерев достатньо часу, щоб акліматизуватися і не постраждати від сильних морозів. Найчастіше цей агротехнічний прийом практикують південь середньої смуги. Однак випилювання сухих гілок або уражених хворобами можна і потрібно проводити в осінні місяці. Опале листя не заважає оцінити ситуацію, щоб до весни дерево підійшло повністю готовим до цвітіння і плодоношення.
Формування крони сливи — відео
Читайте також: Диня кассаба Ассан-бей відноситься до пізньостиглі сорти
Leave a Reply